Menininkai - ant diskusijų bangos

Menininkai - ant diskusijų bangos

Uostamiesčio kultūros atstovai ir vėl būrėsi diskutuoti. Šįsyk buvo aptartos vietinius teatralus slegiančios problemos bei "Kultūros fabriko" veikla.

"Kultūros fabrikas" sukėlė lūkesčių bangą, kad menininkai pagaliau turės savo namus. Tačiau ir vėl - viskas buvo ne taip. Ir scenos menai su "fabriku" siejo daug vilčių, tačiau pasirodė, kad vietoje gamybinių patalpų gavo parduotuvę su ofisais. Šiuo metu Klaipėda - jauno teatro sostinė, tačiau ar ji greitu laiku nevirs kapinynu?" - teigė forumo organizatorius, teologijos mokslų daktaras Tomas Kiauka.

Neina net nemokamai?

"Kultūros fabriką" administruojančios Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros direktorės Raimondos Laužikienės teigimu, galimybių visiems menininkams reziduoti nemokamai čia nėra, nes pastato išlaikymas pernelyg brangus.

Kartu R. Laužikienė paminėjo, kad paskelbus apie programą "Jaunųjų talentų bankas", kuri scenos menų kūrėjams leidžia "Kultūros fabriko" erdvėse nemokamai reziduoti visus 2017 metus, iki šiol nesulaukta ne tik nė vienos paraiškos, bet ir nė vieno skambučio.

RYŠIAI. Choreografė Agnija Šeiko (kairėje) akcentavo, jog menininkai, užuot sutelkę visą dėmesį į Savivaldybės teikiamą finansinę paramą, verčiau užmegztų labai vertingus tarptautinius ryšius. Mindaugo RIAUKOS nuotr.

Visgi kai kurie diskusijos dalyviai piktinosi "pernelyg komercine "fabriko" veikla", "tikriesiems menams kurti netinkamomis patalpomis", "sudėtingomis sąlygomis rezidentams".

"Turime su tuo susitaikyti, padėti tašką ir ieškoti kitų erdvių kūrybai. Šiame pastate gali reziduoti nebent tie, kurių darbo priemonės tėra kompiuteris ir ausinės. Visi matėme šokėjų patalpas, kuriame repetuoti gali nebent vaikai. Nes jei šokant mane pakeltų, aš trenkčiausi į lubas ir prasiskelčiau galvą", - ironizavo galerininkė Andželika Baroti.

Būtinas ryšys su moksleiviais

Antroje diskusijos dalyje uostamiesčio teatrų atstovai pasakojo apie jų trupes slegiančias problemas bei pateikė galimus sprendimo būdus.

"Klaipėdoje pastaraisiais metais labai pagyvėjo teatrinis gyvenimas. Įdomu, jog atsirado daug lėlininkų trupių: "Lino lėlės", "Dėžės", "Dulidu", Cirko teatrai. Klaipėdoje tiek daug profesionalių lėlininkų dar nebuvo!" - nuostabos neslėpė Klaipėdos jaunimo teatro meno vadovas Valentinas Masalskis.

Anot jo, uostamiestyje atsirado stipri baleto šokėjų trupė bei, žinoma, nemažai profesionalių teatrų. Taigi, matyt, dėl šio kultūrinio miesto pagyvėjimo ir kyla klausimai, kaip išgyventi, iš kur gauti pinigų, kaip surasti erdvę kūrybai. Pastarąją problemą esą galėtų išspręsti bendri projektai su Klaipėdos universiteto studentais. Tai galbūt leistų repetuoti universiteto patalpose, kurios, režisieriaus akimis, visiškai neišnaudotos.

V. Masalskis skatino susigrąžinti prarastą ryšį su mokyklomis ir mokiniams bei studentams leisti kultūrinėse įstaigose lankytis nemokamai.

"Nesuprantu. Visame pasaulyje jaunimas į kultūrines įstaigas įleidžiami nemokamai. O čia... Atkreipkime dėmesį į Koncertų salėje vykstančius koncertus - tuščias parteris, tuščias balkonas... Tai kaipgi mes užsiauginsime klausytoją, jei neleisime jam klausytis?" - teiravosi V. Masalskis.

Pasak jo, reikia sukurti stipendijų sistemą jauniems universiteto pedagogams remti - tokios permainos, anot režisieriaus, jaunus, tačiau universitete rekordiškai mažus atlyginimus gaunančius žmones galbūt labiau paskatintų likti Klaipėdoje ir, įtraukiant studentus, sukurti įdomių darbų.

Viena iš "Apeirono" teatro įkūrėjų Greta Kazlauskaitė kitus teatralus bandė įkvėpti asmenine patirtimi. Įkurdama teatrą ji kartu su Egle Kazickaite ieškojo būdų gauti patalpas pačioje miesto širdyje - Turgaus gatvėje. Teatro įkūrėjos esą išsiuntinėjo apie 200 laiškų verslininkams ir gavo net tris pasiūlymus. Galiausiai gautų puikių patalpų durys tapo atviros ir kitų iniciatyvių menininkų nekomerciniams projektams rengti.

G. Kazlauskaitė akcentavo, jog didelė problema, su kuria susiduria ką tik studijas baigę teatralai, yra pinigų trūkumas. Anot jos, būtų gerai, kad jie dar kurį laiką už tą patį mokestį galėtų gyventi studentų bendrabučiuose.

Diskusijoje dalyvavę Savivaldybės atstovai patikino, kad apie visus šiuos pasiūlymus dar bus diskutuojama ir ieškoma realizavimo galimybių.

Sausį bus rengiama dar viena menininkų diskusija. Jos tema išaiškės balsuojant feisbuke.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder