„Emilija iš laisvės alėjos“ – šimtmečio dvasiai sustiprinti

„Emilija iš laisvės alėjos“ – šimtmečio dvasiai sustiprinti

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje festivalio „Žemėj Lietuvos 2018“metu vyko filmo „Emilija iš laisvės alėjos“ peržiūra. Po peržiūros turėjusi vykti diskusija su filmo režisieriumi Donatu Ulvydu neįvyko - režisierius tuo metu buvo ne Lietuvoje.

Vienas iš festivalio sumanytojų, aktorius Sigutis Jačėnas teigė, kad birželio mėnesį, planuodami renginius, jie negalėjo numatyti, kur rugpjūčio viduryje bus režisierius. D. Ulvydas, nors į renginį ir neatvyko, į filmo peržiūrą susirinkusiems klaipėdiečiams linkėjimus perdavė vaizdo įrašu.

„Režisieriui kiekvienas sukurtas filmas yra tarsi jo kūdikis. Labai džiugu, kad „Emilija iš laisvės alėjos“, dar vienas mano kūdikis, gyvena savo gyvenimą, kad dabar, vasarą, praėjus daugiau nei metams nuo premjeros, žmonės vis dar susirenka jo žiūrėti. Tai yra neeilinė dovana ir didžiulė šventė kiekvienam kūrėjui“, - vaizdo įraše tvirtino D. Ulvydas.

„Emilija iš laisvės alėjos“ – tai lietuvių istorinė drama, kurios siužetas plėtojamas neramumų, vykusių Kaune po Romo Kalantos susideginimo, fone. Filme skelbiamos laisvos Lietuvos idėjos ir bandoma atskleisti autentišką to laikmečio situaciją.

S. Jačėnas, paklaustas, kodėl buvo pasirinktas šis filmas, teigė, jog visi festivalio „Žemėj Lietuvos 2018“ renginiai skirti atkurtos valstybės šimtmečiui, tad „Emilija iš laisvės alėjos“, plėtojanti laisvės temą, buvo pasirinkta sąmoningai ir labai tikslingai.

„Kino magija, leidžianti žiūrint į ekraną persikelti iš vieno miesto į kitą, keliauti skirtingais laikmečiais, ko gero, yra pagrindinis dalykas, kuris mane varo į priekį. Žinoma, nieko nebūtų ir be žiūrovų, jų simpatijų“, - teigė filmo režisierius D. Ulvydas.

Jis pasakojo, kad tiesioginis santykis su žiūrovais prasideda jau filmuojant kiną. Pasak D. Ulvydo, tai teko suprasti filmuojant, kai besiruošiant scenoms Kaune, kuriose dalyvavo daug kauniečių, pajuto užsimezgantį tiesioginį kūrėjų ir žiūrovų ryšį. Tas pats įvyko filmuojant ir naujausią režisieriaus filmą, sausį kino teatrus pasieksiančią juostą „Ir visi jų vyrai“, kurios pagrindinis veiksmas vyksta Lietuvos pajūryje.

„Naudodamasis proga noriu pasakyti, kad filmuoti Klaipėdoje buvo ypatinga. Visas miestas ir jo elementai – pakeliami tiltai, Danės upė, senamiestis, jo architektūra, saulėlydžiai ir saulėtekiai – yra kažkas tokio, tad labai tikiuosi, kad nuo šiandien jūs jau lauksite šio filmo, kuris, galima sakyti, bus apie Klaipėdą“, - sakė D. Ulvydas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder