Alternatyvus kinas apie žvejybą

Alternatyvus kinas apie žvejybą

Vakar Kultūros fabrike buvo rodomas filmas „Last Fisherman“, į kurį susirinko pilna salė žiūrovų. Tarp žiūrovų dominavo mokytojai, mokiniai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, jūrininkai. Po filmo vyko diskusija su filmo prodiuseriu Leo Kaserer, kuris pasakojo apie lėtą ir tvarų gyvenimo būdą, bendruomeniškumo ir Europos solidarumo svarbą, savanorystę.

Dokumentinis filmas „Last Fisherman“ pasakoja apie žvejį Malkolmą, kuris prasidėjus pramoninei žvejybai vis dar žvejoja tradiciniu būdu. Keistuolis žvejys tiki, kad tik taikoje su gamta ir darnoje su kitais žmonėmis galima atrasti laimę. Netrukus žvejys sutinka Leo, jaunimo darbuotoją iš Austrijos. Leo padedamas Malkolmas tampa neformaliu mokytoju – pradeda mokyti jaunimą tradicinių amatų: žvejybos ir laivadirbystės. Malkolmą atranda tarptautiniai savanoriai, kurie plūsta į Cornvalį (Jungtinė Karalystė), norėdami pailsėti nuo greito gyvenimo tempo ir norėdami atrasti ryšį su bendruomene.

2017 metais sukurtas dokumentinis filmas apie Malkolmo ir Leo draugystę Klaipėdoje sulaukė ypač didelio jaunimo susidomėjimo, daug jaunų žmonių po filmo norėjo nusifotografuoti su filmo herojumi - iš Austrijos atvykusiu savanorių koordinatoriumi Leo Kaserer, turėjo jam daug klausimų apie savanorystę, ekologiją, filmo kūrimo eigą.

Lietuvoje auga susidomėjimas savanoriška veikla

Ši filmo peržiūra – projekto „Social Breeze“ dalis. Projekto metu telkiama bendruomenė, besidominti savanoriška veikla, skatinamas mokyklų ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimas. „Social Breeze“ programos užsakyta ir UAB „Spinter tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad per septynerius metus savanoriaujančių žmonių skaičius Lietuvoje išaugo nuo 18 iki 31 proc.

Net 48 proc. moksleivių teigė, kad savanoriauti labiausiai paskatintų bendraminčių, aplinkinių palaikymas, 36 proc. – daugiau laisvo laiko, 35 proc. – daugiau informacijos apie tai, kur galima savanoriauti.

„Informacijos apie savanorystę svarba ypač aktuali moksleiviams, net 50 proc. mokinių apie savanorystės galimybes sužino per ugdymo įstaigą, tad šiuo atveju svarbų vaidmenį atlieka mokytojai, kurie gali supažindinti moksleivius su savanoriškos veiklos galimybėmis.“, – pasakoja Žilvinas Mažeikis, moksleiviams skirtos savanorystės programos „Social Breeze“ vadovas.

Skirtingos kartos diskutavo apie bendras vertybes

Po filmo Leo džiaugėsi pažintimi su klaipėdiečiais, jų gebėjimu diskutuoti tarp skirtingų kartų ir profesijų atstovų. Po filmo net keleto žiūrovų buvo išsakyta mintis, kad vertėtų sukurti filmą ir apie Klaipėdos žvejų gyvenimą, bendruomenines iniciatyvas, aktyvius miesto savanorius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder