Knyga apie Meksiką

Knyga apie Meksiką

Sausio 8 d. 17 val. bibliotekos Konferencijų salėje vyks autorės Jolantos Onos Vitkutės knygos "Meksika, mano meile" pristatymas.

Nauja kelionių knyga "Meksika, mano meile", publikuota lietuvių kalba ir iliustruota daugybe nuotraukų, pasiekė Lietuvos knygynų lentynas 2018 m rudenį.

Knygos autorė Jolanta Ona Vitkutė (gim. 1964 m. Vilniuje) - žurnalistė, buvusi žurnalo "Geras skonis" redaktorė, besidominti kelionių, gero maisto, restoranų kultūros temomis. Prieš keletą metų kartu su savo vyru Andrés išvykusi gyventi į egzotiškąją Meksiką, pasijuto tarsi panirusi į aplink plūduriuojantį grožį, atklydusį iš Gabrielio García Márquezo romanų ar Fridos Kahlo tapybos.

Aprašydama fatališką Meksikos gamtos žavesį ir gyvenimo sodrumą, autorė sugriauna stereotipinį nesaugios šalies įvaizdį, atverdama kitą paslaptingosios šalies pusę. Kodėl Meksikos gyventojai naktimis stebėdami Mėnulį bando įžiūrėti ten gyvenančio kiškio šešėlį? Kur žiemoja tūkstančiai monarchinių drugelių? Koks jausmas apima dardant traukiniu, vadinamu aštuntuoju pasaulio stebuklu? Kur aplink kojas glaustosi ne katės, bet "mieli drakonėliai"? Šiuos ir daugelį kitų atsakymų rasite knygos dienoraščiuose apie šalį, kurioje anot perfrazuotų meksikiečių dainiaus Armando Manzaneros žodžių, "...savaitė turi daugiau nei septynias dienas, kai jautiesi laimingas…"

"Meksika, mano meile" ne tik išsamiai aprašo įspūdingiausius šios šalies regionus, bet ir lygina juos su kerinčiais Lietuvos peizažais, apsuptais nostalgijos. Autorė taip pat dalijasi su skaitytojais asmenine istorija. Jolanta Ona Vitkutė išvyko į šią šalį prieš šešetą metų, susituokusi su pasaulyje pripažintu chemijos srities mokslininku Andrés Cedillo: "Niekada neplanavau emigruoti, o juo labiau į Amerikos žemyną. Aštuonių valandų skrydis į Niujorką man atrodė milžiniškas iššūkis, bet dabar tik kelia šypseną, nes iš Meksikos pasiekti Lietuvą trunka dvigubai ilgiau." Lemiamą žingsnį privertė žengti būtent stiprūs meilės jausmai. "Lemtingas susitikimas su Andrés apvertė viską aukštyn kojom. Iki šiol manau, jog tai fantastiška gyvenimo dovana. Noriu, kad ši knyga ir skaitytojus įkvėptų patikėti: norai pildosi, kai nebijai pakeisti savo gyvenimo!" - teigia rašytoja Jolanta Ona Vitkutė.

Autorė Vilniaus universitete baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas. Jolanta Ona Vitkutė yra parašiusi poezijos rinkinius "Vakaro žuvys" (2001), "Banalu" (2004), "Lašantis ruduo" (2005) bei pasakas vaikams "Murmisiukai geria arbatą penktadieniais" (2015). Autorės straipsniai apie Meksiką spausdinti žurnaluose "Geras skonis", "Moteris" ir kt.

Nuotraukų autorius Andrés Cedillo mokslinį daktaro laipsnį apsigynė UAM (Meksikas) ir dirba Chemijos departamente tame pačiame universitete. Jo fizikinės chemijos tyrinėjimai publikuoti specializuotuose tarptautiniuose moksliniuose žurnaluose. Fotografija yra mokslininko hobis: "Aš ilsiuosi fotografuodamas ir taip gimsta naujos idėjos apie molekulių struktūras mano mintyse."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder