Ant namo sienos - senosios Klaipėdos atšvaitai

Ant namo sienos - senosios Klaipėdos atšvaitai

Paminklai Jurgiui Zauerveinui, kompozitoriui, pianistui džiazo virtuozui Gintautui Abariui, skulptūriniai akcentai Martyno Mažvydo alėjoje, Skulptūrų parke, Kruizinių laivų terminale,- toli gražu ne visas klaipėdiečio skulptoriaus Gintauto Jonkaus "kraitis". O liepos 28 d. ant Liepų g. 4 - ojo namo buvo atidengtas jo sukurtas reljefas - mozaika "Senoji Klaipėda" (architektas Vytenis Mazurkevičius).

"Turiu daug sentimentų Klaipėdai - šiandieninei ir senąjai. Ir trokštu miestui atiduoti duoklę tuo, ką sugebu - skulptūromis, reljefais. Kadaise maždaug šioje vietoje buvo žąsų turgus. Tai šiandien atidengiamame reljefe - mozaikoje yra jo atspindys, Klaipėdos herbo interpretacija, per karą sugriauto Biržos pastato, Biržos tilto atšvaitai, bažnyčių siluetai, jūrinių simbolių. Žodžiu, senoji Klaipėda",- sakė skulptorius G.Jonkus.Atindengus bareljefą, beveik kiekvieną simbolį paaiškino architektas V. Mazurkevičius. Kodėl pasirinktas šis, o ne kitas Klaipėdos namas, atsakymas paprastas - tiesiog čia buvo neišnaudota niša. Pastato šeimininkams "Liepų biurai" sutikus Klaipėdos Garbės piliečiui Martynui Gusiatinui sumanymą parėmus, rezultatu galės pasigėrėti ir klaipėdiečiai, ir vis gausiau uostamiestį aplankantys turistai.

Atidengus reljefą - mozaiką, susirinkusieji į reljefo atidengimo ceremoniją buvo pakviesti apžiūrėti G. Jonkaus skulptūrų ir Aurimo Anuso piešinių parodą, kurioje taip pat dominuoja senosios Klaipėdos atšvaitai. Tai tarsi reljefo "Senoji Klaipėda" siužetinių atšvaitų tęsinys. Paroda veiks iki rugpjūčio 6 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder