Jaunųjų kino kūrėjų dėmesys - besaikiam vartojimui

Jaunųjų kino kūrėjų dėmesys - besaikiam vartojimui

Paskutinę rugsėjo savaitę, 26-30 dienomis, uostamiestyje vyks tikra kino šventė. Penkias dienas klaipėdiečiai bus kviečiami pamatyti net pusšimtį debiutinių trumpametražių filmų iš visos Europos bei prancūzų kino klasikos šedevrus. Pasak festivalio organizatorių, šiemet jaunųjų kino kūrėjų dėmesys nukrypo į socialines ir ekologines problemas.

Simboliška, kad festivalio spaudos konferencija surengta kepyklėlėje, įsikūrusioje legendinio kino teatro "Kapitolijus" pastate. Pasak festivalio direktoriaus Kęstučio Meškio, šis kino teatras ir festivalis turi reikšmingų sąsajų - "Kapitolijus" kadaise buvo uostamiesčio modernaus kino lopšys, na, o "Go Debut" ir yra inovacijų bei originalių idėjų platforma.

Kokie filmai?

"Tai - jau trečiasis festivalis. Pirmaisiais metais tai buvo Baltijos kino festivalis, na, o dabar jis išsiplėtė ir tapo Europos kino festivaliu. Džiaugiamės, kad šiemet festivaliui pateikta daugiau nei 700 filmų iš 47 valstybių. Iš jų atrinkta apie 50 filmų iš 24 valstybių", - pasakojo K. Meškys.

"Kultūros fabrike" klaipėdiečiai galės pamatyti septynias konkursines trumpametražių filmų programas. Viena jų - lietuviškų filmų programa, kurioje savo debiutinį trumpametražį filmą "Mobijus" pristatys ir klaipėdietė, jaunoji režisierė Emilija Riviere. Visi šie filmai kovos dėl pagrindinio festivalio prizo - auksinės "Anikės" statulėlės.

Renginio metu Klaipėdoje viešės 30 kino kūrėjų iš visos Europos ir čia pristatys savo filmus bei dalyvaus diskusijose, kurias moderuos festivalio programos sudarytojas iš Estijos Peter Murdmaa.

"Go Debut" tarptautinės komunikacijos koordinatorė Indrė Žvikaitė atkreipė dėmesį, kad šiemet jaunieji kūrėjai narplios įvairias socialines problemas, žmonių vartotojiškumą, ekologines problemas.

"Filmai privers susimąstyti apie tai, kas mūsų laukia ateityje, jei negalvosime apie tai, ką ir kaip mes vartojame", - teigė I. Žvikaitė.

Beje, ji taip pat akcentavo, kad ypač gausioje šių metų programoje bus vaidybinių, animacinių, dokumentinių, 2D ir 3D filmų.

Festivalio ambasadorė, aktorė Virginija Kochanskytė džiaugėsi, kad praėjusiais metais matyti jaunųjų kūrėjų filmai sužadino meilę kinui ir suteikė jai didelį geros energijos užtaisą kurti ir gyventi. Aktorė ragino ir kitus nepraleisti unikalios galimybės pamatyti jaunųjų kūrėjų debiutinius filmus, kurių ateityje, tikėtina, pamatyti progos nebebus.

Nemokami seansai

Deja, praėjusiais metais festivalis sudomino ir į kino salę pritraukė tik nedidelę saujelę Klaipėdos kino mėgėjų. Taigi, siekdami pritraukti daugiau miestiečių, šiemet festivalio organizatoriai pasiūlys dalyvauti ir nemokamuose renginiuose.

Naujojoje alaus darykloje "Švyturys Brewery" vyks nemokama prancūziško kino programa, skirta tikriems kino gurmanams. Kino klasikos filmus apie maisto kultūrą pristatys Prancūzijos garbės konsulas Lietuvoje Olivier Criou.

"Kultūros fabriko" kieme taip pat vyks nemokami sferinio kino seansai. Naujoje kino erdvėje, kuri primena planetariumą, bus galima pamatyti dokumentines kino juostas apie gamtą, kosmosą, taip pat filmus vaikams.

"Dokumentinė Klaipėda"

Specialią programą "Dokumentinė Klaipėda" pristatys festivalio partneriai AMI. Prieš keletą dienų Klaipėdoje prasidėjo kūrybinės dirbtuvės, kurių metu septynios komandos pradėjo kurti dokumentinius trumpametražius filmus apie uostamiestį.

Kūrybinio inkubatoriaus AMI direktorė, kino režisierė Inesa Kurklietytė teigė, kad, nors Klaipėdos aukštosiose mokyklose nėra kino studijų programos, atsirado net 35 klaipėdiečiai, kino entuziastai, kurie dalyvauja kūrybinėse dirbtuvėse.

"Visų pirma dalyviai pristatė 15 idėjų, iš kurių atrinkome septynias. Netrukus jos virs trumpametražiais filmais, kuriuos bus galima pamatyti netrukus po festivalio atidarymo", - aiškino I. Kurklietytė.

Kęstutis MEŠKYS, festivalio direktorius

Puiku, kad "Go Debut" - tai klaipėdietiškas festivalis, kurį organizuoja beveik vien klaipėdiečiai. Beje, šis renginys leidžia pasireikšti įvairių kūrybinių industrijų atstovams. Ne tik kino kūrėjams, bet ir muzikantams, apšvietėjams, kultūros vadybininkams bei kitiems.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder