Vaikai dėl pareigūnų neteko mamos

Vaikai dėl pareigūnų neteko mamos

Nuteisti du pajūrio policininkus, kurių tarnybos pareigų neatlikimas galėjo kainuoti keturių vaikų motinos gyvybę, užsimoję prokurorai sulaukė Temidės antausio. Jiems, tarsi nepažangiems moksleiviams, nurodyta pirmiausiai tinkamai surašyti kaltinamąjį aktą.

Vakar Klaipėdos rajono apylinkės teismas taip ir neatvertė baudžiamosios bylos, iškeltos po milžinišką atgarsį visuomenėje sukėlusio nusikaltimo.

Ant teisiamųjų suolo sėdę 37 metų Klaipėdos apskrities VPK Klaipėdos rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Operatyvaus valdymo grupės specialistas Vygandas Vitkauskas ir 31 metų vyresnysis postinis Robertas Ražauskas bylos nagrinėjimo dar lauks mažiausiai porą mėnesių.

Abu pareigūnai kaltinami galimu tarnybos pareigų neatlikimu ir tuo padarę didelę žalą valstybei - sumenkinę policijos pareigūno vardą. Už šį nusikaltimą jiems gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. V.Vitkauskas ir R.Ražauskas savo kaltės nepripažįsta ir tikina, kad teisme tai įrodys.

Tačiau vakar teisme pagrindinis vaidmuo atiteko ne šiems policininkams, o valstybinį kaltinimą palaikančiai prokurorei. Po netikėto teismo sprendimo ji turėjo pasijusti tarsi namų darbų neparuošusi mokinukė.

Teisėjas patenkino abiejų teisiamųjų advokatų prašymą ir grąžino baudžiamąją bylą atgal į Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūrą.

Advokatų teigimu, kaltinimai jų klientams surašyti netinkamai - juose nėra nurodytos moters mirties aplinkybės. Neva dėl to policininkai negali gintis.

„Kaltinime reikia nurodyti mirties priežastį. O to nėra padaryta“, - sakė advokatas Donatas Lengvinas.

Įdomiausia tai, kad abu šie gynėjai dar ne taip seniai patys buvo prokurorai. Jie paliko prokuratūrą joje prasidėjus prieštaringai vertinamoms reformoms.

Vakarykščio teismo sprendimo nustebinta prokurorė Kristina Blinstrubienė neketino tinkamai surašyti kaltinamojo akto, nusprendė, kad laiko taupyti nereikia ir žadėjo skųstis aukštesnės instancijos teismui.

V.Vitkausko ir R.Ražausko karjerą bei gyvenimą kardinaliai gali pakeisti šių metų vasario 11-osios įvykiai. Įtariama, kad tądien budėję ir elektroninio ryšio priemonėmis apie 18.45 val. C kategorijai (nėra grėsmės žmogaus sveikatai ar gyvybei, tačiau į įvykio vietą reikia atvykti per valandą) priskiriamą pranešimą apie užregistruotą įvykį gavę policininkai tinkamai nesureagavo į moters pagalbos šauksmą.

Į Klaipėdos rajone esantį kaimą nebuvo laiku išsiųstos policijos pajėgos informacijai patikrinti, daromam teisės pažeidimui užfiksuoti ir nusikaltimui užkardyti.

Tuo metu policijos ekipažas buvo išvykęs pagal kitus iškvietimus. Patruliai sukiojosi visai šalia nusikaltimo vietos, bet nerado vos keliolikos minučių pasižiūrėti, kas vyksta moters namuose.

Policijai skambinusi keturių nepilnamečių vaikų motina pranešė, kad jos vyrui teismo sprendimu yra uždrausta prie jos artintis, tačiau būdamas neblaivus vyras atvyko į namus, kuriuose yra vaikai, todėl ji laukia atvykstant pareigūnų.

Tačiau šie pasirodė tik maždaug po 5 valandų, kai laiku pagalbos nesulaukusi moteris jau buvo nužudyta. Apie namuose prieš vidurnaktį rastą negyvą seserį pranešė paskambinęs jos brolis.

Po sesers nužudymo keturis našlaičiais tapusius jos vaikus globoti ėmęsis dėdė ne tik dėl visko kaltina policininkus, bet ir siekia, kad kiekvienam jų iš valstybės būtų priteista po milijoną litų.

Iš karto po nusikaltimo „Respublikos“ neoficialiai kalbinti pajūrio teisėsaugininkai pažėrė daugybę pasiteisinimų, kodėl daugiavaikė moteris taip ir nesulaukė policininkų pagalbos. Vos ne pati kalta, kad užmušė ją!

Esą moteris net neužsiminė, kad prieš ją smurtaujama ar bent ruošiamasi tai daryti. Be to, po patirto sutuoktinio smurto ji kiekvieną kartą tiek teismo, tiek policininkų maldaudavo, kad neatimtų vyrui laisvės.

Smurtavęs vyras šiuo metu teisiamas Klaipėdos apygardos teisme. Už tai, kad kankindamas itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės savo šeimos narį, jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder