Už pinigų švaistymą turėtų atsakyti ir politikai, teisėjai ir valstybės pareigūnai

Už pinigų švaistymą turėtų atsakyti ir politikai, teisėjai ir valstybės pareigūnai

Jei politikai, teisėjai ar kiti pareigūnai, netinkamai elgėsi su jiems patikėtais administruoti valstybės pinigais ar turtu, nuostolius turėtų atlyginti iš savo kišenės. Tokią tvarką siūlo nustatyti teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Šiuo metu iš minėtų asmenų praktiškai nėra galimybių išreikalauti grąžinti į valstybės piniginę lėšas, jei, pavyzdžiui, jie nusprendė neteisėtai pamaloninti savo pavaldinius "tryliktu" atlyginimu arba priėmė kitus valstybės pinigus švaistančius sprendimus.

Teisingumo ministras siūlo pašalinti tokias galimo piktnaudžiavimo landas iš įstatymų ir nustatyti, kad nuostolius atlyginti būtų galima išreikalauti ir iš politikų, teisėjų, Seimo narių bei kitų valstybės pareigūnų. Tokia tvarka šiuo metu ministro iniciatyva jau galioja visiems valstybės tarnautojams.

Šiuo atveju kalbama apie materialinę žalą, padarytą priimant administracinius ar turto valdymo sprendimus, o ne netinkamus teisėjo sprendimus byloje. Tokiais atvejais įstatymuose jau yra numatyta atsakomybė.

Ši tvarka taip pat neliečia sprendimų, kuriais Seimo nariai ar politikai išreiškia savo politinę valią dalyvaudami įstatymų leidybos procese.

Minimus pokyčius siūloma įtvirtinti Civilinio kodekso projekte, kuris jau yra pateiktas Vyriausybei.

Projekte numatoma, kad visą padarytą žalą minėti asmenys turės atlyginti tuomet, jei ji bus padaryta tyčia, o kitais atvejais išieškomos žalos dydis negalės viršyti šešių vidutinių žalą padariusio asmens darbo užmokesčių.

Nuostolius asmuo galės atlyginti savu noru, tačiau jei to nepadarys, dėl jos išieškojimo bus kreipiamasi į teismą. Reikalauti atlyginti žalą taip pat galės ir prokurorai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder