Kultūros darbuotojai aiškinosi dėl didesnių atlyginimų

Kultūros darbuotojai aiškinosi dėl didesnių atlyginimų

Kultūros ministerija ir šalies savivaldybės pernai įsipareigojo padidinti biudžetinių kultūros įstaigų darbuotojų atlyginimus 64 eurais. Šią savaitę uostamiesčio kultūrininkai aiškinosi, ar įsipareigojimai vykdomi ir suplanuoti miesto biudžete, nerimavo, ar išliks didesni atlyginimai ateityje.

Atlyginimų skaičiuoklę kultūros įstaigų vadovai su Savivaldybės specialistais šią savaitę dėliojo miesto mero Vytauto Grubliausko kabinete net du kartus.

Savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamento direktorė Nijolė Laužikienė paaiškino, kad Biudžeto rodiklių įstatyme numatyta padidinti kultūros darbuotojų užmokesčiui skirtą biudžetą 67 tūkstančiais eurų.

"Kultūros ministerija su visų miestų merais pasirašė memorandumą, kad kiekvieno kultūros darbuotojo atlyginimui didinti Vyriausybė skirs 32 eurus ir antra tiek pridės savivaldybės. Taigi, kultūros darbuotojų atlyginimai turi didėti 64 eurais. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė jau praeitais metais padidino biudžetinių kultūros įstaigų darbuotojų atlyginimus 15 proc.: 8 proc. didėjo pastovioji atlyginimo dalis, 7 proc. - kintamoji dalis (kitos savivaldybės to nedarė).

Šiais metais biudžetas didinamas dar 2,5 proc. Tai iš viso yra 17,5 proc. ir tai yra dar didesnė suma, nei numatyta minėtame memorandume ir įvardinta įstatyme", - sakė N. Laužikienė.

Kultūros įstaigų vadovai įstatyme įvardintas sumas suprato kaip papildomą Vyriausybės dotaciją prie jau numatyto didesnio Savivaldybės biudžeto ir manė, kad prie Savivaldybės suplanuoto biudžeto darbuotojų užmokesčiui dar turi prisidėti po 32 Eur.

Susitikimuose su N. Laužikiene, Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraite, Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Cepliene dalyvavo beveik visi Klaipėdos kultūros įstaigų vadovai.

Klaipėdos savivaldybės I. Kanto bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė spaudai susitikimų detalių komentuoti nenorėjo. Teigė, kad į visus kilusius klausimus gavo atsakymus ir išsamią specialistų konsultaciją.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys prisipažino, kad ir po ilgų aiškinimųsi vis dar nesupranta, kaip skaičiuoti įstaigos biudžetą darbuotojų atlyginimams ir ar įgyvendintos įstatyme numatytos nuostatos.

"Kultūros ministerija mums atsiuntė raštus, kuriuose aiškiai įvardintos sumos: 32 Eur iš Kultūros ministerijos ir 32 eurai iš Savivaldybės. Dabar pabandėme išsiaiškinti, ar Kultūros ministerija davė tas lėšas, ar nedavė? Taip ir likau nesupratęs.

Regis, kad Kultūros ministerija nieko nedavė, nes tie 32 Eur yra integruoti į gyventojo pajamų mokestį. Kiekviena įstaiga turi perskaičiuoti biudžetą, kad įsitikintų, ar numatyti Savivaldybės procentai atitinka įvardintą sumą. Ar mums kelti 32 eurus į pagrindinę atlyginimų įmokos dalį? Jeigu pinigų nėra, o mes sutartis su darbuotojais pakeisime, iš kur juos vėliau paimsime?" - svarstė J. Genys.

Merui Vytautui Grubliauskui taip pat nerimą sukėlė teiginys, kad kultūros darbuotojų atlyginimo didinimas susietas su gyventojų pajamų mokesčiu. "Taip neturi būti. Teiksiu siūlymą, kad, nepriklausomai nuo GPM surinkimo pokyčių, finansavimas kultūros sričiai išliktų stabilus", - pažymėjo meras.

Pasak V. Grubliausko, kultūros sričiai Klaipėdoje 2019 m. planuojamas 11,5 mln. biudžetas, tai yra apie 6 proc. viso Savivaldybės biudžeto.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder