Atidengta skulptūra Broniui Gražiui

Atidengta skulptūra Broniui Gražiui

Kartu su "Poezijos pavasario" startu Klaipėdos senamiestyje iškilmingai atidengta Romo Klimavičiaus sukurta skulptūra "Mūza". Šis kūrinys skirtas prieš keletą metų iš gyvųjų pasaulio išėjusiam klaipėdiečiui aktoriui ir režisieriui Broniui Gražiui (1934-2013).

Pagrindinis 110 cm aukščio skulptūros akcentas - kaukė, žvelgianti į dangų. Objektas, kurį finansavo Artūras ir Albina Svytojai, pastatytas ant pusantro metro pločio akmeninio pjedestalo, kuris puikuojasi ant 30 cm aukščio suformuotos kalvelės.

Ant skulptūros iškaltos eilės iš B. Gražio poezijos. Ant pamato: "Aktorius eina į sceną mažyčio stebuklo daryti", o ant "Mūzos" nugaros: "Ateikite visi pas mane, pavaišinsiu kmynų arbata, paseksiu pasaką apie užburtą rožę, išsipildys visos jūsų svajonės. Bus linksma."

UŽRAŠAS. Ant "Mūzos" nugaros užrašyta: "Ateikite visi pas mane, pavaišinsiu kmynų arbata, paseksiu pasaką apie užburtą rožę, išsipildys visos jūsų svajonės. Bus linksma." Petro Šmito nuotr.

Kartu su iškilmingu skulptūros atidengimu, paskelbtas ir "Poezijos pavasario" renginių startas bei pašventintas naujasis, bibliotekos vadovo Juozo Šikšnelio įvardintas, Mūzų skverelis. Tikimasi, jog naujoji vieta tarp Vežėjų ir Didžiosios Vandens gatvių taps patraukliu literatūrinių skaitymų ir muzikavimo skvereliu. Renginyje dalyvavo Klaipėdos valdžios ir kultūros atstovai, idėjos iniciatoriai.

Anksčiau "Vakarų ekspresui" skulptūros kūrėjas pasakojo, jog idėja tokiu būdu atminti išskirtino talento asmenybę kilo po vienos parodos atidarymo: "Neoficialioje aplinkoje sėdėjome su meno istoriku Petru Šmitu, architektu Adomu Skiezgelu bei aktore Nijole Gražiene ir kažkaip sumąstėme, kad reikia kokiu nors būdu atminti Bronių Gražį, o sykiu pagražinti kiemelį, į kurį atsukti mano buto langai. Iš pradžių visi nepatikėjo, kad imsiuosi darbo, tačiau nulipdžiau būsimą skulptūrą iš plastilino, vėliau iš vaško. Sutapo, jog kaip tik tuomet vyko respublikinis mažosios plastikos konkursas, jame ir pristačiau iš bronzos nulietą "Mūzą". Taip po truputį ir gimė idėja padidinti skulptūrą ir realizuoti savo sumanymą. Galvoje visų pirma gimė teatrinė kaukė, o vėliau - stilizuotas kūnas. Kaukė - nes Broniaus Gražio eilėraščiuose dažnai randamos eilutės apie akis, žiūrinčias į dangų, o sykiu matančios ir žemę. Apskritimas - tai tarsi teatro scena."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder