Prezidentė pasveikino Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojus ir organizatorius

Prezidentė pasveikino Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojus ir organizatorius

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino jau vienuoliktą kartą surengto Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojus ir organizatorius.

Pasak šalies vadovės, simboliška, kad Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojai apdovanojami Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Šiandien, kaip ir prieš šimtmetį, mums rūpi lietuvių kalbos ir kultūros ateitis. Tai dar kartą primena, kaip tvirtai Lietuvos istorijoje yra susijusi kova dėl gimtosios kalbos ir dėl valstybingumo, kai iš tautos buvo atimta ir viena, ir kita.

Ceremonijoje Prezidentė padėkos raštus įteikė 14 raštingiausių konkurso finalininkų: 5 suaugusiesiems, 2 užsienio lietuviams, 6 mokiniams ir mokyklai. Diktanto nugalėtoja suaugusiųjų kategorijoje apdovanota Vilniaus universiteto Filosofijos instituto doktorantė Živilė Pabijutaitė. Raštingiausia 2018 m. mokine tapo Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos 4 klasės auklėtinė Ausmėja Uleckaitė. Būtent ši gimnazija apdovanota ir kaip raštingiausia - net 9 mokiniai iš šios mokyklos dalyvavo diktanto finale. Padėkos taip pat įteiktos raštingiausiomis užsienio lietuvėmis tapusioms Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje antrajai sekretorei Laurai Čeponytei ir Estijoje gyvenančiai gydytojai Neringai Mažulytei.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva esame mes patys tiek, kiek jos nešiojamės savo širdyje. Ne veltui konkurse kasmet taip aktyviai dalyvauja ir sėkmingai laimi svetur gyvenantys lietuviai. Kalba - tai mūsų identiteto, kovos, rezistencijos ir savitumo simbolis.

Nacionalinį diktantą rašė apie 30 tūkst. žmonių Lietuvos savivaldybėse, bibliotekose, mokyklose. Ypač aktyviai šiemet dalyvavo įmonės ir organizacijos, kuriose diktantas jau tampa gražia tradicija suburti kolektyvą ir kartu pasitikrinti žinias. Diktanto finale rungėsi 117 suaugusiųjų ir moksleivių, pirmajame etape padariusių ne daugiau kaip 4 klaidas.

Prezidentė sveikindama konkurso laimėtojus pabrėžė, kad šiandien viskas yra mūsų pačių rankose - taip pat ir kalbos likimas, jos puoselėjimas. Šalies vadovė pasveikino visus su Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena bei palinkėjo, kad net ir po šimto metų galėtume didžiuotis, jog turime tokią nuostabią kalbą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder