Kormoranų žvilgsniu - į žmones, kurie jų nekenčia

Kormoranų žvilgsniu - į žmones, kurie jų nekenčia

Prieš 5 metus Juokrantėje stebėdama tūkstantinę nuo dūmų ir garsių pokštelėjimų į dangų kylančią kormoranų minią Rugilė Barzdžiukaitė susimąstė. Jos idėja dienos šviesą išvydo visai neseniai ir privertė gerokai pasukti galvą net didžiausius kenkėjais laikomų paukščių nekentėjus.

"Tas vaizdinys, kai matome fejerverkus ir tūkstantinę pasibaidžiusių kormoranų minią, mane suintrigavo. Juk fejerverkai asocijuojasi su šventėmis. Tačiau paukščiams tai - visai kita reikšmė. Žmogus konfliktuoja su paukščiais", - apgailestavo R. Barzdžiukaitė, filmo "Rūgštus miškas" kūrėja.

Šiuo metu Juodkrantėje gamtininkai dūmais ir pokštelėjimais vėl baido kormoranus, kurie apsigyvenę medžiuose nužudo ištisus miškų plotus - jų išmatos esančios tokios rūgščios, kad medžiai tiesiog žūva.

Filmo „RŪGŠTUS MIŠKAS“ ištrauka su kormoranais from NEON REALISM on Vimeo.

Juokrantėje yra apžvalgos aikštelė, iš kurios galima apžvelgti šių negyvų medžių plotą. Kartu su filmų kūrėju Dovydu Korba R. Barzdžiukaitė kalbino tiek į šią vietą atvykstančius žmones, tiek stebėjo kormoranus medžiuose.

"Ten vyksta ir paukščių, ir žmonių migracija. Susiburia daugybė turistų iš viso pasaulio. Paradoksas: paukščių judėjimą mėginama apriboti, o štai žmonių judėjimas skatinamas", - apie tai, kas priverčia susimąstyti žiūrovus, kalbėjo menininkė.

R. Barzdžiukaitė apžvalgos aikštelėje esančius žmones išvydo visai kitu kampu - tarytum dar vieną gyvūnų rūšį miške, knibždančiame paukščių, stirnų, šernų. "Jie atrodo lyg aptvare esantys zoologijos sodo gyventojai", - sakė menininkė.

Anot jos, kormoranų žvilgsniu filme stebimi įvairiomis pasaulio kalbomis "čiulbanty" žmonės.

Filmą apie kormoranus ir žmones prieš 5-erius metus kurti pradėjusi R. Barzdžiukaitė aiškino, kad šiuo kūriniu nestoja į paukščių pusę, tačiau analizuoja žmogaus ir sparnuočių konfliktą.

"Šis fenomenas apžvelgiamas įvairiai. Žmonės, atvykę į Juodkrantę, pateikia šio reiškinio įvairius vertinimus. Pradedame nuo tų, kurie nieko nežino, palaipsniui linkdami prie tų, kurie žino daug", - sakė filmo kūrėja.

R. Barzdžiukaitės ir D. Korbos filmas "Rūgštus miškas" dienos šviesą išvydo praėjusiais metais. Jį žiūrovai šiomis dienomis gali išvysti Lietuvos kino teatruose.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder