Valdininkų reikalai atvedė teisman

Valdininkų reikalai atvedė teisman

Piktnaudžiavimas tarnyba, dokumentų klastojimas - tokie kaltinimai į teisiamųjų suolą atvedė būrį esamų ir buvusių Panevėžio rajono savivaldybės valdininkų. Vakar buvo pareikalauta net uždaro posėdžio, tačiau teismas apsisprendė neviešai nagrinėti tik atskirą bylos epizodą, nes dauguma jų turi „didelę visuomeninę reikšmę“.

Visuomenę dominantys klausimai - kaip valdininkai nusižengdami įstatymams talkina vieni kitiems arba skuba į pagalbą nuo atsakomybės išsukinėdami „reikalingus žmones“.

Tarp teisiamųjų - Respublikinės Panevėžio ligoninės vyriausiasis gydytojas Ivanas Dorošas, šį kartą (dar viena byla dėl kyšininkavimo tebėra tiriama - aut.) kaltinamas neteisėtai iškirtęs medžius ir išvengęs administracinės atsakomybės.

Karsakiškio seniūnijoje Startų kaime kirviu pasišvaistęs ligoninės vyr. gydytojas sulaukė aplinkosaugininkų vizito, kuris grėsė administracine byla. Tada I.Dorošas kreipėsi į rajono ligoninėje antraeiles pareigas einančią rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėją V.Janišienę, kad ši rastų užtarėjų savivaldybės architektūros skyriuje. Šio skyriaus valdininkai tuoj apsilankė I.Dorošo sklype ir atgaline data sukūrė leidimą kirsti medžius, kurių iš tiesų jau nebuvo nė kvapo. Šis suklastotas raštas padėjo I.Dorošui atsiginti aplinkosaugininkų, bet ne STT. Tad dėl kurstymo piktnaudžiauti tarnyba ir klastoti dokumentus su kaltinamais ligoninės vadovu I.Dorošu bei juriste V.Janišiene į teisiamųjų suolą kartu sėdo leidimą parūpinę architektūros skyriaus vedėjas Saulius Glinskis, vyr. specialistė Sigita Biveinienė bei skyriaus raštvedė Margarita Gurskytė.

Per V.Janišienę teisme atsidūrė buvęs Velžio seniūnas Alfonsas Bakšys ir Kabelių seniūnaitis Algis Petrošaitis. Abu kaltinami savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjos prašymu parašę jai suklastotą pažymą apie gyvenamąją vietą.

Šio rašto V.Janišienei, beje, pretendavusiai tapti teisėja, prireikė, kad Pravieniškių pataisos namų administracija leistų ją į ilgalaikius pasimatymus su penkiolikai metų nuteistu Aurelijumi Pranckaičiu. Su juo moteris susipažino vyriškiui atliekant bausmę už žmogžudystę. Kadangi dvi paras trunkantys susitikimai leidžiami tik sutuoktiniams, artimiems giminaičiams arba sugyventiniams, iki įkalinimo kartu gyvenusiems ne mažiau nei vienus metus, V.Janišienė ryžosi apgaulei. Seniūnas A.Bakšys neįstengė atsispirti savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjos prašymui ir išdavė pažymą, jog moteris su nuteistuoju A.Pranckaičiu iki jo įkalinimo gyveno kartu. Tą patį „faktą“ seniūno prašymu patvirtino Kabelių seniūnaitis A.Petrošaitis. Ši klastotė ir buvo pateikta Pravienišių pataisos namams, dėl to kaltinamas jau laisvėje esantis A.Pranckaitis.

Būtent šiuo epizodu ketinta pasinaudoti reikalaujant uždaro posėdžio, esą jame bus kalbama apie proceso dalyvių asmeninį gyvenimą. Tačiau teismas pritarė valstybės kaltintojos Aurelijos Gališanskytės nuomonei, kad neviešo bylos nagrinėjimo verti ne suaugusiųjų santykius, o nepilnamečio V.Janišienės vaiko gyvenimą liečiantys klausimai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder