Žodžiai kainavo tūkstančius

Žodžiai kainavo tūkstančius

Už ištartus kelis, teismo nuomone, užgaulius žodžius Klaipėdos zoologijos sodo vadovui Edvardui Legeckui liepta sumokėti beveik 4 tūkst. litų.

Tokia bausmė jam skirta už Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovės Brigitos Kymantaitės įžeidimą. Pripažinta, jog E. Legeckas žodžiu ją užgauliai pažemino, pavadinęs ją "gluše, durna, idiotų idiote".

Šiais epitetais organizacijos vadovę šeimininkas apibūdino ne tiesiogiai, o portalo apie gamtą, aplinką ir ekologiją žurnalistui. Šis E. Legeckui paskambino norėdamas pasiteirauti nuomonės apie iš B. Kymantaitės gautą informaciją, jog esą neteisėtai veikiantis zoologijos sodas dalyvauja Europos Sąjungos lėšomis finansuojamame projekte.

"Ji nesupranta išvis nieko apie gyvūnus, o nori atrodyti labai protinga. Tegu savo gyvenimą susireguliuoja, o ne kitų", - taip reagavo E. Legeckas.

Paviešinus šį pokalbį, nuolat zoologijos sodą viešai kritikuojati B. Kymantaitė į Klaipėdos rajono apylinkės teismą dėl įžeidimo kreipėsi privataus kaltinimo tvarka ir pareikalavo už tai 5 tūkst. litų kompensacijos.

E. Legeckas savo žodžių neišsigynė, tačiau teigė nenorėjęs moters įžeisti ar pažeminti, aiškino, jog "glušė, durna" yra tarmiški žodžiai, nemanė, jog jie bus paskelbti viešai: bendraudamas telefonu su nepažįstamu vyriškiu išsakė savo nuomonę apie ją ir neturi už ką atsiprašyti.

Tačiau teismas pabrėžė, jog šie žodžiai net ir tarminiame kontekste turi neigiamą, pašiepiančią ir paniekinančią reikšmę. Už tai E. Legeckui skirta 1 950 litų bauda, iš jo taip pat priteista 2 tūkst. litų B. Kymantaitės neturtinei žalai atlyginti.

E. Legeckas šį nuosprendį apskundė aukštesnės instancijos teismui.

LGTAO prieš pusantrų metų prašė kuo greičiau uždrausti Klaipėdos zologijos sodo veiklą - esą gyvūnai ten laikomi pasibaisėtinomis sąlygomis. Tačiau ne vieną patikrinimą atlikę aplinkosaugininkai nustatė kelis neesminius pažeidimus, kuriuos šeimininkas pašalino.

B. Kymantaitė taip pat piktinosi, jog E. Legeckas į savo valdas iš užsienio atsivežė baltąjį tigrą, abejojo, ar tai padarė teisėtai.

Aplinkos apsaugos agentūra praėjusiais metais konfiskavo neva neteisėtai laikomus meškėnus, tą patį bandė padaryti ir su rudąja meška Maša, tačiau jos išvežti nesugebėjo. E. Legeckas tik per teismus įrodė, jog turi visus reikiamus dokumentus, kad visi gyvūnai būtų laikomi ir eksponuojami.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder