Dėmesio centre - šiuolaikinis šokis, kinas bei istorija

Dėmesio centre - šiuolaikinis šokis, kinas bei istorija

Klaipėdoje netrukus bus dar daugiau prancūziškos kultūros. Vakar uostamiesčio meras, Klaipėdos universiteto Menų akademijos dekanas Vytautas Tetenskas ir Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Filipas Žanto (Philippe Jeantaud) pasirašė trišalę sutartį, kuria įsipareigojama plėtoti kultūrinį bendradarbiavimą.

Dėmesio centre - trys kultūros ir meno sritys: šiuolaikinis šokis, kinas bei istorija. Nors prancūzų ambasada Lietuvoje ir taip nemažai dėmesio skyrė uostamiesčiui, bus siekiama dar labiau remti Klaipėdos ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio projektų įgyvendinimą, o profesionalaus šokio teatro pagrindu suformuoti tarptautinę šokio trupę. Taip pat įsipareigota populiarinant prancūzų kiną visus metus Klaipėdoje pristatyti šios šalies filmus, toliau organizuoti ir plėtoti festivalį "Žiemos ekranai". Sykiu sutarta aktualizuoti su Prancūzija siejamą paveldą uostamiestyje - pažymėti pastatus, parengti ir eksponuoti parodą.

Nors veiksmų planas, kaip užtikrinti bendradarbiavimą, dar neparengtas, tačiau, anot Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės, žadama rengti koprodukcinius projektus, kuriuos rengs prancūzų ir Klaipėdos šokėjai, o juose dalyvauti bus raginamas miesto jaunimas. Taip pat iš Prancūzijos į Klaipėdos universitetą planuojama pasikviesti savo srities žinovų, kurie ten surengtų meistriškumo pamokas.

"Žinoma, norisi ir atgalinio ryšio - kad ir klaipėdiečiai galėtų dalyvauti bendruose projektuose, vyksiančiuose Prancūzijoje, - teigė N. Laužikienė. - Taip pat Klaipėdoje bus ieškoma daugiau formų, kaip pristatyti prancūzišką kiną. Galbūt jis bus rodomas netradicinėse erdvėse, o vasaros metu - po atviru dangumi."

Klaipėda ir Prancūzija turi glaudžių istorinių sąsajų, ir, anot N. Laužikienės, mieste trūksta tai įprasminančių ženklų. "Turbūt ne visi žinojome, kad Skulptūrų parko kapinaitėse palaidota Prancūzijos piliečių, kurių atminimą bus siekiama kaip nors paženklinti. Tokių su Prancūzija susijusių istorinių akcentų mieste yra ir daugiau", - teigė ji.

Beje, Prancūzijos gynybos ministerija planuoja atverti savo archyvus, kuriuose saugomi 1920-1923 metų, kai Klaipėda priklausė Prancūzijai, dokumentai. Bus siekiama juos išanalizuoti ir galbūt surengti bendrą parodą kartu su kuriuo nors Prancūzijos muziejumi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder