Lietuvos kino kūrėjai ir studijos vienijasi į Autorinio kino aljansą

Lietuvos kino kūrėjai ir studijos vienijasi į Autorinio kino aljansą

Nacionalinio kino centro įkūrimo išvakarėse Lietuvos kino kūrėjai ir šešios kino studijos vienijasi į neformalų sambūrį - Autorinio kino aljansą. Šiuo sambūriu siekiama atkreipti šalies kultūrai neabejingų žmonių dėmesį į autorinį kiną, kaip svarbią nacionalinės kultūros dalį.

Į sambūrį vienijasi kino studijos "Kinema", "Tremora", "Nominum", "Uljanos Kim studija", "Just a Moment", "Ūkų studija", taip pat aktyviausiai dirbantys, įvairių kartų filmų režisieriai ir prodiuseriai Kristina Buožytė, Algimantas Puipa, Kristijonas Vildžiūnas, Ignas Miškinis, Uljana Kim, Giedrė Žickytė, Ieva Norvilienė, Janina Lapinskaitė, Dagnė Vildžiūnaitė, Saulius Drunga, Jurga Dikčiuvienė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai Arūnas Matelis, Audrius Stonys, Šarūnas Bartas.

Aljanso kūrėjų manymu, lietuviško kino stiprybė yra nuosekliai puoselėjamos autorinio kino tradicijos, randančios didžiulį atgarsį nesuskaičiuojamoje daugybėje tarptautinių festivalių, forumų, kultūros renginių.

"Šie metai itin svarbūs mūsų kinui, nes priimtos kinematografininkams ypač reikalingos ir porą dešimtmečių lauktos Kino įstatymo pataisos, netrukus bus įkurtas Nacionalinis kino centras. Aljanso nariai neabejingi šioms esminėms permainoms kino gyvenime. Į aljansą susibūrę kinematografininkai pabrėžia, kad kinas pirmiausia yra nacionalinės kultūros ir tapatybės dalis. Autorinio kino aljansas sieks, kad autorinis kinas išliktų nediskutuotinu valstybės remiamo kino ir jo sklaidos politikos prioritetu", - rašoma pranešime.

Aljanso nariai telks bendras pastangas ir išteklius autorinio kino pristatymui Lietuvoje ir pasaulyje, inicijuos edukacinius projektus bei retrospektyvas, rūpinsis lietuviško autorinio kino tradicijų išsaugojimu bei tęstinumu.

Suskaičiuota, kad per keliolika metų aljanso nariai pritraukė į lietuviškų filmų gamybą per 25 mln. litų užsienio investicijų, liudijančių apie šių kūrėjų verslumą ir sugebėjimą dirbti griežtomis šiuolaikinėmis kino gamybos sąlygomis.

Aljanso kūrėjų filmai pelnė apie šimtą svarbių kino apdovanojimų, tarp kurių - Europos kino akademijos apdovanojimas už geriausią dokumentinį metų filmą Audriaus Stonio filmui "Neregių žemė", Amerikos režisierių gildijos apdovanojimas Arūno Matelio filmui " Prieš parskrendant į Žemę".

Dešimtys aljanso vienijamų režisierių filmų televizijos kanalais, kino muziejų ir kino teatrų dėka pasiekė milijonus žiūrovų visame pasaulyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder