25-asis tarptautinis tapybos pleneras Nidoje

25-asis tarptautinis tapybos pleneras Nidoje

Praėjo jau dvidešimt penki metai, kai Kuršių nerijoje vyksta tarptautiniai tapybos plenerai, menantys ekspresionistinės grupės „BRÜCKE” manifesto-programos idėjas - burtis ir kurti kartu, tiesiant kūrybinius tiltus tarp kitų Baltijos kurortų, tarp skirtingų  šalių.

Kasmet rudenį susitinkame Nidoje, aplankome Juodkrantę ir Preilą. Per paskutiniuosius dešimt metų išsiplėtojo kūrybiniai tiltai tarp kaimyninių šalių, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos.

Taip gimė Baltijos jūros regione – dailininkų sąjūdis, kuris keičiasi parodomis ir plenerais.

Šis natūraliai išsivystęs projektas kilo iš pačių dailininkų- profesionalų iniciatyvos. Nidos menininkų Asociacija TILTAS nutiesė plenerų ir parodų Tiltus iki Indijos (2011, 2012), Nepalo (2016, 2018), Armėnijos (2016) ir Ukrainos (2017, 2018, 2019).

1995 metais Nidoje prasidėjęs tarptautinis tapybos pleneras ( kitaip menininkų stovykla),“Nidos ekspresija“ prapletė savo  kūrybinius horizontus.

Sukaupta gausi, apie 950 meno kūrinių; tapybos, grafikos, objektų kolekcija, kuri nuolat keliauja. Pirmosios parodos užsienyje prasidėjo 1999 metais, Karaliaučiuje ir Bosoje (Sardinijos saloje, Italijoje ).

Po to parodų geografija plėtėsi, Lietuvos tapyba buvo eksponuota Vokietijoje, Suomijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Gudijoje, Gruzijoje, Armėnijoje, Rusijoje, Indijoje, Estijoje, Nepale ir Ukrainoje.

25-asis tarptautinis tapybos pleneras Nidoje startuoja rugpjūčio 29 d. Nidoje,  ir tęsis iki rugsėjo 9d.

2019m. Plenero Tema – plenerio MEISTRAI randa BRÜCKE. Ir jos pėdsakus  Nidoje…

Trys plenero dalyvių parodos , dvi Nidoje (30 d ir rugsėjo 7 d, bei rugsėjo 5 d. Juodkrantėje)

Šis, XXV jubiliejinis tapybos pleneras kviečia 25 dalyvius, iš skirtingų šalių (7) tapyti kartu Kuršių nerijoje.

Pakviesti taip pat ir garbės dalyviai Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Radvilavičiutė Utarienė, menotyrininkė Saulė Mažeikaitė ir Austėja Mikuckytė - Mateikienė. Į renginį atvyks  filmo apie NIDOS plenero dailininkų parodą Kijeve, Nacionalinėje dailės Akademijoje 2019 m., autorius, režisierius Andrii Demkiv.

Pakviesti ukrainiečiai ekspresionistai, Sergij Duplij ir Liudmila Hanushevych. Nepalo dailininkų grupės vadovas, Kathmandu dailės akademijos skulptūros katedros vedėjas ir daugėlio tarptautinių projektų autorius Dhan Bhadur Yakha (Dhanu),  bei kiti jo kolegos  Ram Pujan Thakur, Ram Kumar Poudel, Kiran Kumar Sigu. Dalyvaus ir Pietų Korėjos dailininkas Jakka Jang.

Taip pat Indijos dailininkas Arijeet Chanda, prof. Jaroslav Uhel iš Slovakijos ir latvė Aija Zarinja.

Kartu su užsieniečiais gryname ore tapys ir burys lietuvių: prof. Bronius Leonavičius, prof. Albertas Gurskas, Sigitas Prancuitis, Arturas Savickas, Jonas Lenkutis, Kazys Bimba, Eugenija Buivydienė, Nijolė Kūjalytė, Jurga Sidabrienė, Skaidrė Butnoriutė, Juozas Pranckevičius, Ramūnas Dagys ir Saulius Kruopis.

Renginio kuratoriai;  Edita Lubickaitė, Eigirdas Saulius Kruopis ir plenero vadovas Saulius Kruopis

Renginio organizatorius – Nidos menininkų asociacija TILTAS kartu su Nidos kultūros ir informacijos centras „Agila“ 

Plenerą globoja Neringos miesto meras Darius Jasaitis, vicemeras Narūnas Lendraitis, kultūros skyriaus vedėja Edita Radzevičienė,  Nidos m. viešbučiai ir privatūs asmenys, suteikiantys plenero dalyviams apgyvendinimą,  Lietuvos dailininkų sąjunga.

Renginys vyksta bendradarbiaujant su „Ogmios Pulsas“,„Paroc“,„Vilpra“ ir “Snaigė” bei reklamos agentūra „Navis Longa“, “Forzacas”, “Bitutes“ ir kt., remiant  “Europa city” viešbučiui Vilniuje, bei Juozas ART galerijai (Vilnius).

Nidos tapybos pleneras, šiemet švenčiantis savo XXV jubiliejų  kinta ir nuolat banguoja kaip ta amžinai alsuojanti Baltijos jūra.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder