Reiklią mamą filme „Sistema“ suvaidinusi aktorė Eglė Jackaitė: „Mokykla – privalomų dalykų, taisyklių ir nepakeliamų krūvių visuma“

Reiklią mamą filme „Sistema“ suvaidinusi aktorė Eglė Jackaitė: „Mokykla – privalomų dalykų, taisyklių ir nepakeliamų krūvių visuma“

„Mokykloje kiekvienam mokytojui jo dalykas yra svarbiausias, egzaminas taip pat. O kas iš tiesų svarbiausia mokiniui?“, – kalbėdama apie švietimo sistemos ydas retoriškai klausia aktorė Eglė Jackaitė, naujame lietuviškame filme „Sistema“ atlikusi reiklios mamos-karjeristės vaidmenį.

Šis vaidmuo – priešingybė du sūnus turinčios E. Jackaitės asmenybei. Aktorė atskleidžia, kas jai padėjo auginant vaikus ir kokios savybės yra svarbiausios norint užmegzti ryšį su mokiniais.

E. Jackaitė į savarankiško gyvenimo kelią jau išleido vyresnėlį Jokūbą, o pradinukas Elijas dar tik žengia mokslo keliu, tačiau savo pasiekimais ir ryškiomis asmenybės spalvomis džiugina tiek pačią menininkę, tiek aplinkinius. Tačiau, pasak E. Jackaitės, sunki pradžia mokykloje ir akistata su įsišaknijusiu sisteminiu mąstymu, ją liūdino. Viskas pasikeitė, kai jos sūnus sutiko mokytoją, kuri su didžiule meile ir atidumu atsižvelgia į kiekvieną vaiką.

Džiaugiasi, kad sūnus nebuvo „moksliukas“

E. Jackaitės kuriamas personažas filme „Sistema“ kardinaliai priešingas jai pačiai – filme ji siekia valdyti savo dukters, pirmūnės Gabrielės, pasirinkimus ir likimą.

Tačiau menininkė, kuriai aktorystė leido įkūnyti galybę skirtingo charakterio personažų, bando pateisinti šį filme „Sistema“ kuriamą tipažą: „Aš analizavau, kad galbūt filme Gabrielės mama tokia yra, nes gyvena viena, ji viską daranti pati, susitvarkanti su bet kokia situacija.

Bet ji savo vaikui to nelinki, nori apsaugoti nuo to, per ką pati praėjo, todėl tas jos metodas drastiškas ir tiesmukiškas“.

E. Jackaitė sako savo vaikams suteikianti daug laisvės: „Jie patys renkasi, o aš galiu tik pasakyti, kas jų laukia, jei matau, kad eina į kažkokią klaidą. Bet iš tiesų klaidų nėra, yra tik pamokos“, – patirtimi dalijasi aktorė. Vyresnysis jos sūnus pasirinko režisieriaus kelią, tačiau, pasak E. Jackaitės, po mokyklos baigimo jis nepuolė stačia galva į mokslus, ir ji sūnų palaikė: „Aš džiaugiuosi, kad jis nebuvo „moksliukas“, keliavo, ieškojo savęs ir tai yra jo bagažas, jo patirtis“.

Persimokymo pavojai

Pasak aktorės, gyvenimo pamokos ir yra svarbiausias dalykas, o mokykla turėtų padėti žmogiškumo pagrindus: „Deja, mokykloje tų pagrindų mes negauname, išeiname į gyvenimą nepasiruošę“.

Mokykla, anot aktorės, yra privalomų dalykų, taisyklių ir nepakeliamų krūvių visuma, kuri gali lemti itin skaudžius padarinius: „Žinau ne vieną atvejį, kai dėl persimokymo vaikams net psichika sutrinka. Todėl, manau, kad sistema yra viẽna, tačiau, svarbiausia, yra šeima – mūsų, tėvų, pareiga apsaugoti savo vaikus nuo persimokymo. Visų galų meistras nebūsi, nes negali visko žinoti“, – akcentuoja aktorė.

Jos nuomone, taisyklės gyvenime yra tam, kad jas sulaužytume. „Nuo mūsų priklauso, kiek mes tas taisykles sureikšminame, o svarbiausi yra žmogiškumo principai“, – įsitikinusi menininkė. Apie tai kalbama ir filme „Sistema, kuris pasirinktuose Lietuvos kino teatruose pasirodys šių metų rugsėjo 18 d. Filmą kūrė ir jame vaidino klaipėdiečiai.

Kompetencija – antrame plane

„Mažasis mano sūnus sunkiai pradėjo pirmuosius metus mokykloje, nes jis buvo toje sistemoje nepastebėtas: jei per daug moki – patylėk, rankelės nekelk, nes jau kėlei. Jis nebenorėjo eiti į mokyklą, buvo visiems apskelbęs, kad išeina. Dabar vaikas noriai eina į mokyklą, nes turi mokytoją, su kuria juos sieja labai stiprus ryšys ir meilė. Tokia mokytoja yra nuostabi dovana“, – svarbiausią elementą mokykloje – savitarpio ryšį išskiria aktorė.

Jos nuomone, būtent gebėjimas prieiti prie kiekvieno vaiko yra esminis pedagogui, nes gali arba uždegti, arba užgesinti meilę mokslui. Dabar, pasak E. Jackaitės, jos jaunėlis, paklaustas, ką kvies į savo gimtadienį, pirmiausia įvardija...mokytoją! Menininkė įsitikinusi, kad net ir pedagogo kompetencijos atsiduria antrame plane, jei neužmezgamas ryšys su vaiku.

Tokiu principu ir ji pati vadovaujasi santykiuose su savo vaikais: „Ne visiems vaikams to reikia, bet mano vaikui tai labai svarbu: kad jį pastebėtų, kad jis gautų grįžtamąjį ryšį. Aš jį auginu su begaline meile, pasakau, koks jis šaunuolis, kai reikia – padrąsinu“.

Filmas „Sistema“ – apie lietuviškos švietimo sistemos ydas. Kandžiai ir linksmai. Premjera – rugsėjo 18 d. pasirinktuose Lietuvos kino teatruose. Filmo anonsas:

Daugiau informacijos: https://sistemafilmas.lt/

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder