Geriausiu "Scanoramos" konkursinės programos filmu pripažintas estės darbas

Geriausiu "Scanoramos" konkursinės programos filmu pripažintas estės darbas

Sekmadienį Vilniuje baigėsi vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama”. Festivalio uždarymo metu buvo paskelbti konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas” nugalėtojai bei parodytas norvegų dueto Joachimo Rønningo ir Espeno Sandbergo nuotykių filmas „Kon-Tiki”.

Iš viso konkursinėje festivalio programoje varžėsi 17 Baltijos šalių trumpametražių filmų – 6 lietuviški, 3 latviški ir net 8 estiški. Geriausius filmus rinko tarptautinė vertinimo komisija, kuriai šiais metais pirmininkavo Krzysztofas Zanussi, garsus lenkų kino režisierius, sukūręs daugiau nei 50 vaidybinių ir dokumentinių filmų. Komisijai priklausė ir Dagmara Jacobsen, prodiuserė iš Vokietijos, Europos kino akademijos tarybos narė ir kino gamybos kompanijos „Selavy Filmproduktion“ bendraturtė, Sitora Alieva, atviro Rusijos kino festivalio „Kinotauras” direktorė, ir Thanosas Anastopoulos, graikų režisierius, kurio naujausią filmą „Duktė” šiais metais rodė „Scanorama”.

Geriausiu visos programos trumpametražiu filmu buvo pripažintas estų režisierės Marios Reinup filmas „Mai”. Filmas pasakoja apie pagrindinės herojės Mai naktinę kelionę autobusu į kitame miesto gale vykstantį vakarėlį. Be jos autobuse – tik du treninguoti narkomanai. Mergina supranta – vienam jų reikia skubios pagalbos, jis arti mirties. Tačiau Mai susiduria su vairuotojo ir naujų keleivių abejingumu.

„Daugelis žmonių man sakė, jog filmas jiems patiko, sujaudino. Man sunku buvo tuo patikėti. Tačiau jei tai teigia komisija, tuomet tai teisybė”, – iškart po laimėtojo paskelbimo prisipažino režisierė M. Reinup.

Nugalėtojai „Vilniaus kino klasteris“ skyrė 30 tūkst. litų vertės prizą – kino aparatūros nuomos paslaugas bei specialią dovaną – šalmą. „Šiuo metu statome modernų kino paviljoną, kuris bus baigtas kovo pirmąją dieną. Tad jeigu iki tol laimėtoja norėtų ateiti į jį kurti filmo, jai prireiktų šalmo”, – sakė Aidas Akcijonaitis, „Vilniaus kino klasterio” vadovas.

Konkurse buvo renkamas ir geriausias lietuviškas trumpametražis filmas. Apdovanojimas atiteko Lino Mikutos dokumentiniam filmui „Pietūs Lipovkėje”. Tai pasakojimas apie Vilniuje, Liepkalnio gatvėje įsikūrusią valgyklą ir jos lankytojus. Bendrovė TEO LT, AB lietuvių autorių apdovanojo 10 tūkst. litų vertės finansine parama būsimam kino projektui.

Šiais metais specialaus žiuri paminėjimo sulaukė dar du konkursinės programos filmai. Už filmą „Etiudas” buvo apdovanota lietuvių režisierė Austėja Urbaitė bei įvertintas latvių režisieriaus Edmundso Jansonso animacinis filmas „Choro gastrolės”.

Europos šalių kino forumas „Scanorama” konkursinę programą „Naujasis Baltijos kinas” rengia jau penktą kartą. Prieš metus geriausiu Baltijos šalių trumpametražiu filmu buvo išrinktas taip pat estų režisieriaus Ivano Pavljutškovo darbas „Baltas kvadratas”, o geriausio lietuviško filmo apdovanojimą laimėjo Oksanos Burajos „Liza, namo”.

Nors Vilniuje Europos šalių kino forumas „Scanorama” oficialiai baigėsi sekmadienį, tačiau  lapkričio 18 d. (pirmadienį), žiūrovų laukia papildomi populiariausių filmų seansai. Bus parodytas Alexo van Warmerdamo „Borgmanas”, Joachimo Rønningo ir Espeno Sandbergo „Kon-Tiki”, Jimo Jarmuscho „Išgyvena tik mylintys”, Hishamo Zamano „Prieš iškrentant sniegui” ir Joshua Oppenheimerio „Žudymo aktas”.

„Scanorama” baigėsi ir Klaipėdoje, o iki lapkričio 24 dienos oficialiai tęsis Kaune. Lapkričio 25 d., pirmadienį, kauniečiai galės apsilankyti dviejuose papildomuose seansuose – Asgharo Farhadi filme „Praeitis” ir Jimo Jarmuscho filme „Išgyvena tik mylintys”.

Dvi artėjančio savaitgalio dienas – lapkričio 23 ir 24 – festivalis vyks ir į Šiauliuose.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder