Teismuose mažėja baudžiamųjų, daugėja civilinių bylų

Teismuose mažėja baudžiamųjų, daugėja civilinių bylų

Lietuvos teismuose mažėja baudžiamųjų, daugėja civilinių bylų, tačiau proceso terminai trumpėja, menksta ir neišnagrinėtų bylų likutis, teigia Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Rimvydas Norkus.

Pristatydamas 2016-ųjų teismo veiklos ataskaitą, R.Norkus atkreipė dėmesį, kad pirmosios instancijos teismuose gaunamų baudžiamųjų bylų skaičius pernai, palyginti su 2015-aisiais, sumenko 9 procentais: nuo beveik 18,4 tūkst. iki 16,8 tūkstančio. Ši mažėjimo tendencija pastebima antrus metus iš eilės. Nesmarkiai sumažėjo ir gautų administracinių teisės pažeidimų bylų. Tuo metu, anot jo, ir taip kritiškai didelis civilinių bylų skaičius nedaug išaugo – nuo 206,1 iki 206,6 tūkstančio.

Pasak R.Norkaus, nemažėjantį civilinių bylų skaičių pirmosios instancijos teismuose lėmė ne tik didesnis piliečių ir verslo aktyvumas ginant savo teises, bet ir Seimas.

„Vien dėl neveiksnumo instituto reformos Lietuvos teismai per dvejus metus be papildomų resursų turi peržiūrėti 7 tūkst. jau anksčiau neveiksniais ir ribotai veiksniais pripažintų asmenų bylų. Pozityvu tai, kad Lietuvos teismai su bylų skaičiumi kol kas susitvarko ir visuose segmentuose (baudžiamųjų, civilinių, administracinių teisės pažeidimų) bylų išnagrinėta daugiau, nei buvo gauta, todėl neišnagrinėtų bylų likutis metų pabaigai buvo mažesnis, nei tokių bylų likutis metų pradžioje“, – tvirtino R.Norkus.

Jis pažymi, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas visų rūšių bylų pernai išnagrinėjo mažiau nei 2015-aisiais, tačiau mažėjo ir neišnagrinėtų bylų likučių - vadinamieji bylų „kamščiai“, kurie pasak teismo pirmininko, ir yra „esminė kliūtis operatyviai teisingumui vykdyti“.

LAT duomenimis, šiame teisme civilinių bylų trukmė pernai sutrumpėjo nuo 195 iki 180 dienų, baudžiamųjų – nuo 163 iki 141, prašymų atnaujinti administracinių teisės pažeidimų bylą sutrumpėjo nuo 157 iki 130 dienų.

LAT civilinėse bylose atmetė 44 proc., baudžiamosiose – 66 proc., administracinėse bylose – 58 proc. kasacinių skundų.

Anot R.Norkaus, pagal bylų nagrinėjimo spartą Lietuvos teismai yra vieni pirmųjų Europoje. Vis dėlto LAT vadovas pripažino, kad fiksuoti keli bylų uždelsimo atvejai, pavyzdžiui, skyrus bylą teisėjai, ji jau kitą dieną išėjo ilgesnių nei mėnesio atostogų.

Didžioji dalis LAT pernai nagrinėtų bylų susijusios su kiekvieno asmens kasdienoje galinčiais atsitikti įvykiais, pavyzdžiui, automobilio, kuris buvo perduotas kitam asmeniui, savininko atsakomybe už padarytą žalą ar šio automobilio konfiskavimu, nukentėjusio galimybe gauti baudžiamojoje byloje patirtų išlaidų atlyginimą, bankrutavusio banko indėlininkų ar investuotojų apsauga ir kt.

LAT pirmininkas pabrėžė, kad teismas pernai siekė būti ir atviresnis visuomenei aiškindamas priimtus reikšmingus sprendimus sudėtingose bylose.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder