„1923" - bandymas sukurti istorinį pasaulinio lygio filmą

„1923" - bandymas sukurti istorinį pasaulinio lygio filmą

"Kalbant apie Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos, jeigu ne šis žygis, mes turbūt čia negyventumėme", - apie 1923 metų sukilimą kalbą istorikas ir profesorius Vygantas Vareikis. Lemtingi 1923 metų įvykiai bus vaizduojami filme tokiu pačiu pavadinimu. Šio filmo idėją kūrėjai pristatė surengę spaudos konferenciją.

"Idėja sukurti istorinį filmą - nieko naujo. Man kilo klausimai, kodėl mano miestas kitoks nuo visos Lietuvos, kodėl mes sunkiai randame bendrą kalbą su Vilniumi. Pradėjau skaityti apie miesto istoriją. Jaunimas, mano draugai nežino nieko apie Klaipėdos istoriją, o toji verta kino filmo", - kaip gimė idėja, pasakojo koprodiuseris Mindaugas Gudelis.

Pasak jo, svarbiausia yra komanda, nes be geros komandos - nieko nepadarysi. Būtent todėl komandos nariai - užgrūdinti gyvenimo.

"Šią temą gali "įkasti" tik jau patyrę žmonės. Kūryba nėra lengvas pasivaikščiojimas, o ypač istorinio filmo. Todėl arba geriausia, arba nieko", - patikino filmo koprodiuseris M. Gudelis.

"Scenarijus yra stiprus. Reikia sukurti "trailerį", finansavimas yra skiriamas, tiesiog reikia suderinti, kada filmas pasirodys. Šie metai skirti scenarijaus rašymui, "trailerio" padarymui. Kitais metais reikės galvoti apie filmavimą, tada jau turėtume būti susidėlioję pagrindinę medžiagą. O iki kitų metų vidurio jau galėtume kalbėti apie filmo platinimą", - dalinosi planais režisierius ir prodiuseris Audrius Juzėnas.

Šis filmas nebus eilinis smulkaus biudžeto statinys, filmo komanda ketina šiuo filmu garsinti Lietuvą ir Klaipėdos kraštą.

"Filmą mes privalome padaryti aukščiausio lygio, kad jis galėtų būti rodomas didžiausiuose pasaulio ekranuose. 1923 metų istorija yra labai stipri, nes šiuose įvykiuose dalyvavo visas pasaulis", - atskleidė A. Juzėnas.

Galbūt gims ir serialas

Filmo režisierius A. Juzėnas atskleidžia, kad informacijos ir istorijų yra tiek, kad po filmo, bus galima daryti ir serialą. O serialą norės parduoti tokiems žinomiems kanalams kaip HBO ir "Netflix", tačiau kol kas tai tik svajonė.

Filme vaidins ne tik Lietuvos aktoriai, bet ir užsieniečiai, turintys vokiško ar prancūziško kraujo.

"Negaliu tiksliai įvardinti, nes tai priklauso nuo vaidmens sudėtingumo. O su rimtesniais aktoriais visada būsime įsprausti į rėmus, turėsime derintis priie jų dienotvarkės. Pavyzdžiui Holivude atlyginimai visai kiti, tad profesionalus aktorius gali nustebti pamatęs lietuviškuosius. Iš lietuvių aktorių norėsiu matyti tuos, kurie vaidino "Pelėdų kalne" ir kitus užsigrūdinusius aktorius. Garsių aktorių daug, bet yra tam tikra riba kuri skiria teatralus ir kino filmų aktorius", - planus dėstė A. Juzėnas.

"1923" bus istorinis filmas, tačiau faktas, kad Klaipėda per šimtą metų yra nepažįstamai pasikeitųsi, istorinių vietų nebėra daug. Net ir žiemos nebėra tokios šaltos, kokios būdavo anksčiau,tad sukurti autentišką žiemą gali iškilti sunkumų.

"Filmas ne dokumentinis, o istorijų pasakojimas. Kaip bebūtų gaila, autentiškų vaizdų daug nebėra, nebėra Klaipėdos bažnyčių, nebėra pagrindinės Turgaus gatvės, nebėra Sendvario. Bet ne vietos filme bus svarbiausios, o žmonių išgyvenimai", - pakomentavo istorikas ir profesorius V. Vareikis.

"Mane domina, ką darė, kaip vaikščiojo, kaip atrodė. Mane domina detalės, kad žmogus galėtų pasijusti it išgyvenęs tuos atsiminimus. Reikia pajusti ryšį su medžiaga", - mintimis pasidalijo rašytojas, dramaturgas, nacionalinės premijos lauretas Saulius Šaltenis.

Šis istorinis filmas bus skirtas jaunimui, kad skatintų didžiavimąsi savuoju kraštu, patriotizmą. Pasak kūrėjų, filmas privalo įkvėpti siekti didžių žygdarbių, kaip kadaise įkvėpti buvo protėviai.

"Mūsų tikslas - pasėti sėklą, sukurti tą žiūrovinį kiną, pasakoti istoriją, kuria didžiuotųsi jaunoji karta nuo 15 iki 35 metų. Svarbu yra vertybės, ką mes norime papasakoti", - reziumavo M. Gudelis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder