Dailininkų darbai - Tilžės akto signatarų atminimo lentoms

Dailininkų darbai - Tilžės akto signatarų atminimo lentoms

Į Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto prašymą atsiliepė ir dailininkai Romanas Borisovas ir Ernestas Žvaigždinas. Jų darbus taip pat išvysite aukcione, kuris vyks gruodžio 16 d. 14 val. "Amberton" viešbutyje. Surinkti pinigai bus panaudoti Tilžės akto signatarų atminimo lentoms pakabinti.

Retai rasime menininką, kuris taip būtų pamilęs Rytų Prūsijos ir Mažosios Lietuvos kraštą, kaip dailininkas akvarelininkas Romanas Borisovas. Jis jau daugiau nei keturis dešimtmečius nuolat važinėja į Karaliaučiaus (dabar - Kaliningrado) kraštą ir jo architektūrinį palikimą įamžina savo akvarelėse. Ypatinga yra tai, kad dailininkas realiai, labai detaliai, kartu su nemaža romantizmo doze vaizduoja tą nykstantį kultūrinį palikimą.

Jo kūrybos svarbiausias kriterijus - kad sukurta akvarelė turėtų realų dokumentinį pagrindą. Dailininko nulietose akvarelėse (o jų jo archyvuose yra šimtai, gal ir daugiau), tie realios tikrovės vaizdai liudija Rytprūsių užgrobtos ir išniekintos žemės istorinę-architektūrinę tiesą - kroniką. Jo sukurtos akvarelės pasižymi puikia kompozicija, dažnai yra panoraminio vaizdo, o žiūrovo dėmesys sutelkiamas į pirmą planą. Bokštų smailės, namų stogai, išlikusios architektūros plokštumos sukuria puikų, ritmingą akvarelės meninį vaizdą...

Daug akvarelių R. Borisovas nutapė naudodamas tik vieną spalvą - juodą bei jos atspalvius ir niuansus. Sodresniais ir pilkesniais juodos spalvos tonais, pustoniais sukūrė puikius išlikusios senosios architektūros meninius vaizdus. R. Borisovo akvarelių turi įsigiję įvairūs muziejai, privatūs kolekcininkai Europoje, JAV bei kitose šalyse. Jis yra surengęs per 80 asmeninių parodų, kone nuolat ruošia savo kūrybos parodas įvairiuose Europos, Rusijos, kitų šalių miestuose. Yra nepailstantis keliautojas ir buriuotojas. 2017 m. jis pelnė garbingą Martino Liudviko Rėzos Kultūros ir meno premiją, yra Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus narys.

Ne mažiau spalvinga, kūrybnga asmenybė yra tapytojas Ernestas Žvaigždinas. Gimęs, augęs ir mokęsis Klaipėdoje. Čia jis subrendo ir kaip kūrėjas - tapytojas. E. Žvaigždinas dailės nesimokė jokioje meno mokykloje. Jo mokytojas buvo K. Donelaičio vidurinės mokyklos (dabar Vytauto Didžiojo gimnazija) piešimo mokytojas Petras Gužas. Jis ir paskatino gabų dailei buvusį mokinį tapyti. Taip ir prasidėjo E. Žvaigždino kūrybinis kelias. Pradžioje tapė nedidelio formato peizažus. Nuo 1974 m. pradėjo su savo paveikslais dalyvauti liaudies meno parodose.

Per ilgus kūrybos metus tapytojo meninis braižas susikristalizavo į savitą stilių, paremtą gamtos ir architektūros laisva, kiek abstrahuota ekspresyvia vaizdo improvizacija ar grynai spalvingomis abstrakcijomis. Tapytojas nevengia ir figūrinių kompozicijų, moterų aktų tapymo, angelų temos, kuriose galime atpažinti Klaipėdos krašto koloritą, šio savito miesto dvasią. Reikšminga yra tai, kad tapytojas savo paveikslus iš natūros netapo, tačiau daugelyje savo paveikslų tapytojas vaizduoja Baltijos pajūrį, Dangę, burlaivius, miesto architektūrą. Jis savo kūryboje tiek vaizdu, tiek spalvomis, faktūromis ar piešiniu improvizuoja. E. Žvaigždino tapybos braižas gana spontaniškas, ekspresyvus, spalvingas ir savitas, kompoziciškai gerai subalansuotas, dekoratyvus. Jam rūpi spalva, paveikslo kolorito poveikis, kuris gali būti šiltas, - rusvų, rausvų, gelsvų tonų ir pustonių ir gali būti labiau šaltų tonų: melsvų, žalsvų, pilkų.

E. Žvaigždinas yra surengęs nesuskaičiuojamą daugybę savo asmeninių tapybos parodų Lietuvoje, JAV, Vokietijoje, Danijoje, Rusijoje, gimtajame mieste Klaipėdoje, Vilniuje. Jo darbų turi įsigiję JAV, Australijos, Europos, Lietuvos kolekcininkai, privatūs dailės mėgėjai.

Kitame straipsnyje skaitykite apie Klaipėdos dailininkes R. Kačinskaitę, R. Senavaitienę.

DOSJĖ

Romanas Borisovas gimė 1949 05 11 m. Vilniuje. 1956-1966 m. mokėsi Vilniaus vidurinėje mokykloje. 1967-1973 m. jis studijavo Lietuvos valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija) meninio konstravimo (dabar dizaino) katedroje. Nuo 1983 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Nuo 1999 m. dailininkas yra laisvas kūrėjas. 2007 m. atvyko į Klaipėdą.

Ernestas Žvaigždinas gimė 1956 03 13 m. Klaipėdoje. Baigė Klaipėdos Kristijono Donelaičio vidurinę mokyklą (dabar Vytauto Didžiojo gimnazija). Tapyti pradėjo baigęs mokyklą. Yra laisvas kūrėjas. Nuo 2000 iki 2008 m. žiemas praleisdavo JAV, Floridoje. Savo tapybos parodas jis ruošdavo Čikagos mieste. Dabar kuria ir gyvena savo gimtajame mieste - Klaipėdoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder