„Saulė sodą sodino...“ apie juvelyrines rekonstrukcijas

„Saulė sodą sodino...“ apie juvelyrines rekonstrukcijas

Tautodailės tradicijų etalonas yra XIX a. tautodailė. Tačiau jos ištakos siekia pačius seniausius, priešistorės, laikus, į kuriuos mus perkelia lietuvių archeologų radiniai ir jų rekonstrukcijos.

Archeologijos duomenimis, Lietuvoje papuošalai iš metalo (vario) ir gintaro buvo žinomi nuo I tūkstantmečio pr. m. e. Juos gamino vietos meistrai (žalvaris ir sidabras buvo importuojami). Juvelyrikos dirbiniai Lietuvoje paplito žalvario amžiaus pradžioje (1600 m. pr. m. e.). Iš žalvario ir sidabro (kartais aukso) buvo daromi įvairūs papuošalai (antkaklės, apyrankės, segės, antsmilkiniai, žiedai, smeigtukai, kabučiai), puošiami ginklai, kario aprangos dalys, žirgo kamanos. Atskirų lietuvių genčių papuošalai vieni nuo kitų gerokai skyrėsi, tačiau puošybiniai motyvai turėjo nemažai bendrybių.

Pasak eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ prezidentės Daivos Luchtanienės, „Europoje eksperimentinė archeologija yra labai populiari ir turi gilias tradicijas, o Lietuvoje šis judėjimas palyginus gana jaunas. (...) Šiuo metu klubas turi 38 narius, rekonstruoja 25 amatus ir menus.“

Laidoje susitiksime su rekonstrukcijų meistru, juvelyru ir profesionaliu muzikantu Pauliu Ruku ir teirausimės, kodėl susidomėjo ekperimentine archeologija, kaip tapo klubo „Pajauta“ nariu, ką rekonstruoja, kaip vyksta rekonstrukcijos procesas ir iš kur semiasi idėjų savo kuriamiems juvelyrikos dirbiniams.

Prof. dr. Remigijus Venckus savo kritiniame straipsnyje apie juvelyro Pauliaus Ruko parodą „Virsmas” rašė: „Apmąstant Pauliaus Ruko kūrinius kyla esminiai klausimai apie juvelyrikos fenomeną. Didžiausias suglumimas mane užklumpa tada, kai regiu atkurtus, interpretuotus ir pritaikytus šiandienos dėvėjimui senosios juvelyrikos dirbinius. Pauliaus Ruko atidumas istorijai, kūrybinis jos perkėlimas į šiandieną rodo, kad net labai paprastas, kažkada buvęs tiesiog madingas daiktas, bėgant metams ir šimtmečiams tampa vertingas ir labiau meniškas. Tokiu būdu juvelyrika akimirksniu leidžia patirti kelionės laike svaigulį.“

Laida bus rodoma gegužės 24 d. (šį sekmadienį) 9 val., kartojama 25 d. (pirmadienį) 9 val., 26 d. (antradienį) ir 30 d. (šeštadienį) 11.15 val. per Balticum TV. Kūrybinė grupė: Nijolė Jačėnienė (režisierė), Jonas Tumasonis-Adominis (operatorius), Eglė Šilaikaitė (montuotoja), Kristijonas Lučinskas (kompozitorius), Laurynas Bolnis (videografikas), Sigutis Jačėnas (tekstų skaitovas). VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai interneto portalas Alkas.lt ir dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder