„Kino pavasaris” Klaipėdoje: filmai įkvėps keistis

„Kino pavasaris” Klaipėdoje: filmai įkvėps keistis

Penktadienį Klaipėdoje startavo laukiamiausias Lietuvos kino mėgėjų ir gurmanų renginys “Kino pavasaris”. Nors uostamiestyje bus parodyta mažiau nei pusė viso festivalio filmų, tačiau išsirinkti savo skonio kino juostas taip pat bus nelengva užduotis. Per trisdešimt įvairių žanrų ir netikėčiausių siužetų filmų iš viso pasaulio bus rodoma “Kultūros fabriko” ir “Forum Cinemas” kino salėse.

Kviestiniams svečiams surengto atidarymo metu festivalio organizatorius Algirdas Ramaška pristatė “stipriausias” kino juostas, kurių peržiūrų klaipėdiečiams praleisti nevalia.

“Šie filmai ne tik įkvepia, kaip šiemet skelbia mūsų šūkis, bet jie įkvepia keistis”, - teigė A. Ramaška.

Viena iš rekomendacijų - italų režisieriaus Paolo Genovese filmas “Šventa vieta” (“The Place”). Šio kūrėjo juosta “Tobuli melagiai” praėjusiais metais nepaliko abejingų. Nors abu filmai panašūs, tačiau šįsyk tai – ne komedija. Istorija sukasi apie vieną paslaptingą vyriškį, visuomet sėdintį toje pat kavinėje, toje pat vietoje, ir, kaip teigė, galintį išpildyti svarbiausią kiekvieno žmogaus troškimą už įgyvendintą neįprastą užduotį. “Filmas prikaustys nuo pat pradžių iki pabaigos, ir labai knietės išsiaiškinti, kas yra tas paslaptingas personažas”, - teigė festivalio organizatorius.

Kino juosta “Ką žmonės pasakys” (“What Will People Say”) kalbės apie kultūrinius skirtumus. Veiksmas vyksta Norvegijoje, kur gyvena griežtus musulmoniškus įsitikinimus turinti pakistaniečių šeima. Tai – jaudinanti istorija apie vieną iš dukterų, kuri stengiasi atrasti vidurio kelią tarp Norvegijos ir Pakistano kultūrų. Tačiau ji patiria vidinį konfliktą: “Ką žmonės pasakys?”. “Tai – neįtikėtinai jautrus ir labai prasmingas filmas”, - reziumavo A. Ramaška.

Dar vienas iš festivalio perlų – pirmas pasaulyje nutapytas filmas “Jūsų Vincentas” (“Loving Vincent”), sukurtas 130-ies Vincento van Gogo paveikslų pagrindu. 65 tūkst. kadrų rankomis piešė 125 profesionalūs dailininkai iš 20 valstybių.

Filmas „Lenktynininkė ir gangsteris“ („Racer and the Jailbird“) – tai jaunų, pačių talentingiausių ir labiausiai apmokamų prancūzų aktorių poros pirmas bendras darbas. Šis filmas pasakos apie begalinę, beprotišką meilę ir negailestingą karmą.

A. Ramaška taip pat išskyrė islandų kūrėjų filmą „Po medžiu“ („Under the Tree“), kuris stebins savo subtiliu humoru ir neįprastu siužetu.

Atidarymo metu pristatytas ir filmas „Terapija“ („The Work“), kurio Klaipėdos filmų repertuare nėra, tačiau organizatoriai pažadėjo jį būtinai įtraukti. Filmo tema – vyriškumas. „Priimta, kad vyrai turi būti stiprūs, jie neverkia. Aš su tuo nesutinku, bet mes užaugome visuomenėje, kuri taip mąsto. Vis dėlto įsivaizduokit, jei vyriškumas būtų rodomas iš kalinių prizmės... Tai – jautri kelionė į vyrų pasaulį, o aš pats žiūrėdamas šį filmą verkiau“, - neslėpė A. Ramaška.

„Terapija“ nukelia į Folsomo kalėjimą Kalifornijoje. Viename jo kambaryje paprasti pašaliečiai dalyvauja keturias dienas trunkančiame terapijos kurse su sunkiausiais nusikaltėliais. „Terapijos metu visi kambaryje esantys vyrai vienas po kito gilinasi į savo praeitį. Šis autentiškas ir apnuoginantis procesas viršija terapijoje dalyvaujančių laisvų žmonių lūkesčius, ištraukia juos iš komforto zonos ir priverčia ne tik kalinius, bet ir pačius save pamatyti kitaip“, - rašoma filmo anonse.

Klaipėdiečiams taip pat esą privalu pamatyti dokumentinį filmą „Dabar tai jau padėk man, Dievuli“ („So Help Me God“), kuris pasakos apie daugelį metų Briuselyje teisėja dirbančią Anne Gruwez. Kino kūrėjai sugebėjo įsiprašyti trejus metus pagyventi pas šią išskirtinę moterį ir sukūrė neįtikėtiną, humoro kupiną juostą.

Oficialus atidarymo filmas „Sūnaus globa“ („Custody“) gvildena skyrybų temą. „Tai – įtempto siužeto filmas, kuris kalba apie fizinį ir psichologinį smurtą. Apie tai mes girdime per televiziją, regime statistiką, tačiau filmas padės įsijausti į realią situaciją. Puiku, jog flmas pateikia užuominų apie tai, ką mes galime padaryti, kad išvengtume smurto“, - teigė organizatorius.

Editos Kabaraitės filmas „100 metų kartu“ pasakos apie Lietuvos šimtamečius, pirmuosius atkurtos Lietuvos piliečius. Šį filmą privalo pamatyti tie, kurie nori gyventi ilgai ir laimingai - jame išduodamos visos paslaptys, kaip nugyventi iki šimto metų. Į šio filmo pristatymą atvyks ir kūrybinė komanda.

Vienas įdomiausių viso festivalio filmų - „Silvana“ apie lietuvių-sirų kilmės švedų reperę ir feministę Silvana Imam. Filmas ne kartą nukels į Lietuvą, į gimtąją Plungę, žiūrovai ne kartą pamatys plėvesuojančią trispalvę ir išgirs žemaitiškai kalbančią merginą.

Festivalį aplankyti bus galima iki kovo 29 dienos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder