Delmonams - nematerialaus kultūros paveldo vertybių sertifikatas

Delmonams - nematerialaus kultūros paveldo vertybių sertifikatas

Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras didžiuojasi, jog į nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo sąvadą įtrauktas moteriško tautinio kostiumo aksesuaras – delmonas. Krašto etninės kultūros puoselėtojams reikšmingas įvykis liepos pradžioje, Vilniaus Rotušėje, pažymėtas iškilminga sertifikatų teikimo ceremonija, kurioje dalyvavo ir Mažosios Lietuvos vertybę, delmoną, pristatė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro delegacija. 

2004 m. Lietuva ratifikavo UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvenciją, kuria vadovaujantis kuriamas visuomenei atviras ir reikšmingas nacionalinis Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas.

Šiandien Sąvade turime 32 vertybes, kurių trys yra UNESCO Reprezentatyviajame nematerialaus kultūros paveldo sąraše (kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje, lietuvių sutartinės, Dainų ir šokių švenčių tradicija Baltijos šalyse).

Sąvado duomenų valdytojas yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, o tvarkytojas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Prie procesų prisideda savivaldybės, kultūros, mokslo ir studijų institucijos, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, savivaldybių paskirti už Sąvado sudarymą atsakingi specialistai ir pavieniai asmenys.

2020 m. į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą įtrauktos dešimt vertybių, tarp kurių – pirmą kartą Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro Sąvado komisijai pateikta ir sėkmingai į jį įtraukta Mažosios Lietuvos vertybė – delmonas. 

Klaipėdos etnokultūros centras ne vienerius metus rūpinasi šios išskirtinės Mažosios Lietuvos moteriško tautinio kostiumo detalės sklaida regione. Puošni lietuvininkių tautinių rūbų detalė, gausiai dekoruotas tekstilinis krepšelis, tapo regioną pristatančiu ženklu. Su delmonais susiduria ir jais puošiasi ne tik krašto folkloro ansamblių moterys ir merginos, bet ir pavienės moterys.

Organizuojamos delmonų siuvinėjimo ir kūrimo dirbtuvės, delmonų tema rengiamos paskaitos, parodos, į kurias susirenka moterys ne tik iš Klaipėdos, bet ir iš Gargždų, Nidos. Šiuo metu Etnokultūros centre veikianti autentiškų delmonų rekonstrukcijų paroda „Mažosios Lietuvos delmonai“ keliaus po visą Lietuvą.  

Iškilmių dalyvius sveikino ir įrašymą į nacionalinį sąvadą liudijančius sertifikatus teikė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Sąvado komisijos pirmininkė prof. Daiva Vyčinienė ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa bei kiti žymūs kultūros žmonės, visuomenės atstovai. Iškilmes vedė žurnalistė, LRT laidų vedėja Gerūta Griniūtė, koncertavo grupė „Baltos varnos“.

Mažosios Lietuvos delmonus pristatė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro Liaudies dailės studijos koordinatorė, paraiškos rengėja dr. Elena Matulionienė ir direktorės pavaduotoja kultūrinei veiklai Loreta Dargužienė. Pristatymo metu Mažosios Lietuvos kanklėmis muzikavo Folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ meno vadovai Jolita ir Alvydas Vozgirdai su dukra Adele.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder