Už nupjautą gyvatvorę teks atsakyti

Už nupjautą gyvatvorę teks atsakyti

Prieš ketvirtį amžiaus gyvatvorę prie savo laiptinės pasodinę Mogiliovo gatvės 16-ojo namo gyventojai praėjusio sekmadienio vakarą buvo ištikti šoko - želdinius kažkas išpjovė.

Gyventojams pradėjus domėtis, kas galėjo pasidarbuoti pjūklu ar kirviu, kai kurie kaimynai užsiminė, jog tai esą padarė tame pačiame name gyvenantis bendrijos "Kiras" kiemsargis Sergejus Romanchinas.

Įdomu tai, jog gyvatvorė iki pat šaknų buvo nupjauta tik prie vienos laiptinės - prie gretimų ji toliau tebeauga.

"Vargu ar pats kiemsargis be bendrijos pirmininkės Danutės Jurgutytės nurodymo galėjo imtis tokios iniciatyvos. Galime tik spėti, jog taip pirmininkė tiesiog atkeršijo gyventojams, kurie ankstesniuose susirinkimuose atvirai pasisakė prieš jos valdymo metodus. Būtent tie žmonės, dar būdami naujakuriai, 1991-1992 metais ir pasodino tą gyvatvorę", - pasakojo vienas namo gyventojas, kreipęsis į "Vakarų ekspresą".

Beje, dienraščio žiniomis, savo iniciatyvą pokalbyje su gyventojais pripažino ir pati D. Jurgutytė - ji pareiškusi, neva gyvatvorė buvo neprižiūrima.

"Tai - tiesiog šlykštus melas. Žmonės, sodinę gyvatvorę, ją ir prižiūrėdavo, rinkdavo šiukšles iš žolyno. Pagaliau - jei net ji būtų buvusi neprižiūrima, argi ne kiemsargio pareiga tą daryti?" - sakė pašnekovas.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Povilanskienės, gyvatvorė - toks pat želdinys, kaip ir medis, todėl norint ją nupjauti būtinas Savivaldybės leidimas.

"Visiškai nesvarbu, kas tą gyvatvorę sodino - namo gyventojai, kokia nors bendrovė ar valdžios institucijos. Oficialiai ji yra želdinys, ir, norint pašalinti ar tik apgenėti, reikalingas mūsų leidimas. Tokia prievolė negalioja tik privačiose valdose ar sodų bendrijose augantiems želdiniams", - aiškino ji.

R. Povilanskienė patvirtino, jog jokio kreipimosi dėl prašymo leisti genėti ar šalinti želdinius prie Mogiliovo g. 16 namo gauta nebuvo.

"Toks leidimas galioja metus, tačiau nei pernai, nei šiais metais Savivaldybė leidimo atlikti tuos darbus prie minimo namo neišdavė", - patvirtino ji.

Gyventojai jau kreipėsi į Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūrą, ten atsidūrė ir vandalizmo faktą įrodančios nuotraukos.

Pagal įstatymus, gyvatvorę išpjovusiems asmenims grės ne tik administracinė bauda - remiantis želdinių tipu, bus paskaičiuota ir gamtai padaryta žala.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder