Iš "Titaniko" iškelti daiktai bus parduodami aukcione

Iš "Titaniko" iškelti daiktai bus parduodami aukcione

Už poros savaičių, balandžio viduryje, numatomas aukcionas, skirtas paminėti 100-ąsias laivo „Titanikas“ katastrofos metines. Aukcione bus pristatyti daiktai, iškelti iš 1912-aisiais nuskendusio laivo – asmeniniai laivu plaukusių keleivių daiktai ir drabužiai, juvelyriniai papuošalai, marmuro dirbiniai ir kitos interjero bei laivo puošybos detalės. Taip pat dokumentiniai kadrai iš akimirkų tyrinėjant vandenyno dugne esantį laivą.

Aukciono data sutaps su režisieriaus Jameso Camerono trimačio filmo „Titanikas“ premjera, ties kuria šis Holivudo legenda ir 300 jo komandos narių dirbo net 60 savaičių, kiekvieną filmo kadrą konvertuodami į 3D ir kruopščiai apdorodami jį specialiomis programomis.

Aukcionas skirtas ne tik į kolekcininkams, tačiau ir muziejams, archyvams, moksliniams centrams ir bibliotekoms. Kolekcija parduodama tik su sąlyga, kad visi daiktai bus saugomi tinkamomis sąlygomis, o organizuojant įvairias parodas, susijusias su laivo „Titanikas“ katastrofa, jų savininkai daiktus nemokamai paskolins viešoms apžiūroms ir parodoms.

Tikimasi, kad šis renginys sulauks milžiniško populiarumo, o šią mintį tik patvirtina 2004-aisiais Guernsey’s aukcione parduotas laive veikusio restorano „Titanikas“ meniu, už kurį buvo atseikėta net 100 tūkst. JAV dolerių.

Balandžio viduryje išparduoti ketinama kolekcija buvo formuojama nuo 1987-ųjų iki 2004-ųjų. Ją sudaro 5500 eksponatų, kuriuos tikimasi parduoti už maždaug 200 milijonų JAV dolerių. Aukciono rengėjai tikina, jog pastaruoju metu junta padidėjusį susidomėjimą šio laivo katastrofa. Žinoma, aukciono organizatoriai supranta, dėl to kaltas J.Cameronas, į 3D formatą konvertavęs nemariu meilės simboliu tapusį filmą „Titanikas“. Tad prognozuojama, jog 200 milijonų JAV dolerių tebus pradinė kolekcijos kaina.

Verta paminėti, jog būtent režisieriaus J.Camerono dėka „Titanikas“ nėra tik kadaise nuskendęs laivas, nusinešęs šimtus gyvybių. Šio režisieriaus dėka „Titanikas“ nėra vienas iš daugelio tuo metu nuskendusių laivų. Šis laivas tapo pasaulinio garso legenda, o tuomet niekam nežinomi jaunučiai aktoriai Leonardo DiCaprio ir Kate Winslet tapo A lygio žvaigždėmis.

Prieš lygiai 100 metų – 1912m. balandžio 14d. – šalti Atlanto vandenys pasiglemžė beveik 2000 gyvybių. Šiuo metu, besiruošiant minėti 100-ąsias katastrofos metines filmo gerbėjai internete dalinasi vaizdo medžiaga ir mėgina sumodeliuoti laivo katastrofą, ir tokiu būdu pagerbti žuvusiuosius.

Lietuvoje taip pat atiduodama pagarba šiai išskirtinei istorijai. Leidykla „Obuolys“ išleido dviejų žurnalisčių knygą „Titaniko lietuviai“. Nors Titaniką vandenyno bangos pasiglemžė prieš šimtmetį, beveik nenagrinėtas faktas, jog tarp daugiau nei pusantro tūkstančio tą naktį žuvusių keleivių – trys lietuviai. Knygoje pasakojama, kas vyko Titanikui nuskendus – tai, kas nebuvo parodyta J.Camerono filme. Čia pateikiamas interviu su Birmos kapitonu Liudviku Stulpinu, kuris tą naktį plaukė į pagalbą „Titanikui“. Pasakojama, ant kurio žuvusio keleivio kapo nevysta gėlės ir nuolat paliekami kino bilietai, kodėl vienas laivas po šios tragedijos vadintas „mirties laivu“.

Lietuvoje garsiausiu meilės filmu pasaulyje laikomas „Titanikas“ trimačiam formate į paskutinę kelionę išplauks jau balandžio 12 dieną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder