Už virtualų traktorių – realūs pinigai

Už virtualų traktorių – realūs pinigai

"Nusipirkome orą“,- liūdnai juokavo Raguviškių kaimo gyventojai Jadvyga ir Stasys Žiliai, iki šiol nesulaukę internetu įsigyto traktoriaus, už kurį dar rugpjūtį suplojo 20 tūkst. 700 Lt. Paviešinti savo nesėkmės istoriją Žiliai sutiko tik todėl, kad apie sukčiavimą internetu perspėtų kitus žmones.

"Negalima pirkti daikto, jo nepamačius savo akimis. Juk užsisakius prekę iš televizijos reklamos, reikia ateiti į paštą jos atsiimti. Patiko – sumoki pinigus, jei ne – prekę gali grąžinti. Taip turėtų būti su prekėmis ir internete“,- skaudžiai išmoktą pamoką išdėstė 66 metų J. Žilienė.

Suviliojo žema kaina

"Maniau, kad važiuosiu ir radijo klausysiuos“, - iš savo svajonių apie naują traktorių dabar jau juokiasi 68 metų S. Žilius. Vietoj aptakių formų žalia spalva tviskančio "1997 Deutz-Fahr 6,05“ traktoriaus vyras turės vėl sėsti į savo senąjį T-40, kuriuo jau daug metų dirbo ūkyje, vežė malkas iš miško. Tiesa, kad galėtų važiuoti, S. Žilius senąjį traktorių dar turės suremontuoti.

Būtent tada, kai vasarą sugedo šis traktorius, S. Žilius ir sutiko su tėviškėje atostogaujančio 31 metų sūnaus Stanislovo pasiūlymu įsigyti naują.

"Jis traktorių internete jau buvo apsižiūrėjęs. Metus stebėjo tą interneto puslapį ir jis jam pasirodė patikimas. Pakalbėjome, kad naujas traktorius pravers ne tik mums, bet ir Stasiukui, kuris žada statyti namą. Sutarėme, kad aš duosiu 9 tūkst. Lt, o jis – likusius pinigus, - pasakojo S. Žilius, neslėpęs, kad pirkti internetu sugundė ir žema traktoriaus kaina.

– Stasiukas paskambino pardavėjui ir sutarė, kad traktorius kainuos 16 tūkst. Lt, o dar 4 tūkst. Lt reikės sumokėti už jo atgabenimą. Lietuvoje tokio traktoriaus taip pigiai negausi – čia jis gal 70-80 tūkst. Lt kainuotų. Tiek niekaip nesutaupytume“.

Dabar S. Žilius džiaugiasi, kad su sūnumi atmetė variantą iš to paties interneto portalo pirkti ne tik traktorių, bet ir ekskavatorių – perkant dvi transporto priemones iš karto jos esą būtų kainavę pigiau.

Negalėjo prisiskambinti

Žilių sūnus Stanislovas tikėjosi, kad dar spės ir pats išbandyti naująjį traktorių prieš išvykdamas į Norvegiją, kur gyvena su šeima ir dirba. Tačiau po kelių dienų nepavykus priskambinti traktoriaus pardavėjui, jį aplankė bloga nuojauta.

"Po savaitės Stasiukas prisiskambino kitu telefono numeriu. Pardavėjas atsiprašinėjo dėl vėlavimo ir sakė, kad traktorius įklimpo Vokietijoje, pasitaikė nenumatytų trukdžių. Vėliau nebepavykdavo prisiskambinti ir šiuo telefonu“, - pasakojo J. Žilienė.

Moteris teigė nuo pat pradžių skeptiškai žvelgusi į sūnaus ir vyro užsidegimą pirkti traktorių internetu, tačiau ją guodė mintis, kad jaunoji karta šiuolaikines technologijas išmano geriau negu ji. Be to, sūnus jau anksčiau internetu buvo sėkmingai pirkęs drabužių savo kūdikiui.

Puslapis sukurptas mėgėjiškai

Kretingos rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Nerijus Japertas teigė, kad tai – pirmasis atvejis mūsų rajone, kai asmuo iš užsienio šalies nesulaukė prekės, kurią įsigijo internetu. Žiliai traktorių išsirinko internetiniame portale www.machinery-international.com, o skelbime buvo rašoma, kad traktorius bus pargabentas iš Didžiosios Britanijos.

"Man tai panašu į mėgėjišką ir paskubomis sukurptą interneto puslapį. Jame beveik nėra informacijos apie įmonę, į akis krinta programavimo klaidos, į kraštus "išėjęs“ tekstas. Matyti, kad šis portalas yra sukurtas ne profesionalų, o naudojantis nemokamai parsisiunčiamais dizaino šablonais“,- paprašytas pakomentuoti interneto svetainę www.machinery-international.com, sakė Vitalijus Ežerskis, kuris yra bendrovės "Coral solutions“ pardavimų vadovas. Ši uostamiestyje įsikūrusi bendrovė 9 metus teikia paslaugas elektroninio verslo srityje.

Reikia įsitikinti, ar įmonė egzistuoja

Norintiems įsitikinti, ar internetinė parduotuvė yra patikima, V. Ežerskis patarė atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Pirmiausiai – ar internetinio puslapio domenas, arba kitaip – adreso pavadinimas, yra aiškus ir žinomas, tokie kaip "lt“, "com“ ir pan. Jei domenas yra ilgas, jame yra daug raidžių ir skaičių kombinacijų, skyrybos ženklų, tokioje interneto svetainėje pirkti yra rizikinga. Kiekviena elektroninė parduotuvė taip pat turi sertifikato kodą, kuris gali būti pavaizduotas ir spynos simboliu puslapio viršuje.

"Internetiniame puslapyje turi būti išsamios informacijos apie įmonę: ne tik jos pavadinimas ir mobiliojo telefono numeris, bet ir buveinės adresas, įmonės kodas, PVM mokėtojo kodas. Pagal tai įmonių duomenų bazėse galima patikrinti, ar tokia elektroninė parduotuvė iš tikrųjų egzistuoja, - paaiškino V. Ežerskis.

– Ir dar: įprastai įmonės elektroninio pašto adresas sutampa su jos elektroniniu vardu. Svarbu ir tai, kieno sukurtas internetinis puslapis, nes rimtos įmonės šį darbą patiki tik profesionalams.“


Daugiau teisių negu paprastoje parduotuvėje

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas viešiesiems ryšiams Vitas Ūsas teigė, kad į jo atstovaujamą tarnybą per tris šių metų ketvirčius kreipėsi 24 pareiškėjai dėl sutartinių įsipareigojimų, sudarius sutartis internetu, nevykdymo. Per 2009 metus tokių prašymų buvo beveik 20.

Anot V. Ūso, pirkdami elektroninėje erdvėje vartotojai turi daugiau teisių negu pirkdami įprastoje parduotuvėje, nes įsigyjamų daiktų jie negali nuodugniai apžiūrėti. Vartotojai turi teisę gauti užsakytą prekę ne vėliau kaip per 30 dienų nuo užsakymo dienos, jeigu sutartis nenumato kitaip. Laiku prekės negavęs vartotojas turi teisę, pranešdamas raštu, atsisakyti prekės ir susigrąžinti pinigus. O gavęs prekę, vartotojas turi teisę per 7 darbo dienas jos atsisakyti nenurodydamas priežasties. Pardavėjas, gavęs vartotojo pranešimą apie sutarties atsisakymą, privalo per 15 dienų atsiimti daiktą ir grąžinti pirkėjui už jį sum sumokėtus pinigus.

Jei pardavėjas suteikė nepakankamai informacijos apie produktą, jo kainą, pristatymo ir apmokėjimo sąlygas, atsisakyti sutarties ir prekės galima per 3 mėnesius nuo jos gavimo.

"Pajūrio naujienos"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder