Klaipėdos senamiestį papuoš "Mūza"

Klaipėdos senamiestį papuoš "Mūza"

Ateinančių metų Tarptautinės teatro dienos proga Klaipėdos senamiestyje iškils žavi akmeninė "Mūza". Tai - prieš keletą metų iš gyvųjų pasaulio išėjusiam klaipėdiečiui aktoriui ir režisieriui Broniui Gražiui (1934-2013) atminti skirta skulptūra, kurią sukūrė uostamiesčio menininkas Romas Klimavičius.

Pagrindinis 110 cm aukščio skulptūros akcentas - kaukė, žvelgianti į dangų. Objektas bus pastatytas ant pusantro metro pločio akmeninio pjedestalo, kuris puikuosis ant 30 cm aukščio suformuotos kalvelės.

Ant skulptūros bus iškaltos eilės iš B. Gražio poezijos. Ant pamato: "Aktorius eina į sceną mažyčio stebuklo daryti", o ant "Mūzos" nugaros: "Ateikite visi pas mane, pavaišinsiu kmynų arbata, paseksiu pasaką apie užburtą rožę, išsipildys visos jūsų svajonės. Bus linksma."

"MŪZA". Planuojama, jog skulptūra "Mūza" visuomenei bus pristatyta Tarptautinę teatro dieną - kovo 27-ąją. Egidijaus Jankausko nuotr.

Skulptūros autorius tikisi, jog vieta tarp Vežėjų ir Didžiosios Vandens gatvių taps patraukliu literatūrinių skaitymų ir muzikavimo skvereliu. Projekte planuojama, jog vakarinėje dalyje atsirastų akmenimis grįstas takelis, taip pat du šlifuoto plieno suoliukai su medine sėdimąja dalimi.

Anot R. Klimavičiaus, mintis dėl skulptūros kilo vieno susitikimo su draugais metu.

"Po vienos parodos atidarymo neoficialioje aplinkoje sėdėjome su meno istoriku Petru Šmitu, architektu Adomu Skiezgelu bei aktore Nijole Gražiene ir kažkaip sumąstėme, kad reikia kokiu nors būdu atminti Bronių Gražį, o sykiu pagražinti kiemelį, į kurį atsukti mano buto langai. Iš pradžių visi nepatikėjo, kad imsiuosi darbo, tačiau nulipdžiau būsimą skulptūrą iš plastilino, vėliau iš vaško. Sutapo, jog kaip tik tuomet vyko respublikinis mažosios plastikos konkursas, jame ir pristačiau iš bronzos nulietą "Mūzą". Taip po truputį ir gimė idėja didinti skulptūrą ir realizuoti savo sumanymą", - pasakojo jis.

Miesto valdžia sutiko su skulptoriaus pasiūlymu, netrukus atsirado ir idėjos mecenatas, kuris kol kas dar nenori viešintis.

"Galvoje visų pirma gimė teatrinė kaukė, o vėliau - stilizuotas kūnas. Galbūt bus ir vos matomos, lyg iš po audeklo išlindusios rankytės. Kaukė - nes Broniaus Gražio eilėraščiuose dažnai randamos eilutės apie akis, žiūrinčias į dangų, o sykiu matančios ir žemę. Apskritimas - tai tarsi teatro scena", - aiškino R. Klimavičius.

AKCENTAS. Pagrindinis skulptūros akcentas - kaukė, žvelgianti į dangų. Egidijaus Jankausko nuotr.

Šiomis dienomis ant sukurpto pagrindo planuojama uždėti pjedestalą. "Mūza" ant pjedestalo bus pastatyta tik per atidarymą.

Šią idėją su džiaugsmu priėmė ir Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

"Tokia vieta ne tik suteiktų galimybę gerinti kultūrinį uostamiesčio įvaizdį, bet ir sutelktų daugiau miesto gyventojų į Klaipėdos senamiestį", - rašoma jo rekomendacijoje.

Verslininkai taip pat įsitikinę, kad pamažu atsigaunant senamiesčiui tiesiog būtina įrengti kuo daugiau turistų ir gyventojų traukos objektų, skatinančių laiką leisti būtent šioje miesto dalyje.

"Manome, jog tai - puiki iniciatyva, kuri praturtins miesto mažosios architektūros asortimentą ir prisidės prie aikščių bei skverų gražinimo", - įsitikinusi Aktyvių Klaipėdos verslininkų asociacijos prezidentė Andromeda Grauslienė.

R. Klimavičius iki Tarptautinės teatro dienos taip pat planuoja realizuoti kitą savo sumanymą - šalia Dramos teatro, ant Teatro gatvės 3-iojo namo, pakabinti atminimo lentą čia gyvenusiam aktoriui Vytautui Kancleriui (1925-1997).

Anot skulptoriaus, realizuoti sumanymą leidimas buvo gautas jau 2012 m., tačiau dėl finansinių priežasčių to padaryta nebuvo. Dabar tikimasi, kad lenta bus pagaminta iki kitų metų kovo. Lenta bus ypatinga tuo, kad joje bus galima ką nors padėti: gėlių, žvakutę ar dar kokį nors mielą akcentą, pagerbiant Klaipėdos teatro grandą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder