TV laidų vedėjui Jonui Radzevičiui - lygtinė bausmė

TV laidų vedėjui Jonui Radzevičiui - lygtinė bausmė

Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas buvusiam televizijos laidų vedėjui Jonui Radzevičiui, mirtinai sužalojusiam 67-erių metų vyrą, skyrė 3 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ją atidedant 3 metams. Trejus metus jis negalės vairuoti automobilio.

Buvusiam televizijos laidų vedėjui trejus metus uždrausta nuo 12 val. nakties iki 6 val. ryto išeiti iš namų, kad nekiltų pavojus vartoti alkoholį ir kitas psichotropines medžiagas. Jam nurodyta sumokėti 15 MGL dydžio įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą. Vyriškis taip pat be pataisos inspekcijos leidimo negalės išvykti iš gyvenamosios vietos.

Panašios bausmės J. Radzevičiui prašė ir valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Sigitas Jankauskas, penktadienį neatvykęs išklausyti teismo verdikto šioje rezonansinėje byloje. Su švelnia bausme sutiko ir žuvusiojo artimieji, nelinkę skųsti teismo nuosprendžio.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad J. Radzevičius anksčiau nebuvo baustas, nors turėjo administracinės teisės pažeidimą dėl Kelių eismo taisyklių, nėra įskaitose, turi penkis nepilnamečius vaikus, iš kurių 4 mažamečiai, nuoširdžiai gailisi, bendrauja su nukentėjusiaisiais, jiems padėjo, yra gerai apibūdinamas, dalyvauja labdaringoje bei visuomeninėje veikloje. Tačiau teismas pažymėjo, kad vyras nuo bausmės negali būti atleistas. Teismas J. Radzevičiui skyrė 5 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau, atsižvelgęs į anksčiau minėtus argumentus, bausmę sušvelnino.

Pats J. Radzevičius tikino neskųsiąs penktadienį paskelbto teismo sprendimo.

"Kalėjimas yra viduj mano", - žurnalistams sakė jis, tramdydamas ašaras.

Klausiamas, ar teismo ribojimai trukdys jo profesinei veiklai, J. Radzevičius atviravo, kad kalba ne apie tai.

"Man atrodo, čia mes ne apie tai šnekame. Čia kas man bus blogiau yra absoliučiai nesvarbu. Patys suprantate, kad prieš tą dalyką, tą tragediją, kuri įvyko, tas dalykas....", - sakė buvęs "Teleloto" vedėjas ir pridūrė, kad apribojimai jam yra mažiausiai svarbūs.

Šis teismo nuosprendis per 20 dienų dar gali būti skundžiamas apeliacinės instancijos teismui.

Nuosprendį paskelbęs teisėjas Mindaugas Striaukas aiškino, kad lygtinės bausmės prašė ir prokuroras.

"Tai kiekviena byla yra individualus atvejis. Šiuo atveju teismas tą patį darė. Ir visuomenė turbūt žino tiktai sankciją nuo 3 iki 10 metų laisvės atėmimą, tačiau visuomenė turėtų žinoti ir kitus įstatymus, kad, padarius neatsargų nusikaltimą asmeniui, bausmės vykdymas gali būti atidėtas, jeigu yra pagrindo manyti, kad jis laikysis įstatymo, nedarys naujų nusikalstamų veikų ir bausmės tikslai gali būti pasiekti be realaus atlikimo. Kaip girdėjote nuosprendžio paskelbimo metu, teismas įvertino labai daug aplinkybių, kurios atsispindėjo byloje apie teigiamą asmenybės bruožų charakteristiką, apie jo visuomeninę, socialinę veiklą, apie jo elgesį po nusikalstamos veikos padarymo. Ne kiekvienam yra lengva nueiti atsiprašyti nukentėjusiųjų, tai daryti ne kartą, taip pat atlyginti visą įmanomą atlyginti žalą ir jaustis padarius nusikaltimą, t. y. pripažinti tai, kas įvyko. Ir teismas sprendė, kad jau pats nusikaltimas yra pakankama bausmė J. Radzevičiui, tačiau, be abejo, sukeltos pasekmės negali jo atleisti nuo atsakomybės", - žurnalistams sakė teisėjas.

Pasak jo, teismas skyrė kiek įmanoma maksimalius įpareigojimus, kad jokiu būdu bausmės vykdymo atidėjimas nebūtų pabaiga, o būtų pakankamai didelis bausmės tikslų įgyvendinimas, siekis atgrasinti žmogų nedaryti naujų nusikaltimų.

"Skyrė net tris įpareigojimus ir baudžiamojo poveikio priemonę maksimaliai atimant teisę vairuoti transportą", - pabrėžė M. Striaukas.

Klausiamas, ar buvo svarstyta iš viso J. Radzevičių atleisti nuo laisvės atėmimo bausmės, teisėjas sakė, kad teismas šį prašymą sprendė ir pastebėjo, kad formaliai tam įstatymo sąlygos atitinka, - J. Radzevičius galėtų būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, tačiau įstatymo taikymas negali būti formalus.

"Vėlgi ši byla yra individuali, ir teismas sprendė, ar gali būti pasiekti tikslai - asmens nubaudimas, tinkamas atsakomybės prieš visuomenę, įstatymą klausimas - atleidus atsakomybę. Ne. Sukėlus tokias pasekmes, asmeniui nustačius sunkų girtumą, tai negali būti padaryta, ir teismas vertino, kad tikslai nebūtų pasiekti, dėl to laidavimą čia atmetė", - aiškino Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus apskrities VPK Kelių policijos valdybos ikiteisminio tyrimo skyriaus policijos pareigūnai nustatė, kad J. Radzevičius, artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos, nesulėtino greičio ir nesustojo prieš ją. Įvažiavęs į pėsčiųjų perėją, partrenkė ir sužalojo į ją žengusį vyriškį, kuris nuo eismo įvykio metu patirtų kūno sužalojimų mirė ligoninėje. J. Radzevičiui buvo nustatytas 2,53 promilės girtumas, kas yra sunkaus girtumo laipsnis. Narkotinių medžiagų pėdsakų J. Radzevičiaus kraujyje nerasta.

ELTA primena, kad mirtimi pasibaigusi avarija įvyko praėjusių metų liepos 4-osios rytą Vilniaus centre, Upės gatvėje. Žinomo laidų vedėjo J. Radzevičiaus vairuojamas automobilis "Opel Zafira" partrenkė ir sunkiai sužalojo pėsčiąjį.

J. Radzevičiaus vairuojama transporto priemonė išlėkė iš gatvės ir, išraususi velėną, užšoko ant automobilių stovėjimo aikštelės.

J. Radzevičius iš karto pripažino savo kaltę ir neneigė avarijos aplinkybių, todėl jo bylą teismas išnagrinėjo pagreitinta tvarka - per vieną posėdį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder