"Saulėlydžio“ sagos finalas - įdomybės apie penkerius metus trukusią vampyrišką epopėją

"Saulėlydžio“ sagos finalas - įdomybės apie penkerius metus trukusią vampyrišką epopėją

Jau šį penktadienį Lietuvos „Saulėlydžio“ sagos gerbėjai kartu su bendraminčiais visame pasaulyje išvys istorijos finalą, kuris atmintyje išliks amžinai – epinį filmą „Brėkštanti aušra. 2 dalis“ (angl. „Breaking Dawn - Part 2“). Siekdami su trenksmu vainikuoti penkerius metus kino pasaulyje karaliavusią vampyro ir jo išrinktosios meilės istoriją kino kūrėjai pasistengė iš peties – apie tai byloja itin kruopščiai kurtas scenarijus, netikėta pabaiga ir didžiausias biudžetas per visus „Saulėlydžio“ sagos metus.

Trijų vaikų motina, 38-erių Stephenie Meyer savo pirmąją „Saulėlydžio“ knygą išleido 2005-aisiais, po jos pamečiui sekė „Jaunatis“, „Užtemimas“ ir „Brėkštanti aušra“. Šios pasirodymo metais, 2008-aisiais, dienos šviesą išvydo ir pirmojo romano ekranizacija, pasaulį užkrėtusi tikra vampyrų karštlige. Iš viso S.Meyer knygos išverstos į daugiau kaip 38 pasaulio kalbas, parduota daugiau kaip 120 mln. jų kopijų.

Šį penktadienį kino ekranus pasieks penktasis „Saulėlydžio“ sagos filmas, mat paskutinioji S.Meyer knyga apie Belą ir Edvardą Kalenus bei jų dukters Renesmė gimimą ir kovą už jos gyvybę buvo padalinta į dvi dalis.

Visame pasaulyje buvo parduota per 35 mln. pirmųjų keturių filmų DVD diskų. Minios tiesiog plūste plūdo „Saulėlydžio“ sagos filmų žiūrėti ir į kino teatrus. Filmai „Jaunatis“, „Užtemimas“ ir „Brėkštanti aušra. 1 dalis“ pateko į visų laikų pasaulio žiūrimiausių filmų 50-uką. Jei pirmoji juosta „Saulėlydis“ buvo kurta su palyginti nedideliu, „tik“ 37 mln. JAV dolerių biudžetu, paskutiniajai – filmui „Brėkštanti aušra. 2 dalis“ – nepagailėta net 131 mln. JAV dolerių. Žinoma, tam įtakos neabejotinai turėjo ir didžiulis susidomėjimas ankstesniais filmais. Iš viso pirmieji keturi „Saulėlydžio“ sagos filmai surinko įspūdingą sumą – net 2,5 mlrd. JAV dolerių pajamų. Žiūrimiausi ir pelningiausi iš jų buvo „Jaunatis“ (709 mln. JAV dolerių) ir „Brėkštanti aušra. 1 dalis“ (705 mln. JAV dolerių).

„Saulėlydžio“ sagos įdomybės:

  • Į Edvardo Kaleno (akt. Robertas Pattinsonas) vaidmenį pretendavo per 3000 aktorių. Pirmasis knygų autorės S.Meyer pasirinkimas buvo aktorius Henry Cavillas, tačiau kino kūrėjams jis pasirodė per senas. Atrankų metu jam buvo 24-eri. Belą Svan (akt. Kristen Stewart), anot S.Meyer, vaidinti tinkamiausia buvo australų aktorė Emily Browning.
  • Filmo „Saulėlydis“ garso takelyje R.Pattinsonas atlieka du kūrinius „Never Think“, kurio yra bendraautoris, ir „Let Me Sign“.
  • Prieš filmavimus prodiuseriai įkalbėjo R.Pattinsoną užsidėti kabes, kad padailintų jo šypseną.
  • K.Stewart motina Jules Mann-Stewart yra viena iš žmonių, atsakingų už „Saulėlydžio“ filmų scenarijų.
  • Filmas „Brėkštanti aušra. 1 dalis“ sumušė visus rekordus Australijoje ir pralenkė iki tol kino topų viršūnėje karaliavusį Dano Browno „Da Vinčio kodą“.
  • Vaidindamas ilgaplaukį Džeikobą Bleką, aktorius Tayloras Lautneris buvo užsidėjęs peruką.
  • Belą ir Edvardą Stephenie Meyer kūrė remdamasi Charlotte Bronte romano „Džeinė Eir“ personažais Džeine ir Edvardu Ročesteriu.
  • S.Meyer buvo pradėjusi rašyti penktąją „Saulėlydžio“ sagos knygą „Vidurnakčio saulė“ (angl. „Midnight Sun“), tačiau 2008-aisiais nebaigta jos versija buvo nutekinta internete ir tuomet autorė atsisakė ją pabaigti.
  • Vašingtono valstijoje esantis Forkso miestelis, kuriame vyksta „Saulėlydžio“ sagos veiksmas, nuo filmų pasirodymo tapo vampyriškos istorijos gerbėjų itin lankoma vieta.

Didįjį vampyriškosios epopėjos finalą „Brėkštanti aušra. 2 dalis“ gerbėjai Lietuvoje išvys kartu su „Saulėlydžio“ sagos aistruoliais visame pasaulyje – lapkričio 16 dieną. Šalies kino centruose jau pradėta išankstinė bilietų prekyba į pirmuosius filmo seansus.

Filmo „Brėkštanti aušra. 2 dalis“ anonsas:

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder