Tokio teismo posėdžio dar nebuvo

Tokio teismo posėdžio dar nebuvo

Šiauliuose to dar nėra buvę - itin didelės apimties baudžiamosios bylos teismo posėdis vienu metu vyko net trijose vietose. Naudojant specialią įrangą nuotoliniams posėdžiams vykdyti posėdžiauta dviejose Šiaulių apylinkės teismo salėse ir Alytaus pataisos namuose.

Šiaulių apylinkės teisme vakar atverstoje telefoninio sukčiavimo byloje yra 38 kaltinamieji ir 34 nukentėjusieji iš įvairių šalies vietų. Nuotoliniu būdu šiame posėdyje dalyvavo 12 kaltinamųjų, atliekančių bausmę Alytaus pataisos namuose. 8 kaltinamieji į teismą buvo pristatyti iš kitų pataisos namų ir tardymo izoliatorių. Dar 18 kaltinamųjų yra laisvėje.

Vienoje Šiaulių apylinkės teismo salėje buvo pasirengta sutalpinti 26 kaltinamuosius ir tiek pat advokatų, bet 5 kaltinamieji ir 7 advokatai į posėdį neatvyko. Kitoje šio teismo salėje buvo pasirengta priimti 20 nukentėjusiųjų, bet į pirmąjį posėdį atvyko tik 8 iš jų.

Trijose patalpose susirinkę proceso dalyviai vieni su kitais bendravo nuotoliniu būdu, didžiuliame televizoriaus monitoriuje stebėdami tiesioginę vaizdo transliaciją iš skirtingų posėdžio vietų.

Prasidėjus teismo posėdžiui paaiškėjo, kad ne visi teisiamieji yra susipažinę su kaltinamuoju aktu, dviem kaltinamiesiems reikia rusų kalbos vertėjų, o Alytaus pataisos namuose posėdis surengtas per ankštoje patalpoje, todėl jame dalyvaujantiems kaltinamiesiems tenka stovi koridoriuje.

Išsiskyrus nuomonėms dėl galimumo nagrinėti bylą, prokuroras bei du advokatai pareiškė nušalinimą teisėjui. Teisėjas nuo bylos nagrinėjimo nenusišalino, bet paskelbė posėdį atidedantis iki spalio 5 d. Iki to laiko tikimasi pašalinti visus trūkumus. Pirmajame bylos posėdyje be pateisinamos priežasties nepasirodžiusius kaltinamuosius į kitą posėdį nutarta atvesdinti.

Pagal šią bylą 32 vyrai ir 6 moterys kaltinami sukčiavimu su organizuota grupe, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu. Šie veikėjai nuo 2012 m. birželio iki tų pačių metų lapkričio skambindavo žmonėms ir bandydavo išvilioti jų pinigus. Sukčiai prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais. Dažniausiai skambinusieji bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas plaunami pinigai, todėl norint užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus.

Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Jankauskienė „Vakaro žinioms“ sakė, kad vaizdo konferencijų įranga 18 šalies teismų ir 13 įkalinimo įstaigų buvo įdiegta 2014 m. pabaigoje. Pernai teismai aktyviai pradėjo organizuoti nuotolinius posėdžius, kurie įprastai rengiami dviejose skirtingose vietose. 2015 m. šalyje surengti 239 nuotoliniai teismo posėdžiai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder