Seimas nustatė kadencijas muziejų ir bibliotekų vadovams

Seimas nustatė kadencijas muziejų ir bibliotekų vadovams

Seimas nustatė penkerių metų kadencijas muziejų, bibliotekų vadovams, o nacionalinio lygmens kultūros įstaigų vadovams - ir kadencijų ribojimą. Nacionalinio lygmens kultūros įstaigos vadovai eiti pareigas galės ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Tokios nuostatos įteisintos Muziejų, Bibliotekų ir Profesionaliojo scenos meno įstatymų pataisose. 

Įstatymų pakeitimais taip pat nutarta vadovams įtvirtinti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus. Juos reglamentuos ne tik griežtos teisinės nuostatos, bet ir kultūros įstaigų darbuotojų profesinės veiklos bei etikos taisyklės. Pavyzdžiui, asmuo negalės dirbti vadovu arba pretenduoti į vadovo pareigas, jeigu bus padaręs tyčinį ar korupcinio pobūdžio nusikaltimą arba bus pripažintas šiurkščiai pažeidęs profesinės veiklos ir etikos taisykles. Tokiu pažeidimu bus laikomas žmogaus orumo žeminimas, įstaigos reputacijos diskreditavimas.

Siekiant užtikrinti įstaigų vadovų teisėtų lūkesčių apsaugą, įstatymuose įtvirtinamos pereinamosios nuostatos dėl naujos vadovų skyrimo tvarkos. Tie įstaigų vadovai, kurie bus priimti į pareigas neterminuotai, vadovo pareigas galės eiti iki 2023 m. birželio 30 d. Šis penkerių metų laikotarpis bus laikomas pirmąja atitinkamos bibliotekos vadovo kadencija. Terminuotam laikui paskirti vadovai galės baigti savo kadenciją. Šių asmenų pirma kadencija bus pradedama skaičiuoti laimėjus konkursą ir priimtiems į pareigas po šio įstatymo įsigaliojimo dienos.

Naujos įstatymų nuostatos įsigalios liepos 1 d.

Šiuo metu daugelyje viešojo sektoriaus institucijų (nacionalinių, valstybinių teatrų ir koncertinių įstaigų, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės kontrolės, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Lietuvos darbo biržos, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos, teismų, prokuratūros ir kt.) vadovų kadencijos jau yra ribojamos - daugumai vadovų įstaigų veiklą reglamentuojančiuose specialiuose įstatymuose ir nuostatuose yra nustatytas maksimalus dviejų kadencijų vadovavimo laikotarpis. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder