Padavimų žemėlapyje – mįslingi akmenys

Padavimų žemėlapyje – mįslingi akmenys

Aukštaitijoje, Molėtų rajone, šalia Svobiškėlio besidriekiančiame Alkos gojuje, rymo akmuo Valiulis. Jis įspūdingas ne tik savo dydžiu (per tris metrus ilgio ir pločio, dviejų metrų aukščio), bet ir jame išraižytais mįslingais ženklais. Niekas nežino, kodėl viename ovale iškalta Žvaižgdė, Saulė, Mėnulis, kitame – pasaga, rodyklė, kryželis. Svarstymų esama visokių, kaip ir pasakojimų apie Valiulį. Kiek aukščiau, iškaltos rodyklės kryptimi, kalno šlaite yra kitas – apsamanojęs, kiek mažesnis ir neįprastai trupantis – akmuo, vadinamas Valiulio tėvu.

Šiuos akmenis tyrinėjo ir daug ką įdomaus apie tai, kodėl akmuo vadinamas Valiuliu,  o aukščiau esantis – Valiulio tėvu, ką galėtų reikšti paminėti ženklai, kuo ypatinga pati vietovė, papasakos etnokosmologas Jonas Vaiškūnas. Mitologė dr. Daiva Vaitkevičienė atskleis, kokia yra mitinė ir istorinė Valiulio akmens reikšmė.

Laida „Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis“ bus rodoma sekmadienį (birželio 10 d. 9 val.), kartojama 11 d. (pirmadienį) 10.30 val., 14 d. (ketvirtadienį) 12.30 val., 16 d. (šeštadienį) 14.30 val.  per Balticum TV .

Laidų kūrybinė grupė: režisierė Nijolė Jačėnienė, operatorius Saulius Gudas, videomontuotojas Algis Galatiltis, videoanimatorius Tadas Sokolovas, kompozitorius Kristijonas Lučinskas, aktorius Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo ir Klaipėdos apskrities viešajai Ievos Simonaitytės bibliotekoms, leidyklai „Alma littera“, knygos „Lietuva. 101 legendinė vieta“ autoriams Daivai Vaitkevičienei ir Vykintui Vaitkevičiui. Laidas iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras”.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder