Klaipėdos meras: "Negalėčiau žiūrėti geros animacijos užkimštomis ausimis"

Klaipėdos meras: "Negalėčiau žiūrėti geros animacijos užkimštomis ausimis"

Lietuvos pajūrio regionas, garsėjantis menininkams draugiškomis erdvėmis, džiazo kultūros ir įvairių kūrybinių reiškinių puoselėjimu, antrus metus animacijos ir video žaidimų „piligrimų“ lauks Klaipėdoje. II tarptautinis animacijos ir video žaidimų festivalis „Beautiful Land of Nevermind“ ir šiais metais ragina atrasti ryškiausius Vakarų Europos, Skandinavijos, Japonijos ir JAV animacijos kūrėjų darbus bei susitikti su filmų autoriais.

Animacijai neabejingas Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, kartu su vakais sekantis pieštojo pasaulio naujienas, įžvelgia meninę, kultūrinę ir komunikacinę šios kino rūšies svarbą.

Mano šeimoje šiuo metu auga vaikai nuo 6 iki 17 metų, tad likti informacinių technologijų, kompiuterinių žaidimų ir animacijos pasaulio nuošalyje tiesiog neįmanoma. Privalau sekti tai, kas populiariausia: animacinius filmus, video žaidimus ir pan., nors pats ir nežaidžiu – neturiu tam laiko. Vis dėlto, matau jaunimą, stebiu, kaip juos tai įtraukia, domiuosi, kodėl animacija ir video žaidimai tampa populiarūs ir kuo jie gali būti naudingi.

Kokią animaciją mieliau renkatės: tradicinę, senąją, ar naująją, populiariąją? O gal ieškote alternatyvių šios kūrybos formų?

Kalbant apie animaciją – pats greičiau esu populiariosios animacijos žiūrovas. Su šeima dažnai žiūrime pasaulyje žinomus animacinius filmus, o su menine, autentiška šios kino rūšies šaka susiduriu gana reitai. Manau, kad tokių kaip aš yra tikrai nemažai. Festivalis, kuriame animacija ir video žaidimai yra pagrindinis leitmotyvas – be galo naudingias ir net būtinas. Ypač kalbant apie šiandieninius iššūkius, informacinių technologijų teikiamas galimybes.

Gal turite vieną ar kelis mėgstamiausius animacinius filmus?

Mėgstamiausiais įvardyčiau filmą „Ratai“, anksčiau, kol dukra buvo mažesnė, labai mėgau animacines juostas „Nerealieji“, „Liūtas karalius“. Noriu pastebėti, kad Liūtas karalius“, „Ratai“, „Simarono žirgas“ ir kiti panašūs filmai mane patraukė ne tik dėl animacijos, bet ir dėl puikių garso takelių. Muzika tokiuose kūriniuose net užgožia pačią animaciją. Galėčiau „žiūrėti“ filmą užsimerkęs ir klausytis garso takelio, bet negalėčiau žiūrėti geros animacijos užkimštomis ausimis (juokiasi). Vaizdo ir garso vienovė – idealus atvėjis. Beje, manau, kad geras garso takelis gali išgelbėti ir ne tokią vykusią animaciją.

Kultūrinis pulsas Klaipėdoje pastaruoju metu aktyvėja – vyksta įvairūs tarptuatiniai festivaliai, gimsta nauji meniniai projektai. Kokią vis aktyvesnio kultūrinio gyvenimo reikšmę miestui ir regionui įžvelgiate?

Tikriausiai uždavus šį klausimą bet kuriam seniūnui ar miesto merui, sulauktumėte vienareikšmio atsakymo: išskirtinę ir labai svarbią. Neišimtis ir Klaipėda. Regis, čia festivalių pasiūla ir gausa yra nemenka, bet jų niekada nėra ir nebus per daug. Ypač kalbant apie tarptautinius renginius. Festivalis yra žinia apie miestą pasauliui ir pasaulio patirtis miestui. Organizatorius tai skatina pasitempti, neužsisklęsti savo kieme. Tarptautiniai renginiai turi labai daug išskirtinių vertybių, kurias reikėtų priimti ir kaip dovaną, ir kaip iššūkį vienu metu. Labai džiaugiuosi, kad II tarptautinio animacijos ir video žaidimų festivalio „Beautiful Land of Nevermind“organizatoriai sėkimingai startavo praeitąmet, ir kad festivalis visus suburia į Klaipėdą. Norisi, kad jiems tai taptų žinia ir tam tikru įsipareigojimu tęsti šią tradiciją. Klaipėda to tikrai verta, norisi, kad miestas nenuviltų nei svečių, nei pačių organizatorių. 

Romantiškas ir džiazuojantis pajūrio miestas – kūrybinio įkvėpimo šaltinis kūrėjams. Žvelgiant kitu kampu: ar Klaipėda, tapusi tokio festivalio namais, teigia, kad miestas ne tik romantiškas, bet ir inovatyvus?

Šiuolaikiniame pasaulyje, kuriame gausu inovatyvių sprendimų, technologijų ir augančių komunikacijos galimybių, likti nuošalyje neįmanoma. Klausimas – kiek ir ko iš viso to galime pasiimti ir pritaikyti gyvenime. Tad, be abejonės, tokio festivalio atsiradimas mieste yra ir puiki paskata šios meno šakos populiarinimui. Tai galimybė į šią sritį pažvelgti ne tik populiariosios animacijos vartotojo akimis, bet ir gurmano žvilgsniu. Autentiška animacija sulaukia ne tiek dėmesio, kiek yra verta. Be to, tokie renginiai yra puiki platforma kūrybiškam jaunimui ir yra galimybė skleisti apie save žinią pasauliui. Taip pat svarbu pastebėti, kad kartais šiuolaikinio meno kūrėjams didžiosios auditorijos nėra tinkamos – jos nesuteikia jaukumo ir dvasinio intymumo. Reikalingi tokie reiškiniai, kurie leidžia pasotinit ir tikro gurmano sielą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder