Priekulėje įteikta 9-oji E. Vicherto vardo premija

Priekulėje įteikta 9-oji E. Vicherto vardo premija

Minint Kultūros dieną jau tradiciškai kultūra į visus „rūmus ir lūšnas“ pirmadienio vakarą vėl nešta Priekulės kultūros centre. Čia, skambant gražiausioms atlikėjos Ievos Narkutės dainoms, įteikta jau tradicine tapusi rašytojo Ernsto Vicherto premija „Jaunasis talentas 2018“. Juo tapo Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos trečiokas (11a klasė) Eidenis Kasperavičius.

Savivaldybės įsteigta premija teikiama jauniesiems rajono talentams nuo 2011 metų.

Kultūra – skirtinga, bet vienijanti

Pradėdama renginį Priekulės kultūros centro direktorė Alanta Zapalskienė priminė, kad 1935 m. 165-ios pasaulio šalys pasirašė taikos paktą, kurio tikslas – apsaugoti kultūros vertybes nuo karų ir sunaikinimo, ir klausė, kas yra kultūra?

„Ji tokia neapčiuopiama, bet suvokiama ir jaučiama, ir labai skirtinga. Mūsų tauta savo kultūra ir dainomis išsikovojo patį gražiausią dalyką – laisvę. Todėl ir šiandien stebint kultūros apraiškas rajone norisi sakyti: Lietuva, nebijok, nes yra daug dirbančių ir savo darbui pasišventusių žmonių, kurių stygos danguj, mūza – delne“, – kalbėjo kultūros centro vadovė.

Sveikinimo žodį tarė ir Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Jis džiaugėsi, kad Kultūros dienai paminėti pasirinkta būtent Priekulė, kuriai 2017-ais metais buvo suteiktas „Mažosios Lietuvos kultūros sostinės“ vardas.

„Esame dėkingi kultūros darbuotojams, kurie mums leidžia atitrūkti nuo dienos darbų, nuo kasdienybės, pakylėja aukščiau“, – sakė meras.

Už nuoširdų darbą ir kilnią misiją puoselėti krašto tradicijas kultūros darbuotojams dėkojo ir drąsių idėjų, energijos linkėjo mero pavaduotoja kultūrai, švietimui, socialinėms, sveikatos apsaugos sritims Violeta Riaukienė.

Jai antrino Priekulės šeimininkė, seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė: „Džiaugiuosi jūsų pastangomis pasveikinti mus visus šią gražią dieną. Turime daug savanorių, kurie puošia mūsų renginius. Ir tai yra didžiulė vertybė – sugebėti išlaikyti žmones saviveiklai“.

Premija – jaunajam talentui iš Gargždų

Po sveikinimų ir prasmingų atlikėjos I. Narkutės dainų, išmušė svarbiausio vakaro akcento – E. Vicherto premijos įteikimo momentas. Šiemet minėtos premijos komisijai, kurioje yra rajono Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis, Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius, Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos direktorė Loreta Jonavičienė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė, doc. dr. Silva Pocytė, Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ redaktorė Vilija Butkuvienė, teko nelengva užduotis: iš 14 paraiškas teikusių „deimančiukų“ išrinkti tą vieną vienintelį.

Už prizines vietas tarptautinėse, nacionalinėse, rajoninėse, mokyklinėse lietuvių kalbos ir literatūros, informatikos, matematikos, biologijos, fizikos, chemijos, geografijos olimpiadose ir konkursuose įteikta devintoji rašytojo E. Vicherto premija iškeliavo į Gargždus – 2018 m. Klaipėdos rajono jaunimo apdovanojimų „Auksinės lemputės“ nominacijos „Metų jaunimo išradėjas“ laimėtojui Eideniui Kasperavičiui. Jis Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijai sukūrė tvarkaraščio programėlę.

Padėkos raštais ir dovanomis apdovanoti ir kiti konkursui paraiškas teikę jaunuoliai: Lukas Rimkus, Greta Sikanova, Gertrūda Žemgulytė, Gintarė Genčiūtė, Beatričė Gadeikytė, Neda Estera Daugėlaitė, Aurėja Matulionytė, Robertas Macius, Smiltė Petraitytė, Deimantė Motiejūnaitė, Antanas Butkus, Urtė Lotužytė ir Domas Dragūnas.

Padėkos kultūros nešėjams

Tradiciškai renginio metu pagerbti ir rajono kultūros darbuotojai. Šiemet padėkos ir apdovanojimai įteikti Veiviržėnų kultūros centro direktorei Laurai Netalimovai, KIaipėdos r. savivaldybės J. Lankučio viešosios bibliotekos Dovilų filialo bibliotekininkei Eligijai Žukauskienei ir Drevernos kultūros namų darbuotojai Aldonai Stasiukėnienei.

Įteikdamas kultūros įstaigų darbuotojams apdovanojimus – statulėles, kurias sukūrė Laima Stankutė ir Remigijus Jucius – Kultūros skyriaus vedėjas G. Bareikis nominantams negailėjo gražių žodžių ir prasitarė, kad kaip ir kasmet, taip ir šiemet, sunkiausia yra nuspręsti, kam šiuos apdovanojimus įteikti, nes jų vertas kiekvienas.

Skatintas kūrybiškas požiūris

Renginio pabaigoje apdovanoti ir socialinio tinklo Facebook paskyroje „Kultūra. Klaipėdos rajonas“ organizuoto konkurso „Sukurk Kultūros dienai skirtą ketureilį!“ nugalėtojai. Iš viso gauti 23 ketureiliai ir eilėraščiai. Nugalėtojus paskelbė Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Dobrovolskienė.

Už daugiausia palaikymo sulaukusį ir originalumu išsiskyrusį ketureilį padėkota Kretingalės kultūros centro meno vadovei Violetai Lisovaitei, už daugiausia palaikymo sulaukusias eiles – Ritai Bijeikytei, kūrybiniu slapyvardžiu Gatautė. Už aktyvų dalyvavimą iniciatyvoje, pozityvumą taip pat apdovanotas ir Kretingalės kultūros centras.

Panašios iniciatyvos, pasak J. Dobrovolskienės, bus planuojamos ir ateityje, siekiant viešinti Facebook paskyrą „Kultūra. Klaipėdos rajonas“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder