Jaunieji kino kūrėjai įamžino ir "Defiance" tragediją

Jaunieji kino kūrėjai įamžino ir "Defiance" tragediją

Ketvirtadienį "Kultūros fabrike" festivalio "GoDebut" metu jaunieji kino kūrėjai pristatė savo kurtus septynis dokumentinius trumpametražius filmus apie Klaipėdą. Kūrybinis procesas truko rekordiškai trumpai - vos dešimt dienų, tačiau rezultatas nustebino.

Kino juostose savo miestą įamžinę 35 klaipėdiečiai žiūrovams pateikė skirtingus Klaipėdos veidus ir istorijas. Vieno filmo dėmesio centre - 19-metė Olesia Orlova, kuri neišgyveno po savaitgalį Baltijos jūroje vykusios regatos.

"Ji buvo drąsi mergina"

Projekto "NordBaltic incubator: dokumentinė Klaipėda", kurį pristatė Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius (AMII), peržiūra prasidėjo tylos minute, skirta pagerbti žuvusiai O. Orlovai. Iškart po to buvo parodytas filmas "Defiance", kurio idėjos iniciatorė buvo pati O. Orlova.

Įamžinti gyvenimą jachtoje buvo pasamdytas profesionalus operatorius Mindaugas Docaitis, kadangi buvo baimintasi dėl nepatyrusių kino mėgėjų saugumo. Operatorius itin meniškai įamžino įgulos pasiruošimą prieš išplaukiant jachtai į regatą, pro Jūros vartus palydėjo ją į jūrą. Projekto iniciatorė, režisierė Inesa Kurklietytė pažymėjo, kad M. Docaičiui teko didelis išbandymas po tragedijos išlaikyti pusiausvyrą, nesugniužti ir, sukandus dantis, nubraukus ašarą, sumontuoti filmą.

"Taip jau nutiko, kad filme užfiksavau mirtį, - sukrėstas kalbėjo M. Docaitis. - Olesios pernelyg nepažinojau, nes bendravome tik savaitę. Tačiau galiu pasakyti, kad ji buvo drąsi mergina. Taip pat labai šiltas žmogus, norėjo jaustis reikalinga, visiems padėti. Labai mylėjo šį sportą, gal net pernelyg."

Operatorius teigė, kad filmavimo metu nutiko daug keistų atsitikimų, tarsi likimo ženklų. "Tai, kas buvo parodyta, yra tik gražioji filmo versija. Bet yra ir tamsioji pusė, kurioje gausu keistų ženklų. Kūrybinio proceso metu atrodė, kad visuomet atsirasdavau laiku, kai tik reikėdavo nufilmuoti gerą kadrą, tačiau pačiame laive jaučiausi lyg ne savo vietoje. Į jūrą nusprendžiau neplaukti. Tąkart tik užfiksavau, kaip įgula pusryčiauja, - pasakojo operatorius. - Likus dienai iki regatos Olesia sakė, kad, jei jūra rami, įgulos nariai ne visada užsideda gelbėjimosi liemenes. Aš jai atsakiau, kad galbūt užsidėti reikėtų, nes, jei kas nors nutiktų, tėvai labai liūdėtų."

Svarbiausia - objektas

"Iš pradžių bijojome, kad tikras faktas ir profesionalo nufilmuota medžiaga gali nustelbti kitus filmus, kuriuos rodėme "Kultūros fabrike", tačiau iš tiesų taip neatsitiko. Visi jie buvo įdomūs ir verti dėmesio", - pasakojo I. Kurklietytė.

Tarkime, filme "Žuvėdra" įamžinti legendinio kolektyvo vadovai Ona Skaistutė ir Romaldas Idzelevičiai. Kitame trumpametražiame filme, kuris salėje sukėlė pliūpsnį juoko, įamžintas charizmatiškasis aktorius, režisierius, dėstytojas Valentinas Masalskis. Kita komanda filmavo neįgalų žmogų, kuris jau dešimt metų keliauja į turgų pabendrauti su žmonėmis, o savo sielą, kaip sakė I. Kurklietytė, gano žvejodamas. Taip pat filmas, kuriame užfiksuota tuščia, turistų laukianti Klaipėda ir kaip miestas keičiasi, kai jų sulaukia.

Apie neįgalų žmogų pasakojančio filmo "Malda" režisierė, LMTA Klaipėdos fakulteto vaidybos studentė Karolina Kuzborska džiaugėsi, kad šis projektas suteikė galimybę Klaipėdoje susidurti su dokumentinio kino kūrimu.

"Vaidyboje labai svarbus scenarijus. Na, o dokumentikoje scenarijus ne toks svarbus. Svarbiausias - objektas, kurį, kuriant filmą, bandome atskleisti. Taigi susidomėjome žmogumi, kuris nuolat būna Klaipėdoje, Senajame turguje. Pro šį, regis, labai tvarkingą žmogų vis praeinu jau trejus metus ir jis man tapo tikra mįsle", - teigė K. Kuzborska.

Filmo "Virsmai" režisierei Veronikai Tarasevičiūtei teko ne sykį apginti savo idėją įamžinti Drevernoje vykusią rudens lygiadienio šventę. "Žinojau, kad Klaipėdoje įsikūrusi amatininkų gildija "Krikragaa", labai norėjau juos įamžinti. Dalyvavome keliose kūrybinėse dirbtuvėse, o vėliau reikėjo apginti savo filmo idėją, nors iš pradžių ja netikėjo", - teigė mergina.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder