Vokietijos istorijos fragmentas bus atkuriamas Smiltynėje

Vokietijos istorijos fragmentas bus atkuriamas Smiltynėje

Klaipėdos nudistai, pankai, hipiai ir visi kiti, kurie mėgsta iššūkius, atsiliepkite! Galbūt šiandien išaušo jūsų žvaigždės valanda.

Ne, visai nejuokaujame. Rugsėjį uostamiestyje bus filmuojamas televizinis vokiečių filmas, kurio masinėms scenoms ieškomi drąsūs, įdomūs, skirtingi miestiečiai.

Pasirinko Kuršių neriją

Režisieriaus Tomo Štuberio (Thomas Stuber) Meninis filmas pasakos apie 1989-ųjų Vokietiją, prieš pat Berlyno sienos griuvimą. Siužeto veiksmas vyks mažoje Vokietijos saloje netoli Danijos krantų - Hidenzėje, kuri tais metais priklausė Rytų Vokietijai.

"Tuo metu, kai dėl griežtos priespaudos daugelis iš Rytų Vokietijos veržėsi į Vakarus, dalis vokiečių iš minėtos salos bandydavo nuplaukti į Daniją, - pasakojo vokiečių auditorijai skirto filmo gamybos vadovė Lietuvoje Monika Sakalauskaitė. - Filmas yra statomas pagal vokiečių pjesę, kurioje pasakojama dviejų jaunų žmonių istorija. Jos moralas yra tas, jog gali bėgti iš Rytų į Vakarus ar iš Vakarų į Rytus, bet laisvę rasi savyje, priėmęs save tokį, koks esi."

Filmavimo darbai dėl tam tikrų priežasčių vyks ne minėtoje saloje, o Lietuvoje, tiksliau Smiltynėje. Anot prodiuserės, kai buvo ieškoma kitos, minėtai salai artimos aplinkos, kino kūrėjams į akis dėl pliažų, smėlio, miškų, jūros krito Kuršių nerija. Beje, Hidenzė saloje veikė restoranas-viešbutis, kurį savo vokiška architektūra primena Smiltynės kurhauzas.

Vyksta aktorių paieškos

Šiuo metu Klaipėdoje aktyviai vykdomos vyrų, moterų, vaikų, senelių, norinčių dalyvauti masinėse scenose, paieškos. Reikalingi ne tik Hidenzės gyventojus įkūnysiančių žmonių, bet ir tais laikais aktyviai Vokietijoje maištavusių ar tiesiog veikusių prieš sistemą pankų, hipių, nudistų.

Informacija apie paiešką paskelbta internete, "Facebook" paskyroje, kuri pritraukė nemenką jaunesnių miestiečių dėmesį. Sudėtingiau surasti vyresnio amžiaus asmenų.

"Siekiame pritraukti žmones, kuriems įdomu pamatyti, kaip vyksta kino kūryba iš vidaus, apsilankyti filmavimo aikštelėje", - teigė filmo, kurio pavadinimas kol kas neatskleidžiamas, kastingo režisierius Benas Rupeikis.

Dalyvauti filmavime naudinga esą dar ir tuo, kad tai - puiki galimybė užmegzti naujų, įdomių pažinčių, taip pat šiek tiek užsidirbti. Beje, užsiregistravę žmonės atsiduria aktorių agentūros duomenų bazėje, ir galbūt ateityje sulauksiantys kitų pasiūlymų filmuotis reklamose ar filmuose.

Masinėms scenoms iš viso reikalingi apie 400-500 aktorių. Dalyvauti filmavimuose jau užsiregistravo 600. Tačiau, anot B. Rupeikio, jų tikrai ne gana, kadangi dažniausiai prieš pat filmavimus nemaža dalis atkrenta. Taigi, norint ramiai laukti didžiųjų darbų pradžios, siekiama surinkti 2 tūkst. asmenų.

Vis dėlto miestiečių minėtoms specifinėms rolėms rasti esą sudėtinga. "Pankus greičiausiai teks "sukurti", pasitelkiant stilistus ir visažistus. Ieškome ir natūralistų, kurie filmavimo aikštelėje galėtų tapti hipiais. Džiugu, jog jau atsirado ir šiek tiek nudistų", - pasakojo pašnekovas.

Pagrindinius vaidmenis atliks vokiečiai, tačiau profesionalių aktorių ieškoma ir Lietuvoje.

Daugybė pliusų

Paklausta, kaip apskritai pavyko prisivilioti vokiečių kino kūrėjus į Lietuvą, Klaipėdą, pašnekovė dėstė, jog kontaktų mezgimas, įdirbis trunka ne vienerius metus.

Apskritai kino kūrėjų pritraukimas į mūsų šalį yra labai naudingas dėl daugelio priežasčių. "Visų pirma čia atvykusi komanda gyvena, valgo, lankosi kultūriniuose renginiuose, leidžia pinigus. Tai tampa ir savotiška reklama šaliai. Dalis užsieniečių, pamatę filmą ir pirmą kartą sužinoję apie vietovę, neretai ja susižavi ir nuvyksta ten turistauti. Juk filmas keliauja per įvairius festivalius, konkursus, yra rodomas kine ar televizijos ekranuose, ir tuomet kiti kino gamintojai, kuriems reikalinga panaši lokacija, galbūt ją pasirenka. Beje, kuriant filmą, įdarbinama ir nemažai to krašto žmonių", - pliusus vardijo pašnekovė.

Jos žiniomis, pastaruoju metu į Lietuvą atvyksta vis daugiau užsieniečių kino kūrėjų. Juos čia esą pritraukia kino lengvata, kuri kompensuoja dalį išlaidų.

Paklausta, ar Klaipėdoje reikalinga moderni, didelė kino studija, M. Sakalauskaitė teigė mananti, kad šiuo atveju reiktų kruopščiai apskaičiuoti, kaip greitai ši atsipirktų, kadangi investicijos, kuriant ją, yra milžiniškos. Kažin, ar į Klaipėdą tiesiog plūste plūstų kino kūrėjai. Nebent tie, kuriems reiktų specifinės klaipėdietiškos aplinkos: uosto, jūros, kopų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder