Žiema vairuotojams atėjo netikėtai

Žiema vairuotojams atėjo netikėtai

Kartu su Kalėdomis į Lietuvą atkeliavęs labiau į žiemą panašus oras jau spėjo pridaryti bėdų vairuotojams dėl spustelėjus šaltukui ir iškritus sniegui pablogėjusių eismo sąlygų.

Dėl visą naktį užsitęsusio snygio vakar ryte sudėtingiausios eismo sąlygos buvo Rytų ir Šiaurės Lietuvoje. Magistralinius kelius dengė šlapias sniegas, provėžos, krašto ir rajoniniai keliai padengti puraus ar prispausto sniego sluoksniu, slidūs. Lietuvos automobilių kelių direkcijos specialistai prašė vairuotojus atsižvelgti į tai, kad keliai padengti sniego, o nuvalyti sningant vėl padengiami sniegu. Siūlyta rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį ir nedaryti staigių manevrų.

Atrodo, kad dalis vairuotojų į šiuos žodžius įsiklausė. Nors vakar ryte Tauragės apskrityje, Plungės bei Kretingos rajonuose dėl lijundros ant kelių dangų formavosi plikledis, policininkų teigimu, bent iki pietų jokių rimtesnių avarijų neįvyko. Tačiau vakar ryte Panevėžio rajone, apsnigtame kelyje netoli Ramygalos, susidūrus dviem automobiliams vienas žmogus žuvo, trys buvo sužeisti. Smulkesnių bei techninių avarijų vakar netrūko visoje Lietuvoje. Po pietų Alytaus, Kauno ir Vilniaus apskrityse eismo sąlygas sunkino silpnas snygis.

Pasak automobilių vairavimo mokyklos vadovo, buvusio automobilių ralio sporto meistro Broniaus Kazlausko, renkantis saugų greitį viskas priklauso nuo kiekvieno vairuotojo individualių vairavimo sugebėjimų bei galimybių.

„Saugus yra toks greitis, kai vairuotojas bet kuriuo momentu gali suvaldyti ir sustabdyti automobilį iki tos vietos, iki kurios jis ir nori sustoti. Koks jis yra, kiekvienas renkasi individualiai. Vienas gali saugiai važiuoti 120 kilometrų per valandą greičiu, kitas - tik 40. Tad viskas priklauso nuo konkretaus vairuotojo sugebėjimų. Todėl jei kas kelyje šalia važiuoja greičiau nei tu, tai nereiškia, kad ir tu gali bei turi tokiu pačiu greičiu važiuoti“, - „Vakaro žinioms“ sakė B.Kazlauskas.

Neramus buvo ir sekmadienis bei likusios šventinės dienos. Užvakar vakare Prienų rajono Išlaužo kaime slidžiame kelyje „Chrysler Voyager“ nesuvaldė 43-ejų vyras. Į priešpriešinę eismo juostą išvažiavusi mašina susidūrė su „Škoda Octavia“ ir „VW Passat“. Per avariją nukentėjo keturi suaugusieji ir dvi mažametės mergaitės.

Tą patį vakarą Joniškio rajono Barysių kaime esančiame privačiame oro uoste, lėktuvų kilimo take, neprasilenkė „Mazda 626“ ir „Mersedes-Benz 300“. Visi penki automobiliais važiavę jaunuoliai patyrė didesnius ar mažesnius sužalojimus ir jiems prireikė medikų pagalbos. Teigiama, kad avarija galėjo įvykti jauniems mašinų vairuotojams ant apsnigto pakilimo tako demonstruojant šonaslydžio sugebėjimus, darant vadinamąsias saulutes.

Užvakar prie Vėžaičių miestelio (Klaipėdos r.) bažnyčios tyvuliuojančiame tvenkinio viduryje atsidūrė devyniolikos metų senumo BMW. Net penki BMW vėlų šeštadienio vakarą susidūrė prie Šventosios, kai šios automobilių markės mėgėjai rinkosi į savo suvažiavimą. Juos vairavo 1994-1996 metais gimę vairuotojai.

Gruodžio 24-27 dienomis šalies keliuose įvyko du eismo įvykiai, kuriuose žuvo du pėstieji - 26 metų moteris ir 55-65 metų vyras. Liūdnai Kalėdos baigėsi Kretingalėje (Klaipėdos r.) per kelią bėgantiems penkiolikmečiui ir dvylikamečiui. Paauglius partrenkė automobilis, jie atsidūrė ligoninėje. Per keturias dienas sustabdyti net 178 asmenys, kurie transporto priemones vairavo girti. Šeštadienį, kelios minutės po vidurnakčio, Rokiškyje neblaivus 28 metų vyras savuoju „Mercedes-Benz E220“ rėžėsi į stovinčią tarnybinę policininkų „Škoda Octavia“. Tuo metu jame sėdėjo ne tik du pareigūnai, bet ir septyniolikmetis, kuriam buvo rašomas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Patruliams prireikė medikų pagalbos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder