„Baltų šventadieniai“ – apie „Tramtatulio 2019“ šventę

„Baltų šventadieniai“ – apie „Tramtatulio 2019“ šventę

Visoje Lietuvoje yra nepaprastų gabumų turinčių dainuojančių, grojančių, tarmiškai pasakojančių vaikų. Su jais susitikome tą dieną, kai vyko konkurso „Tramtatulis“ laureatų ir diplomantų  šventė – koncertas Domeikavos laisvalaikio salėje,  o apdovanojimo iškilmės – Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje.

Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“ rengiamas trimis ratais: vietiniu, regioniniu ir visos šalies. Šiemet vietiniuose ratuose dalyvavo per 1000, regioniniuose – 584, į nacionalinį ratą atrinktas 261 vaikas. Išrinkti net  49 aštuntojo konkurso diplomantai ir 37 laureatai.

Didžiulį įspūdį paliko į koncertą besirenkanti šurmuliuojanti, tautiniais kostiumais pasipuošusi įvairaus amžiaus vaikų, jų tėvelių, močiučių, mokytojų minia. Tiek geros nuotaikos vienoje vietoje! Tiek liaudiškų instrumentų, iš visur sklindančių repetuojančių vaikų balsų ir skardaus juoko! Prasidėjus koncertui klegesys nurimo, ir scenoje vienas laureatas keitė kitą, kiek lūkuriuodami scenoje, kol simpatiškoji koncerto vedėja Damilė Martinaitytė juos pristatys. Sužinojome pačių netikėčiausių dalykų apie talentingųjų vaikų svajones, pomėgius (pvz., robotų konstravimą), kuo jie norėtų būti užaugę.

Kiekvienas šventės dalyvis pasirodė vertas atskiros laidos, todėl mums, rengiantiems vieną dvidešimt penkių minučių trukmės laidą, buvo savotiškas iššūkis per labai trumpą laiką papasakoti ir apie konkursą, ir laureatų bei diplomantų šventę, ir talentingus, „Tramtatulio“ dėka atrastus ir sukviestus,  vaikus.

„Tramtatulio“ konkursą jau aštuntą kartą organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras, bendradarbiaudamas su savivaldybių kultūros, švietimo skyriais bei kultūros centrais. Šiais metais konkursas buvo skirtas Antano Juškos 200 metų gimimo sukakčiai paminėti.

Antanas Juška – vienas žymiausių lietuvių tautosakos rinkėjų ir leidėjų, užrašęs apie 7000 dainų ir 2000 melodijų. Pasak etnomuzikologės profesorės Jadvygos Čiurlionytės, „Antano Juškos surinktos lietuvių liaudies dainos yra labai svarbus ir mums brangus liaudies kūrybos palikimas. Nepaprastai didelis kiekis Antano Juškos surinktų melodijų parodo, kad jis, kaip ir kiti pirmieji liaudies dainų rinkėjai, giliai suprato liaudies dainos esmę, būtent, kad dainoje žodžiai ir melodija sudaro nedalomą meninę visumą ir kad tik „skambanti“ daina yra pilnavertė.“

Po nuotaikingo koncerto Domeikavos laisvalaikio salėje laureatai ir diplomantai važiavo į A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejų. Žaliuojančio, saulėto Vilkijos kraštovaizdžio apsuptyje vyko apdovanojimai, obelėlės sodinimas, „Tramtatulio“ vaišės, muziejaus lankymas ir plaukimas keltu per Nemuną.

Šventės metu pavyko, nors ir trumpai, pakalbinti A. ir J. Juškų muziejaus įkūrėją, medžio drožėją – skulptorių Arūną Sniečkų, keletą laureatų: dainininkę Gabiją Juškytę ir jos mokytoją Dianą Dovydavičiūtę iš Labūnavos, pasakotoją Kazimierą Eglyną iš Palangos, smuikininkes seseris Adelę ir Liepą Vozgirdaites iš Klaipėdos, dainininką ir muzikantą Eriką Rimšą (su ansamblio „Serbentėlė“ nariais) iš Domeikavos, muzikantų muzikanto titulą pelniusį Joną Ilčiuką iš Utenos.

Laidos kūrybinė grupė, atsisveikindama iki rudens, kviečia prisijungti prie smagios „Tramtatulio 2019“ šventės ir pasigrožėti įsimintiniausiomis jos akimirkomis. Laidą rodys birželio 30 d. (sekmadienį) 9 val., kartos liepos 1 d. (pirmadienį) 9 val. , 2 d. (antradienį) 11.30 val., 3  d. (trečiadienį) 17.00 val. ir 5 d. (penktadienį) 13.55 val.  per Balticum TV .

„Baltų  šventadienius“ parengė režisierė Nijolė Jačėnienė, filmavo ir montavo Jonas Tumasonis, tekstus skaitė Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui,  Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, informaciniams partneriams dienraščiui „Vakarų ekspresas“ ir interneto portalui Alkas.lt. Laidas iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras”.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder