Ir mes ten buvome...

Ir mes ten buvome...

Štai ir įpusėjo vasara, o širdyje vis dar gyvi Lietuvos Šimtmečio Dainų šventės „Vardan tos...“ įspūdžiai  bei vazdai. Taip ir norisi sušukti: „Ir mes ten buvome, Teatro dienoje „Sau, tautai, žmonijai“ dalyvavome“ ir į namus parsivežėme pačius geriausius prisiminimus. 

Mes – tai Klaipėdos regos ugdymo centro mėgėjų teatro trupė „Palėpė“ , šimto mėgėjų teatrų būryje liepos 4-ąją Vilniuje  parodžiusi savo sukurtą publicistinį vaidinimą  „Renkamės šviesą“ .

O viskas prasidėjo dar 2017 metų pradžioje, kai Lietuvos nacionalinis kultūros centras pasiūlė mėgėjų teatrams minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį bei pagerbiant Mažosios Lietuvos mąstytoją, humanistą, rašytoją Vilhelmą Storostą-Vydūną,  dalyvauti 2018 m. dainų šventės „Vardan tos…“ Teatro dienoje „Sau, tautai, žmonijai“.

Tuomet ir kilo idėja kartu paminėti ir organizuoto aklųjų švietimo 90-metį. Talkinant RUC pedagogėms Giedrei Jakaitei ir Loretai Aukštuolienei, pavyko sukurti originalų scenarijų pavadinimu „Renkamės šviesą“, kuriame Vydūnas diskutuoja su Lietuvos kariuomenės savanoriu Pranu Dauniu, Lietuvos organizuoto aklųjų švietimo pradininku, lietuviškosios Brailio abėcėlės sudarytoju.

Nelengvas kūrybinis darbas nenuėjo veltui - 2017m. lapkričio mėn. kolektyvas sėkmingai sudalyvavo peržiūroje Plungės Kultūros centre ir buvo pakviestas dalyvauti 2018 m. jubiliejinės dainų šventės Teatro dienoje.

Tuomet supratome, kiek dar daug darbų mūsų laukia, žinojome, kad tikrai bus nelengva mums, gana garbaus amžiaus neįgaliųjų grupei, tarp sveikų,  gerokai jaunesnių ir vikresnių dalyvių, bet džiaugsmui vis tiek nebuvo ribų.

Mus ypač drąsino ir džiugino solidžios atrankos komisijos – Kūrybinės Teatro dienos grupės - požiūris į mus kaip į lygius tarp lygių.
Na, o mėgėjų teatro trupė „Palėpė“ , po metų švęsianti savo veiklos 10-metį,Klaipėdos regos ugdymo centro socialinio ugdymo skyriuje susibūrė 2009-ųjų rudenį.

Šiandien jau galime džiaugtis pasiektais rezultatais – neregiai, kurių nemaža dalis artisto duoną išbandė tik įsijungę į „Palėpės“  gretas, laisvai juda scenoje, stengiasi aiškiai, raiškiai, garsiai ir  taisyklingai kalbėti, sugeba įsijausti į atliekamo personažo vaidmenį, įgijo drąsos, be to, pagilino savitarpio pagalbos, savarankiškumo įgūdžius, pagaliau, artimiau susipažindami su teatro menu, tiesiog turiningai, naudingai ir linksmai praleidžia laiką.

Keitėsi ir trupės žmonės – jei pirmame mūsų pastatytame – pasakoje „Tinginys Jonas“ dalyvavo tik viena visiška neregė, kiti turėjo bent jau minimalų regos likutį, tai kai kuriuose naujausiuose pastatymuose  vaidina 5-6 aklieji ir 6-7 šiek tiek primatantys, kuriuos kartais per ryškios šviesos taip pat laikinai apakina.

Spektakliukus, kuriuose visada nemažai muzikos ir dainų, kuriame kartu su  Loreta Aukštuoliene, Jūrate Surailoviene, Viktorija Paimbrekyte-Jonauskiene.

Per tuos 9 metus, sukūrėme dešimt ilgesnių ar trumpesnių vaidinimų, keletą vienkartinių inscenizacijų.

Pastatytus kūrinėlius  rodome ugdymo įstaigose, globos namuose, aklųjų įstaigose ir organizacijose, dalyvaujame įvairiuose projektuose, konkursuose, festivaliuose.
2014 metais už parodytą pjesę-pasaką „Laumės verpėjos“  neįgaliųjų teatrų festivalyje-konkurse „Begasas“ laimėjome pagrindinį prizą, 2016 m. teatro trupė „Palėpė“, parodžiusi muzikinį vaizdelį „Paskutinį kartą“, tapo respublikinio neregių meno mėgėjų festivalio-konkurso „Aš muzika, daina ir meile dalinuos“ laureate.

2017-aisiais pasaka „Amatą mokėsi – išsigelbėsi“, parodyta VII Tarptautiniame neįgaliųjų teatrų festivalyje „Begasas“, laimėjo nominaciją  „Už kalbos raiškumą“, o 2018 metų balandžio 26d vaidinimą „Renkamės šviesą“ parodėme Lietuvos Respublikos Seime.

Sparčiai bėga dienos, nusinešdamos užmarštin patirtus įspūdžius, po sunkių, bet labai smagių darbų ilsisi „Palėpės“ artistai, kaupia jėgas naujiems darbams, o mums, vadovėms, net ir prasidėjusios atostogos neleidžia visiškai atitrūkti nuo ateityje laukiančių naujų idėjų bei sumanymų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder