Žudikas iš policijos išsireikalavo pinigų

Žudikas iš policijos išsireikalavo pinigų

Pernai vasarį Danės gatvėje verslininką Vilmantą Dundulį nušovęs Marius Jonkus pradėjo kovą su teisėsaugininkais ir iš klaipėdiečių pareigūnų per teismą išsireikalavo pinigų už higienos normų neatitikusias sąlygas areštinėje.

Lietuvoje kaliniai dėl prastų įkalinimo ir sulaikymo vietų sąlygų neretai išsireikalauja pinigų. Tai pavyko ir M. Jonkui - jis į teismą padavė Lietuvą, atstovaujamą Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato, ir iš pareigūnų išpešė kelis šimtus eurų.

"Buvo laikomas perpildytose kamerose neužtikrinant vienam asmeniui tenkančio minimalaus 3,6 kv. m ploto reikalavimų neįskaitant baldų, sanitariniai mazgai kamerose atskirti tik pertvaromis, todėl naudojantis tualetu nėra užtikrinamas privatumas, nėra galimybės užsirakinti, sanitariniuose mazguose nėra lentynėlių ar spintelių, veidrodžių, neįrengta oro šalinimo sistema, todėl nuolat sklinda smarvė. Nurodo, jog kamerose buvo šalta, nekeičiami sudužę langų stiklai, drėgna, nuo sienų bėga kondensatas, nebuvo ventiliacijos, prieš langus įrengtos grotos, nėra galimybės jų atidaryti, tamsu, langai mažesni nei 1 kv. m ploto, nuo sienų ir lubų byra tinkas, betoninės grindys išdaužytos, patalpos nevalomos, nedezinfekuojamos, veisiasi tarakonai. Patalpos apleistos, apipelijusios, neremontuotos, valymo ir dezinfekavimo priemonės neišduodamos", - buvo rašoma M. Jonkaus skunde.

Nuteistasis aiškino, jog tokios sąlygos prilygo pažeminimui ir pasityčiojimui, kėlė grėsmę jo sveikatai.

Iš pradžių M. Jonkus užsigeidė 16 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, kurią vėliau sumažino iki 2 000 eurų.

Teismas pripažino, kad dalis žudiko išvardytų skundų buvo teisybė. Tuo metu jis bausmės laukė uždarytas senajame Klaipėdos policijoje pastate Jūros gatvėje, apie kurio itin prastą būklę šnekėjo ne tik nusikaltėliai, tačiau ir patys pareigūnai. Nors nemažą dalį žudiko skundų teismas atmetė, buvo pripažinta, kad jam teko kalėti minimalaus ploto reikalavimo neatitikusiose patalpose ir kad jis negalėjo privačiai naudotis tualetu.

Nuspręsta, jog uostamiesčio policininkams žudikui teks atlyginti 300 eurų neturtinės žalos. Šį Klaipėdos apygardos administracinio teismo priimtą sprendimą dar galima skųsti.

Beje, tai ne vienintelė byla, kurioje 18 metų nelaisvės nuteistas žudikas reiškia savo reikalavimus. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiuo metu nagrinėja M. Jonkaus kasacinį skundą. Jis reikalauja kone iš naujo nagrinėti verslininko nužudymo bylą, leisti pateikti paaiškinimus ir sušvelninti neva šališkų teismų priimtus sprendimus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder