Į pajūrį sugrįžo „Scanoramos vasara“

Į pajūrį sugrįžo „Scanoramos vasara“

Jau septintus metus pajūryje vasaros kino seansus rengianti „Scanorama“ šiemet – dar arčiau jūros. Liepos 7 d. startavusi kino programa „Scanoramos vasara“ kokybiško kino išsiilgusiems filmų mylėtojams padovanos net aštuonis pasaulyje ir Europoje pripažintus filmus, „Auksinės palmės“ šakelių, „Sidabrinių lokių“, „Oskarų“ nominantus bei laureatus, kuriuos bus šiltais vasaros antradieniais bus galima išvysti „Oldman parke“ (Jūratės g. 2A) vos saulei nusileidus nuo 22 val.

„Scanoramos vasara“ Palangos gyventojus ir svečius visą vasarą žavės ir prancūziška romantika, ir giliomis norvegiškomis dramomis, ir islandišku humoru iki ašarų, ir švedišku juoku pro ašaras. Kino programos filmai pasakoja istorijas apie tikrų žmonių laimes ir nelaimes, meiles ir praradimus, apie tai, kas aktualu visais laikais“, – kalbėjo „Scanoramos“ meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Liepos 7-ąją prasidėjęs kino ciklas truks iki rugpjūčio 27-osios. „Scanoramos vasarą“ pradėjo kino juosta „Meilė iš pirmo smūgio“ (2014), pasakojanti apie laiko veltui nešvaistančią Madeleine, kasdien besitreniruojančią tam, kad atėjus neišvengiamai pabaigai, būtų pasiruošusi. Per gyvenimą pasroviui plaukiantis Arnaud nėra pakvaišęs dėl nieko, todėl greitai pakvaišta dėl Madeleine. Iš pradžių atsisakęs muštis su moterimi, Arnaud netrunka suprasti, kad kelias į Madeleine širdį – per kovą. Taip jiedu pradeda meilės ir karo žaidimą – laimi tas, kuris neprisipažįsta pralaimėjęs.

Kanų kino festivalyje 2014 m. filmas dalyvavo programoje „Dvi režisierių savaitės“, o režisierius Thomas Cailley apdovanotas FIPRESCI, C.I.C.A.E., SACD ir „Europa Cinemas Label“ prizais.

Prancūzijos nacionaliniuose Cezario apdovanojimuose 2015 m. režisierius Thomas Cailley ir prodiuseris Pierre Guyard pelnė apdovanojimą už geriausią debiutinį filmą, Adèle Haenel geriausios aktorės, o Kévin Azaïs – geriausio pradedančiojo aktoriaus apdovanojimus.

Liepos 14 d. kino seanso filmas „Sonja. Baltoji gulbė“ žiūrovus nukels į 1936 m. ir supažindins su Sonja Henie – ledo karaliene, įkvėpusia modernųjį dailųjį čiuožimą. Liepos mėnesio tinklelį pratęs naujausia režisieriaus Grímuri Hákonarsonao juosta „Pieno karas“, įtaigiai ir su gera humoro doze interpretuojanti biblinį pasakojimą apie Dovydą ir Galijotą, perkeliant jį į nepriklausomos ir drąsios islandų ūkininkės kiemą. Mėnesio pabaigai – filmas visai šeimai „Pašėlusios gastrolės“, tarptautiniame Kristiansando vaikų kino festivalyje 2018 m. pelnęs „Barn i Byen“ apdovanojimą.

Rugpjūčio pradžią pažymės filmas „Kariaujanti moteris“ – pasakojimas apie nedalomą žmogaus ir gamtos vienovę, kurios apsuptyje mažomis kovomis pasiekiamos didelės pergalės. Kanų kino festivalyje 2018 m. filmo scenarijaus autoriai Ólafur Egilsson ir Benedikt Erlingsson pelnė SACD apdovanojimą, o programoje „Kritikų savaitė“ filmas buvo nominuotas didžiajam apdovanojimui. Tais pačiais metais juosta apdovanota Europos Parlamento LUX prizu.

Rugpjūčio 11 d. ekrane išvysime filmą „Vasara, 1993-ieji“ – jautri ir įžvalgi drama, panardinanti žiūrovus tiesiai į vaikystę, kur juokas ir lengvabūdiškumas eina koja kojon su baimėmis ir ašaromis. Po ankstyvos motinos mirties šešiametė Frida atsikrausto pas tetos šeimą Katalonijos provincijoje. Jauna pora rūpinasi ja kaip savo vaiku, o jų mažametė dukra Fridą laiko vyresne sese. Tačiau pačiai Fridai sunkiau sekasi priimti naujo gyvenimo taisykles. Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje 2017 m. režisierė Carla Simón pelnė geriausio debiutinio filmo apdovanojimą ir didįjį žiuri prizą „Generation Kplius“ programoje.

Priešpaskutinis „Scanoramos vasaros“ filmas – Kanų kino festivalio „Auksinę palmės šakelę“ nuskynusi socialinė satyra „Kvadratas“, meistriškai atskleidžianti nuo realybės atitrūkusį šiuolaikinį pasaulį, jo veidmainystę ir prisitaikėliškumą. Kristianas – gerbiamas modernaus meno muziejaus kuratorius, filantropas. Naujasis jo projektas „Kvadratas“ – konceptuali instaliacija, skatinanti altruizmą ir socialinę atsakomybę. Tačiau kartais savo skelbiamus idealus atitikti ypač sudėtinga: neadekvati Kristijano reakcija į mobiliojo telefono vagystę jo kruopščiai kuriamą gyvenimo idilę paverčia tikru chaosu. Europos kino apdovanojimuose 2017 m. „Kvadratas“ tapo laureatu 6 kategorijose: geriausio filmo, geriausio režisieriaus, geriausios komedijos, geriausio aktoriaus, geriausio scenarijaus ir geriausios scenografijos. 2018 m. nominuotas „Oskarams“ ir „Auksiniams gaubliams“.

Puikųjį aštuonetą rugpjūčio 25 d. užbaigs 2016 m. tarptautiniame Berlyno kino festivalyje režisierei Mia Hansen-Løve „Sidabrinio lokio“ apdovanojimą už geriausią režisūrą atnešusi „Ateitis“ su nepakartojama Isabelle Huppert.

„Scanoramos vasaros“ repertuaras Palangoje:

07.07 „Meilė iš pirmo smūgio“ (2014)

07.14 „Sonja. Baltoji gulbė“ (2018)

07.21 „Pieno karas“ (2019)

07.28 „Pašėlusios gastrolės“ (2018)

08.04 „Kariaujanti moteris“ (2018)

08.11 „Vasara, 1993-ieji“(2017)

08.18 „Kvadratas“ (2017)

08.25 „Ateitis“ (2016)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder