Seminare choreografė ir edukologė iš Švedijos atskleis meno svarba kūdikiams

Seminare choreografė ir edukologė iš Švedijos atskleis meno svarba kūdikiams

Spalio 9 dieną 12 valandą uostamiesčio ankstyvojo ugdymo pedagogai, šokio ir teatro menų atstovai, studentai, tėvai, auginantys mažylius ar besiruošiantys jais tapti kviečiami į nemokamą seminarą, kuriame turės galimybę sužinoti apie ankstyvojo meninio ugdymo svarbą jų mažyliams.

Keturių valandų trukmės paskaitą „Kultūros fabrike“ ves pasaulyje pripažinta choreografė ir edukologė Dalija Acin Thelander iš Švedijos, kuri į Klaipėdą atvyksta pasidalinti savo daugiau nei dešimties metų teorine ir praktine patirtimi apie ankstyvojo meninio ugdymo svarbą pačiais pirmaisiais (0-18 mėn.) kūdikių gyvenimo metais.

Choreografė Dalija Acin Thelander.

„Dauguma mokslininkų tvirtina, jog nuo pat kūdikystės turime gilų, net instinktyvų gebėjimą suprasti spektaklius, todėl ir patys mažiausi žiūrovai yra ne mažiau svarbi auditorija už vaikus ar suaugusius.“ – pasakoja choreografė.

Dalija - viena iš keleto profesionalių choreografių Europoje, rašanti mokslinius straipsnius ir netgi apsigynusi disertaciją apie darbo su kūdikiais specifiką. Choreografės profesinė geografija driekiasi nuo Europos iki Azijos. Jai teko režisuoti spektaklius ir vesti paskaitas tokiose kultūrinėse įstaigose kaip Kinijos nacionalinis vaikų teatras, Stokholmo karališkoji opera, Japonijos nacionalinis jaunimo teatras ir kt. Jos sukurti šokio spektakliai ir instaliaciniai vizualiųjų bei scenos menų projektai sėkmingai rodomi visame pasaulyje.

Seminarą oganizuojanti choreografė ir jogos mokytoja Daiva Palubinskaitė (VšĮ „Auksinė Ginsvė“), kuri jau ne vienerius metus stato spektaklius ir veda užsiėmimus nėsčiosioms bei vaikams, apgailestauja, kad Klaipėdoje ir visame Vakarų Lietuvos regione vis dar egzistuoja specializuotų meninių užsiėmimių kūdikiams stygius, nors pasaulyje kūdikiai kartu su tėvais ar globėjais jau yra laukiami studijose, teatruose, kurie atliepia jų poreikius, skatina jų gebėjimus ir kūrybiškumą.

Vaiko raida iki 3 metų yra labai sparti, intensyvi, netolygi, tad tėvai ir pedagogai turėtų gerai išmanyti vaiko vystymosi dėsningumus bei svarbiausius jo poreikius: emocinius, pažinimo, žaidimo ir judėjimo, ir taip sudaryti sąlygas mažylio ugdymui.

 

Verta atkreipti dėmesį į Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos 31 straipsnį, kuriame apibrėžiama teisė visų amžiaus grupių vaikams laisvai įsitraukti į kultūrinį gyvenimą. Per pastaruosius 20 metų ši teisė įkvėpė įvairias meno organizacijas kurti jauniesiems žiūrovams ir kviesti juos į meninius užsiėmimus: šokio, muzikos, teatro pasirodymus. Puiku, jog dar neseniai dėmesys nukrypo ir į pačius mažiausius žiūrovus – kūdikius. Juk dalyvavimas įvairiuose meno projektuose, nebėra abejonių, daro didelę įtaką jų raidai.

Renginio organizatoriai pabrėžia, jog seminare laukiami ir dalyviai su mažyliais, tad labai prašo būti supratingais ir kartu kurti ramią darbinę aplinką. Vietų skaičius ribotas, todėl norintieji dalyvauti raginami suskubti registruotis. Beje, pertraukų metu dalyvių laukia karšta kava bei arbata.

Daugiau apie renginį: https://www.facebook.com/events/152722079000995/

Dalyvių registracija: https://goo.gl/forms/Y7Wof9LYc5ZeI4Ij1

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder