Nidoje atidarytas tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“

Nidoje atidarytas tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“

Devintą kartą Nidos centre suplevėsavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos. Ne tik dėl to, kad rugpjūčio 23-ioji – Baltijos kelio diena, bet ir dėl to, kad šiandien iškilmingai atidarytas visą savaitę truksiantis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“.

„Šis festivalis išsiskiria tuo, kad yra nekomercinis, neglamūrinis. Tai tarsi draugų susitikimų šventė, kuri vyksta štai jau devintą kartą. Festivalio idėja – bendrauti ir žinoti, kas per metus nuveikta trijose Baltijos šalyse, pasidalinti naujienom ir patirtimi. Neatsitiktinai „Baltijos banga“ kiekvienais metais prasideda būtent „Baltijos kelio“ dieną, nes mes, kino žmonės, kaip susikibome rankomis, taip ir nenorime jų paleisti, o norime jausti vienas kito pulsą, mums įdomu žinoti, kas vyksta šalimais“, – sako festivalio vadovas žymus kino režisierius Gytis Lukšas.

Neatsitiktinai „Baltijos banga“ atidaryta 2016 metų režisieriaus Kristijono Vildžiūno drama „Senekos diena“. Šį filmą statė Lietuvos, Latvijos ir Estijos kinematografininkai, be to, šioje meilės dramoje pirmą kartą Lietuvos kinematografijoje atkurti Baltijos kelio fragmentai.

Ilgametis kino festivalis turi savo tradicijas, kurių nuosekliai laikosi. Viena jų – pasikviesti svečių. „Festivalyje jau svečiavosi Švedijos, Suomijos, Lenkijos kino kūrėjai. Ne pirmą kartą vieši vienas didžiausių pasaulyje transliuotojų Vokietijos radijo ir televizijos kanalas „Deutche Welle“, – sako Gytis Lukšas. 

Kita tradicija ir sudedamoji festivalio dalis – Animacijos mokyklėlė, vykstanti jau devintą kartą. Šiemet į ją susirinko rekordiškas skaičius vaikų – daugiau nei 60. Šių metų vaikų kuriamo animacinio filmo tema – Nidos daina. „Kiekvienas vaikas galės savo personažo lūpomis sudainuoti posmą iš garsiausių lietuviškų šlagerių, skirtų jūrai, Nidai, Palangai smėliui“, – pasakoja vienas iš animacijos mokyklėlės mokytojų Valentas Aškinis.

Dar viena beužgimstanti tradicija – atidarymo dieną linksminti žiūrovus džiazo melodijomis.  Tai  džiazo valanda su Artūru Anusausku.

Atidarymo vakarą poilsiautojai galėjo išvysti ne tik  vaidybinį filmą „Senekos diena“, bet ir du latvių dokumentinius filmus.

Įdomu tai, kad  festivalis turi  nuolatinių lankytojų, kurie savo atostogas planuoja būtent paskutinę rugpjūčio savaitę. Tarp  tokių yra ir nemažai užsieniečių. Mat festivalio filmai ir filmų pristatymai verčiami į anglų kalbą. Visi festivalio kino seansai nemokami. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder