Žmonai dovanojo automobilį, pateko teisėsaugos žinion

Žmonai dovanojo automobilį, pateko teisėsaugos žinion

Atrodo, kad prokurorai Lietuvoje yra svarbesni už įstatymą. Jeigu žmogus nevykdo teismo sprendimo, tai nusikaltimas. O jeigu tai daro prokuroras – tik menkavertis pažeidimas. Tuo įsitikino klaipėdietis, patekęs į klampią istoriją.

Net ir visiškai teisme išteisintas žmogus, pagal prokurorų logiką, vis tiek yra įtartinas, nes jam buvo pareikšti įtarimai.

Su tokiu mąstymu susidūrė automobilį įsigijęs klaipėdietis Martynas Paulauskas.

Nors teismas buvo uždraudęs šią mašiną grąžinti jos savininke pasiskelbusiai Rumunijos bendrovei, prokurorai liepė skubiai ją atiduoti užsieniečiams.

Už bandymus skųsti prokurorų sprendimus pats M.Paulauskas buvo apkaltintas dokumentų klastojimu.

Norėjo padaryti staigmeną

Ši istorija, kuri tęsiasi iki šiol, prasidėjo 2014 metų pabaigoje.

Tuomet M.Paulauskas, norėjęs vedybų sukaktuvių proga padovanoti savo žmonai automobilį, viename skelbimų portale surado BMW 530.

„Aš paskambinau Kėdainiuose esančiam pardavėjui, paklausinėjau smulkmenų apie mašiną ir nutariau ją pirkti“, – pasakojo M.Paulauskas.

Buvo sutarta, jog apžiūrėti BMW pirkėjas atvyks į Kauno rajoną.

Liepęs žmonai apsirengti ir pasakęs, kad laukia staigmena, vyras pakvietė važiuoti.

Dokumentai buvo tvarkingi

Susitikimas su pardavėju įvyko degalinėje netoli Babtų. Lietuviškai su akcentu kalbantis vyriškis aprodė automobilį vokiškais numeriais.

Tapatybės kortelėje buvo įrašyta, jog jis – Vokietijos pilietis.

Jo asmens duomenys sutapo su BMW dokumentuose nurodytais mašinos savininko duomenimis.

M.Paulausko žmonai automobilis patiko, tad jos sutuoktinis nieko nelaukdamas įformino sandorį ir sumokėjo 19 tūkst. litų.

Automobilis buvo atimtas

Po kiek laiko M.Paulauskas turėjo reikalų Mažeikiuose, tad nutarė ten nuvažiuoti naujuoju automobiliu ir kartu šio miesto „Regitros“ skyriuje jį įregistruoti.

Tačiau čia paaiškėjo, kad Rumunijoje yra paskelbta šio BMW paieška. Iš karto buvo iškviesta policija, o automobilis atimtas.

„Man buvo didžiulis stresas – sulėkė pareigūnai, apšaukė vagimi, išsityčiojo. Buvau sukrėstas“, – pasakojo M.Paulauskas.

Atsirado du pretendentai

„Jau iš pat pradžių, vos tik „Regitroje“ iš manęs buvo atimta mašina, jos vagystė kėlė įtarimų. Kad ir dėl to, jog paieška paskelbta Rumunijoje, o mašina įregistruota Vokietijoje“, – sakė M.Paulauskas.

Vos tik automobilis buvo paimtas, į bylą tiriančią Mažeikių policiją kreipėsi Rumunijos kompanija „Sigma Leasing“, pareiškusi, kad yra mašinos savininkė, ir pareikalavo ją grąžinti.

Savo ruožtu M.Paulauskas kreipėsi į Mažeikių teismą prašydamas, kad automobilis būtų atiduotas jam, kaip sąžiningam įgijėjui.

Nusispjovė į teismą

2015-ųjų birželio 22 dieną teismas nusprendė, kol vyksta ginčai, automobilio niekam neatiduoti.

Bet automobilio istoriją narpliojęs Mažeikių prokuroras Paulius Geryba priėmė sprendimą jį grąžinti Rumunijos bendrovei.

Šį nutarimą M.Paulauskas apskundė tuomečiam Telšių vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Sauliui Bružui. Bet ir jis, net žinodamas, kad yra teismo sprendimas niekam BMW neatiduoti, nutarė automobilį grąžinti rumunams.

Sprendimo net nelaukė

Šį sprendimą M.Paulauskas vėl apskundė – šįkart Mažeikių teismui. Bet prokurorai teismo sprendimo nelaukė – kol bylą nagrinėjo ikiteisminio tyrimo teisėjas, automobilis buvo atiduotas rumunams.

Vos tik BMW įvažiavo į Rumunijos teritoriją, Mažeikių teismas panaikino prokurorų sprendimus grąžinti mašiną.

Teisėjas pabrėžė, kad automobilio vagystė kelia daug abejonių. Nors BMW savininke pasiskelbusi bendrovė teigė, kad mašina buvo pavogta 2009 metais Rumunijoje, šios šalies policija tyrimą dėl mašinos užvaldymo kažkodėl pradėjo tik 2011 metais.

Teismo nuomone, paaiškėjus, jog M.Paulauskas yra sąžiningas pirkėjas, nebus iš ko išieškoti žalos, nes BMW savininke prisistatanti bendrovė yra nemoki.

Įžvelgė tik menką pažeidimą

„Mes su advokatu išsiuntinėjome daugybę skundų visoms institucijoms, tačiau niekam tai nebuvo įdomu“, – sakė M.Paulauskas.

Vis dėlto pavyko pasiekti, kad Šiaulių apygardos prokuratūra pradėtų tarnybinį patikrinimą.

Buvo nustatyta, kad prokurorai P.Geryba ir S.Bružas pažeidė įstatymus, o dėl drausminės nuobaudos skyrimo kreiptasi į generalinį prokurorą.

Tačiau Generalinė prokuratūra prasižengusių kolegų nutarė nebausti, nes jų padaryti pažeidimai esą yra mažareikšmiški.

Dėl skundų – byla

Atrodo, šie skundai įsiutino prokurorus. Vieną rytą M.Paulauskui paskambino Mažeikių kriminalistai ir liepė jam su besilaukiančia žmona skubiai atvykti.

Komisariate M.Paulausko laukė staigmena – buvo liepta pasirašyti, jog jam pareikšti įtarimai dėl BMW pirkimo sutarties klastojimo.

„Iš pradžių pamaniau, kad tai pokštas. Bet, pasirodo, viskas vyko rimtai, o byla netrukus buvo perduota teismui“, – sakė M.Paulauskas.

Patyrė teisiamojo dalią

Bylą išnagrinėjusi Mažeikių teisėja Anželika Butkuvienė, kurios kolegė Silva Gerybienė yra prokuroro P.Gerybos žmona, pripažino, jog M.Paulauskas suklastojo dokumentą.

Tačiau dėl nusikaltimo mažareikšmiškumo nutarė teisiamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti ir bylą nutraukti.

Toks sprendimas M.Paulausko netenkino – nuosprendį apskundė Šiaulių apygardos teismui ir šis teismas jį išteisino.

Nuspręsta, kad M.Paulauskas sudarė tikrą automobilio pirkimo sutartį ir negalėjo žinoti, jog automobilis ieškomas.

Ieškinys – tik simbolinis

Laimėjęs visas bylas M.Paulauskas siekė prisiteisti bent dalį išlaidų.

Vyras kreipėsi į Klaipėdos teismą, kad jam būtų priteisti 6 tūkstančiai eurų. Kadangi nėra galimybės žalą prisiteisti iš įstatymus pažeidusių prokurorų, atsakovais buvo įvardyti Generalinė prokuratūra ir Telšių policija.

„Tai tik dalis patirtų nuostolių. Vien mokėdamas už teisines paslaugas, nuolatos važinėdamas iš Klaipėdos į Mažeikius į įvairias apklausas, teismų posėdžius, atitrūkdamas nuo darbų praradau mažiausiai 10 tūkstančių eurų“, – sakė M.Paulauskas.

Net ir išteisintas – kaltas

Pernai balandį Klaipėdos teismas atmetė M.Paulausko ieškinį, nors ir pripažino, kad prokurorų veiksmai buvo neteisėti.

Teismas pripažino, kad susiklosčiusi situacija nemaloni, bet teigė, jog pats M.Paulauskas, įsigydamas automobilį, elgėsi neapdairiai.

Ypač aktyviai teismo proceso metu reiškėsi Klaipėdos apygardos prokurorai, nuolatos kartoję, kad M.Paulauskui pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, todėl jis yra nesąžiningas įgijėjas.

Tai, kad vyriškis buvo visiškai išteisintas, prokurorams pasirodė nereikšminga aplinkybė.

„Byloje dėl dokumentų klastojimo buvo priimtas išteisinamasis nuosprendis, tačiau tai nereiškia visiško M.Paulausko reabilitavimo“, – tokią su jokia teisine logika nesuderinamą išvadą padarė Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovai.

Teisėjams kilo abejonių

Neseniai M.Paulausko skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas suabejojo, ar automobilis tikrai pavogtas, ar tik imituota vagystė siekiant gauti draudimo išmoką.

Teisme bandyta atsekti automobilio kelią nuo jo pagaminimo. O ši istorija verta detektyvo.

Nustatyta, kad Rumunijos bendrovė „Sigma Leasing“ automobilį įsigijo 2007-aisiais ir jau po dvejų metų pagal lizingo sutartį perdavė kitai Rumunijos firmai, kuri mašiną perleido vienam Rumunijos piliečiui.

Šis 2010 metais BMW (tada automobilis jau buvo tariamai pavogtas) pardavė Vokietijos piliečiui Nurui Maliarui. Automobilis buvo įregistruotas Vokietijoje.

Po metų jį įsigijo bendrovė „Sultan Aydin“.

2011 metų lapkritį ši bendrovė pardavė automobilį vilnietei Jelenai Baranovienei, kuri bandė jį registruoti Lietuvoje.

Jau tuomet buvo įtariama, kad automobilis vogtas, dėl to Vilniaus apylinkės prokuratūroje pradėtas ir 2012 metais nutrauktas ikiteisminis tyrimas, o automobilis grąžintas.

Kažkodėl jis buvo grąžintas ne J.Baranovienei, o Michailui Kozyrevui, kuris nurodė BMW įsigijęs iš Vokietijos piliečio Valerijaus Galuško.

Tačiau taip ir nebuvo nustatyta, kaip jis vėliau atiteko Vokietijos piliečiui, kuris pardavė mašiną M.Paulauskui.

Nežinoma ir kaip užsienyje buvo įforminta automobilio vagystė, ar buvo gauta draudimo išmoka ir kas ją gavo, kodėl dar 2011 metais automobilį bandant priregistruoti Lietuvoje ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas ir BMW vėl atsidūrė pas tą patį žmogų.

Aplinkybes nagrinės iš naujo

Klaipėdos apygardos teismas panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą ir bylą grąžino nagrinėti iš naujo.

Aukštesniojo teismo nuomone, tiktai išsamiai ištyrus visas šias aplinkybes bus galima konstatuoti, ar tikrai Rumunijos kompanija „Sigma Leasing“ be savo valios prarado transporto priemonę: „Kad būtų teisingai išnagrinėta ši byla, būtina išsiaiškinti, kaip užsienyje buvo įformintas automobilio pagrobimas – kada apie tai pranešta ir kas pranešė, ar buvo gauta draudimo išmoka, kas ją gavo.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder