„Jauno teatro dienos 2020“: kurti, negalima sustoti (I diena)

„Jauno teatro dienos 2020“: kurti, negalima sustoti (I diena)

Paskutiniąją vasaros savaitę, jau aštuntus metus iš eilės uostamiestyje vykstantis tarptautinis festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD) subūrė 52 kūrėjus iš visos Lietuvos. Be jau anksčiau buvusių dalyvių, šiais metais pirmą kartą išbandyti savo jėgas kūrybinėse dirbtuvėse atvyko tokie režisieriai, kaip Kirilas Glušajevas, Greta Štiormer, Augustas Gornatkevičius, Uršulė Bartoševičiūtė. Dalis aktorių, scenografų ir dramaturgų jau yra buvę festivalyje, bet yra ir atvykusių pirmąsyk.


Nuo pat ankstaus ryto, po pusryčių, visi susirinkę dalyviai susėdo seminarų salėje, kur buvo surengtas festivalio pradžios pristatymas. Po Klaipėdos jaunimo teatro direktoriaus bei organizatorių Ievos Pakštytės ir Justinos Burakaitės kalbos susirinkusieji žiūrėjo Valentino Masalskio trumpą video palinkėjimą ir užsienio kūrėjų, kurie šiais metais negalėjo dalyvauti renginyje, video sveikinimą „Artist in a box“. Festivalio sumanytojas V. Masalskis savo trumpame video palinkėjime džiaugėsi, kad nepaisant šių metų iššūkių, „Jauno teatro dienos“ įvyko: „Nepamirškime svarbiausio mūsų tikslo – meškerių užmetimo į ateitį“.

Teatralai kūrybinėse dirbtuvėse pluša pagal dvi skirtingas programas – SPRINT ir LONG.

Programoje SPRINT dalyvauja pirmą kartą į festivalį atvykę kūrėjai kartu su Klaipėdoje įsikūrusiais Taško teatro aktoriais – šiais metais pirmą sykį taip pat dalyvaujančiais renginyje. Iš jų, burtų keliu buvo sudarytos komandos, gavusios po vieną organizatorių parinktą inspiraciją, pagal kurią yra kuriami pasirodymai.

LONG programos dalyviai buvo suskirstyti į dvi komandas – joms atiteko viena pjesė. Šios komandos, vadovaujamos režisierių Kirilo Glušajevo ir Pauliaus Pinigio, sudarytos iš labiau patyrusių teatro profesionalų, aktorių, tokių kaip Monika Poderytė, Denisas Kolomyckis, Monika Valkūnaitė, Karolis Maiskis ir Klaipėdos jaunimo teatro aktorių. LONG programos dirbtuvėse užgimęs dviejų dalių spektaklis taps šių metų festivalio „vinimi“, išbandančia ir profesinį tvirtumą, ir kūrybinį atvirumą bendram rezultatui.

Žodines inspiracijas parengė Klaipėdos jaunimo teatro vadovas Valentinas Masalskis drauge su dramaturgu ir poetu Mindaugu Nastaravičiumi. Pirmoji SPRINT programos pasirodymo inspiracija – „Didžiausios mūsų ydos“. Iš septynių parinktų ydų režisieriai išsitraukė šias: gašlumą, puikybę, pavydą. SPRINT 1-oji komanda nagrinėja iškreipto seksualumo temą, SPRINT 2-oji – puikybę. Ši grupė intensyviai diskutavo šios ydingos savybės puses per įvairius pavyzdžius. SPRINT 3-ioji komanda Klaipėdos Kultūros fabriko virtuvėlėje bandė kelti įvairius klausimus apie pavydo apraiškas, atpažįstamas kasdienoje. Kur ši savybė gali mus nuvesti? O kuo pavydas skiriasi nuo nepasitenkinimo ir neapykantos?

LONG komandos kūrybinėse dirbtuvėse darbuojasi pagal vieno garsiausių vokiečių dramaturgų, teatro maištininko, revoliucionieriaus Bertolto Brechto pjesę „Geras žmogus iš Sezuano“, pasižyminčia muzikaliu tekstu, todėl labai tinkančiu „Jauno teatro dienų“ pasirodymui. Valentinas Masalskis ir Mindaugas Nastaravičius šiais metais nusprendė atsigręžti atgal ir pasižiūrėti, kaip kūrėjai interpretuoja klasiką.

Klaipėdos jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas savo pristatymo kalboje minėjo, jog tokios paprastos inspiracijos išties atneša įdomesnių minčių, kadangi „paprastume dažniausiai glūdi visas stebuklas“. Tai tikslingai atliepia pastarojo meto, mus visus daugiau ar mažiau palietusią situaciją: ribodami socialinius kontaktus galbūt gavome neeilinę dovaną atsigręžti į savo vidų, iš visų pusių geriau įsižiūrėti į savąsias ydas – iš paviršiaus neriant giliau.

Šiandien, SPRINT programos mini spektaklių peržiūros vyks naujai renovuotose erdvėse aplink Jono kalnelį. Žiūrovai kviečiami rinktis ant už Kultūros fabriko esančių laiptų, renginio pradžia – 18 valandą. Vėliau, po spektaklių, 20 valandą vyks aptarimai, kuriuos moderuos teatro ir kino kritikas Vaidas Jauniškis. Visos festivalio pasirodymų peržiūros ir dalyvavimas diskusijose – nemokami.

Festivalis „Jauno teatro dienos“ vyks rugpjūčio 25-29 dienomis Klaipėdoje, visi JTD renginiai - nemokami. Daugiau informacijos apie „Jauno teatro dienų“ programą, dalyvius ir detales galite rasti www.jtd.lt ir „Jauno teatro dienos“ Facebook paskyroje. Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Nuotraukų autorė - Eglė Sabaliauskaitė

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder