Žaibas Kretingoje sudegino namą

Žaibas Kretingoje sudegino namą

Naktį iš antradienio į trečiadienį, apie 23.30 val., siaučiant vėtrai, žaibas trenkė į seną namą Kretingoje, Statybininkų gatvėje, netoli žvyrduobės. Kamuoliu pro stogą įsiveržusi ugnis sudegino medinio namo stogą ir visą antrąjį aukštą, jame miegoję du žmonės spėjo išsigelbėti. Šiemet – tai pirmasis nuo žaibo iškrovos Kretingos rajone kilęs gaisras.

Sujaudintas kaimynų gerumo

Statybininkų g. namas Nr. 3 paveldėjimo teise priklauso net 5 savininkams. Nė vienas iš jų nelaimės metu tame name negyveno. Namo dalis antrame aukšte buvo išnuomota 59-erių Volodimirui Seredai, kur jis tąnakt, kaip teigė, su žmona kietai miegojęs.

„Išgirdau stiprų beldimą į duris: atbėgo kaimynas Romas Katauskas, sako, bėk į lauk, pasižiūrėk – dega namas. Lauke pamačiau, kad pleška palei kaminą. Kaimynai ir iškvietė ugniagesius“, – pasakojo kieme prie nuodėgulių krūvos kitądien po nelaimės besisukiojantis vyras.

Tame name V.Sereda sakė gyvenęs nuo 1996 metų, dabar tebėra pasimetęs ir nežinąs, kur toliau glausis.

Jis sakė yra labai dėkingas kaimynams už tai, kad pamatė ugnį ir perspėjo – dūmuose būtų gal net uždusęs, nes per stichijos siautėjimą su žmona nepajutę, kad perkūnas trenkė į namą.

„Geri kaimynai: Romas išgelbėjo, o Stasys Rimkus priglaudė pusnuogius pernakvoti“, – kaimynų gerumo buvo sujaudintas vyras.

Jis sakė, kad po gaisro į įvykio vietą buvo atvažiavusi ir jo šeimininkė: „Nieko nesakė, nepyko. Matė, kad ne dėl mūsų kaltės užsidegė, o stichija suniokojo turtą“, – neslėpė V.Sereda.

Pamatė raudoną kamuolį

Toje pačioje gatvėje priešais nukentėjusį namą gyvenanti Stasė Zaburienė, R.Katausko uošvė, pasakojo: „O jetau, kaip buvo žiauriai, kai įbildėjo perkūnalis. Aš dar nebuvau nuėjusi miegot, tikrinau, ar gerai uždaryti langai. Tik žiūriu – raudonas kamuolys prie kaimynų kamino, ties antena. Ir iškart – pliūptelėjo liepsna, kuri vis ėjo didyn. Žentas iš antro aukšto dar geriau matė ir puolė pas kaimynus. Išspyrė duris, įšoko – tiedu lovoj: Volodią išnešė, o jo moteriai liepė bėgti laiptais žemyn. Neduok nedavęs tokios nelaimės“. Moteris dūsavo, prisimindama vaikystėj Daktarų kaime nuo žaibo taip pat užsidegusį namą, kai gaisro gesinti sušoko visas kaimas, o vandenį kibirais perdavinėjo iš rankų į rankas. ,,Atsimenu, žmonės ir užgesino ugnį“.

Šalimais gyvenanti Jadvyga Balčiūnienė taip pat neslėpė patirtų emocijų: „Trankėsi perkūnas – buvo baugu. Išgirdau šurmulį gatvėj, iš pradžių nesupratau, ko kaukia mašinos. Pažvelgiau pro langą ir pamačiau ugnį ir suvažiavusias gaisrines – baisu“.

Ji tvirtino, jog tąnakt visi aplinkinių namų gyventojai be proto išsigandę – juk gretimais stovi ir aukštesnių namų, negu tas, į kurį trenkė žaibas.

Ugnį gesino ligi paryčių

Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas Rimantas Nagreckis patvirtino, jog gaisras Statybininkų g. 3 įsiplieskė nuo žaibo iškrovos: „Buvo juntamas labai stiprus smūgis, net mūsų tarnybos vyrai gaisrinėje pajuto trenksmą. Suprato, kad įvyko nelaimė, o netrukus sulaukta pranešimo“.

R.Nagreckis neslėpė, jog ta naktis ugniagesiams įsimintina: 23.16 val. buvo gautas pranešimas, kad dega namas Kumpikų kaime – išvyko trys gaisrinės mašinos iš Kretingos, Darbėnų ir Palangos. „Tačiau ugniagesiai apieškojo visą kaimą, bet gaisro nerado: iškvietimas buvo arba melagingas, arba kažkas stipriai apsiriko. O jau 23.36 val. – vos po 20 min. – buvo pranešta apie gaisrą mieste. Išsyk siuntėme savo komandą, po to prisijungė ugniagesiai iš Palangos ir Baublių, o vėliau atvyko dar 2 mašinos – Kretingos ir Kartenos. Gaisrą gesino iš viso 5 ugniagesių komandos. Gaisras užgesintas tik paryčiais – 3.40 val. Visiškai sudegė stogas, perdengimai, nuo dūmų ir vandens nukentėjo I namo aukštas“, – pasakojo R.Nagreckis.

Anot jo, gesinti nuo žaibo iškrovos užsidegusį namą yra gerokai sudėtingiau, negu kilus gaisrui iš globalaus židinio, tarkim, nuo kamino, ar įsiplieskus liepsnai – ugnis iš pradžių plinta vienodu greičiu, po to didėja. Trenkus žaibui, ugnis nuo stiprios stichijos jėgos plinta staiga, lyg įprastame gaisre jau liepsnotų kokį pusvalandį, o ypač – mediniame name.

Nuo žaibo niekas neapsaugo

Anot R.Nagreckio, įprastai žaibas trenkia į aukščiausią pastato ar vietovės objektą, todėl mūsų senoliai sodybose sodindavę ąžuolą ar beržą, kurie buvo tarsi natūralus žaibolaidis.

Kodėl žaibas šiuokart trenkė į seną medinį namą, kai aplink buvo už jį aukštesnių, R.Nagreckis atsakė paprastai: „Nuo žaibo 100 proc. neapsaugo niekas, pasaulis dar neišgalvojo tokių technologijų“, – tvirtino ugniagesių atstovas.

Viršum Statybininkų g. namo Nr. 3 buvo iškeltos antenos. „Jeigu antena ne įžeminta, o tik prikalta prie stogo, kirtus žaibui, nuo didžiulės kaitros užsidega stogas. Todėl rekomenduojama pagal galimybes antenas įtvirtinti palėpėse, kad jos nekyšotų viršum stogo“, – sakė R.Nagreckis.

Jis taip pat patarė, griaudint perkūnijai, uždaryti namų langus, vengti skersvėjų ir būtinai ištraukti elektros prietaisus iš lizdų, o ypač – kompiuterius ir telefonų pakrovėjus, nes jie yra itin jautrūs ir potencialūs gaisro židiniai.

Ugniagesių atstovas taip pat perspėjo, jog gryname ore žaibuojant negalima stovėti po medžiu, stengtis nebūti arti vandens, jeigu nėra galimybės pasislėpti, atsitūpti atokiau nuo telkinio.

„Įsimintinos skaudžios pamokos, kai prieš kelerius metus nukentėjo 5 žmonių kompanija: žaibuojant 3 liko stovėti, o 2 bėgo slėptis. Į bėgančius mirtinai trenkė žaibas. O pernai Latvijos pajūry žaibas pakirto merginą“, – prisiminė pašnekovas.

75 tiek gaisrų jau kilo šiemet. Kretingos ugniagesių atstovo Rimanto Nagreckio teigimu, ši vasara nors ir labai karšta, tačiau gaisrų nebuvo itin gausu: pernai per tą patį laikotarpį kilo net 119 gaisrų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder