„Skrajojantys ežerai” - apie kuršius, įvaizdinius, ugnies dievybę ir telegramą A. J. Greimui

„Skrajojantys ežerai” - apie kuršius, įvaizdinius, ugnies dievybę ir telegramą A. J. Greimui

Kiekvieną rugsėjo sekmadienį 9 val. Balticum TV, kaip jau įprasta, kvies žiūrėti ciklo „Skrajojantys ežerai. Baltų mitai ir simboliai“ laidas apie baltų kultūrą.

Kokį laikotarpį galime pavadinti kuršių suklestėjimo amžiumi? Ar iš tiesų kuršiai buvo „žiaurūs ir itin turtingi stabmeldžiai“? Kas yra tarpgentinės dykros, kaip jos siejamos su senąja baltų pasaulėžiūra? Rugsėjo 3 d. laidoje apie kuršių gentį ir jos žmonių gyvenimą teirausimės akademiko Vlado Žulkaus, bene vienintelio archeologo Lietuvoje, nuosekliai ir ilgą laiką tyrinėjančio kuršių kultūrą kaip sudėtinę viso Baltijos regiono kultūros dalį.

Kokios yra pagrindinės mus supančio pasaulio galios? Ką reiškia taškas? Vertikalė ir horizontalė? Žodžiai „įvaizdinys“, „skvarma“? Plačiau apie senovinius simbolius ir jų prasmes sužinosime pokalbyje su knygos „Rasties versmė. Apie ženklus ir simbolius“ autore Rasa Ambraziejiene rugsėjo 10 d.

Po savaitės, rugsėjo 17 d., etnologė Dalia Senvaitytė papasakos apie ugnies sampratą baltų mitinėje pasaulėžiūroje: kokios yra ugnies rūšys ir kokie yra ugnies vardai, kaip senovėje buvo reglamentuojamas elgesys su ugnimi, kokios yra ugnies ritualinės funkcijos.

Kodėl poetas Sigitas Geda rašė „Telegramą Algirdui Juliui Greimui“? Rugsėjo 24 d. „kairiarankio kentauro“ – Sigito Gedos pėdomis seksime su literatūros tyrinėtoju, kritiku, vertėju Marijumi Šidlausku. Pakeliui svarstysime, kuo ypatingi poetai, kodėl Sokratas kalbasi su vėju, ir kodėl, pasak Greimo, „mūsų nudievintoje ir nužmogintoje kultūroje, kur nebetikima į jokias vertybes, poezijos kalba vienintelė išsaugojo sakralinę meno dimensiją“.

Dar laidose pamatysite padavimus „Vakaris vėjas“, „Nepaprasta žolė“, „Ugnies prasivėdinimas“, „Saulė, Mėnuo ir Vėjas“. Juos smėlyje nupiešė dailininkė Monika Furmanavičiūtė, o skambant kompozitoriaus Kristijono Lučinsko muzikai perskaitė aktorius Sigutis Jačėnas.

Laidų autorė ir vedėja Nijolė Jačėnienė, operatorius Saulius Gudas, videomontažo inžinierius Algis Galatiltis. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“, informaciniai partneriai dienraštis „Vakarų ekspresas“, interneto portalas Alkas.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder