"Scanoramoje" – du Džulijetės Binoš veidai

"Scanoramoje" – du Džulijetės Binoš veidai

Prancūzų aktorė Juliette Binoche (Džulijetė Binoš) visada buvo itin reikli vaidmenų ir režisierių atžvilgiu, todėl ilgainiui jos vardas daugeliui tapo kone garantu, jog filmas, kuriame ji vaidina – išties vertas dėmesio. Lapkričio 6-ąją prasidėsiantis 12-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ džiūgauja dvigubai – šiemet festivalyje bus pristatyti net du naujausi aktorės darbai – filmai „Zils Marijos debesys“ (Clouds of Sils Maria, 2014) ir „Tūkstantį kartų labanakt“ (A Thousand Times Good Night, 2013).

Kaip ir įprasta J. Binoche filmografijoje, abu filmai stiprūs ir išliaupsinti kino kritikų. Prancūzų režisieriaus Olivier Assayaso drama „Zils Marijos debesys“ dalyvavo Kanų kino festivalio konkursinėje programoje, o norvego Eriko Poppe‘o „Tūkstantį kartų labanakt“ susišlavė prizus Monrealio, Čikagos ir Luizianos kino festivaliuose, pelnė nacionalinį norvegų kino apdovanojimą „Amanda“ už geriausią metų filmą.

„Oskaro“ laureatė J. Binoche yra išranki, nes gali sau tai leisti. Aktorės filmografijoje puikuojasi reikšmingiausių pastarojo penkiasdešimtmečio režisierių juostos – Davido Cronenbergo, Jeano-Luco Godard‘o, Abbaso Kiarostami‘o ir paties Michaelio Haneke‘s. Tris kartus atmetusi Steveno Spielbergo pasiūlymus vaidinti jo filmuose, J. Binoche ne kartą teigė, kad imasi tik tų vaidmenų, kurie jai pačiai yra artimi, įdomūs ar keliantys iššūkius.

Išbandymu jai tapo ir vaidmuo biografinėje dramoje „Tūkstantį kartų labanakt“. Filme pasakojama apie karo fotografę Rebeką. Pavojus jai kasdien alsuoja į nugarą, o namuose laukia vyras ir dvi dukterys. Kai eilinės užduoties Afganistane metu ji vos nežūsta, moteriai tenka rinktis tarp šeimos ir karjeros.

J. Binoche profesija – aktorystė – ne tokia pavojinga kaip karo korespondentų, tačiau kelionės iš vieno pasaulio kampelio į kitą – taip pat kasdienybė. „Kol vaikai buvo maži, stengiausi juos kartu vežtis į visus filmavimus, kad ir kur jie vyktų, tačiau paaugę jie nebenorėjo keliauti kartu. Štai čia, kaip ir filmo herojė Rebeka, susidūriau su kaltės jausmu ir dilema – kaip skirti dėmesio vaikams, jei manęs nėra šalia. Laimei, dabar jie jau užaugę, o tos sunkios dienos praeityje“, – pasakojo J. Binoche.

Šis vieno žymiausių šiuolaikinių Norvegijos režisierių ir scenaristų Eriko Poppe‘o filmas buvo sukurtas reminantis jo paties išgyvenimais dirbant spaudos fotografu karščiausiose karo zonose. Šiandien E. Poppe‘o fotoaparatas jau stalčiuje, o pavojingas dienas primena tik nesiliaujančios kelionės. Tiesa, dabar jau po kino festivalius, o ne karštuosius taškus. E. Poppe‘as lapkritį atvyks ir į „Scanoramą“. Garsus kino kūrėjas Vilniuje viešės lapkričio 9–12 d., dalyvaus savo filmo peržiūrose, o po jų mielai bendraus su festivalio žiūrovais.

Prancūzų režisieriaus Olivier Assayaso drama „Zils Marijos debesys“ „Scanoramos“ žiūrovams atskleis dar kitą J. Binoche talento pusę. Šiame filme ji meistriškai įkūnys brandaus amžiaus sulaukusią aktorę Mariją, išgyvenančią karjeros ir kūno pokyčius.Kaip susitaikyti su vystančia jaunyste ir grožiu?

Po filmo premjeros Kanuose J. Binoche pasakojo, kad su Marijos personažu ją sieja nemažai bendro – sutampa jų profesijos ir amžius. Pasak aktorės, skiriasi tik jų požiūriai į gyvenimą – priešingai nei Marija, J. Binoche tikina nesijaudinanti dėl bėgančių metų ir kiekvieną dieną dėkojanti likimui už tai, kuo ji šiandien yra.

Filme „Zils Marijos debesys“ J. Binoche kolegėmis tapo jaunosios kino žvaigždės – „Saulėlydžio“ sagoje išgarsėjusi Kristen Stewart ir sparčiai populiarėjanti Chloe Grace Moretz. Pastaroji, kaip ir J. Binoche, šiame filme vaidins sau artimą personažą – jaunutę Holivudo aktorę Džoaną, lydimą sėkmės ir dėmesio.

Nors visos trys aktorės po filmo premjeros sulaukė gausybės kino kritikų pagyrų, ypatingą dėmesį jie rekomenduoja atkreipti į K. Stewart vaidybą. Anksčiau filmais paaugliams garsėjusi mergina naujojoje dramoje atsiskleidė kaip labai talentinga ir brandi aktorė. Komplimentų kolegei negailėjo ir pati J. Binoche.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 6–23 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder